what is an rss feed 4684568 28475de14de64c09b11d0961f534a5b8

RSS on lyhenne sanoista Really Simple Syndication, ja se on yksinkertainen, standardoitu sisällönjakelumenetelmä, jonka avulla pysyt ajan tasalla suosikkiuutisistasi, blogeistasi, verkkosivustoistasi ja sosiaalisen median kanavista. Sen sijaan, että vierailisit sivustoilla löytääksesi uusia viestejä tai tilaaisit sivustoja saadaksesi ilmoituksia uusista viesteistä, etsi RSS-syöte verkkosivustolta ja lue uusia viestejä RSS-lukijassa.

Miten RSS toimii

RSS on tapa, jolla verkkosivustojen tekijät voivat julkaista ilmoituksia verkkosivustonsa uudesta sisällöstä. Tämä sisältö voi sisältää uutislähetyksiä, blogiviestejä, säätietoja ja podcasteja. Näiden ilmoitusten julkaisemista varten verkkosivuston kirjoittaja luo tekstitiedoston RSS-syötteen XML-tiedostotunnisteella, joka sisältää otsikon, kuvauksen ja linkin jokaiselle sivustolla olevalle viestille. Sitten verkkosivuston kirjoittaja käyttää tätä XML-tiedostoa RSS-syötteen lisäämiseen sivuston verkkosivuille. XML-tiedosto syndikoi automaattisesti uuden sisällön tämän RSS-syötteen kautta vakiomuodossa, joka näkyy missä tahansa RSS-lukijassa. Kun verkkosivuston vierailijat tilaavat tämän RSS-syötteen, he lukevat verkkosivuston uuden sisällön RSS-lukijassa. Nämä RSS-lukijat keräävät sisältöä useista XML-tiedostoista, järjestävät tiedot ja näyttävät sisällön yhdessä sovelluksessa. RSS-syötteen ja RSS-lukijan avulla voit tehdä paljon. Tässä on vain muutama esimerkki:

 • Seuraa keskusteluja verkkosivuilla ja foorumeilla käymättä jokaisella sivulla lukeaksesi lähetettyjen kommenttien luettelon.
 • Pysy ajan tasalla suosikkibloggaajasi tarjoamista herkullisista ruoista ja jaa reseptejä ystäviesi kanssa.
 • Pysy ajan tasalla paikallisista, kansallisista ja kansainvälisistä uutisista useista lähteistä.

Mikä on RSS-syöte?

RSS-syöte yhdistää tietoresurssit yhteen paikkaan ja tarjoaa päivityksiä, kun sivusto lisää uutta sisältöä. Sosiaalisen median avulla näet vain suosikkiasioita, jotka ihmiset jakavat. RSS-syötteen avulla näet kaiken, mitä verkkosivusto julkaisee. Löydät RSS-syötteen verkkosivustolta katsomalla sivuston pää- tai kotisivua. Jotkut sivustot näyttävät RSS-syötteensä oranssina painikkeena, joka voi sisältää lyhenteen RSS tai XML.

RSSWeather.com-verkkosivu, jossa on RSS-kuvake RSS-syötettä varten

Kaikki RSS-kuvakkeet eivät ole samanlaisia. RSS-kuvakkeita on erikokoisia ja -värisiä. Kaikki nämä kuvakkeet eivät sisällä RSS- tai XML-lyhenteitä. Jotkut sivustot käyttävät Syndicate This -linkkiä tai jotain muuta linkkiä RSS-syötteen osoittamiseen.

Planet Money -verkkosivu NPR.org-podcasteissa, jossa on RSS-linkki RSS-syötteeseen

Jotkut sivustot tarjoavat luetteloita RSS-syötteistä. Nämä luettelot voivat sisältää erilaisia ​​​​aiheita kattavalle verkkosivustolle tai luettelosyötteitä useilta verkkosivustoilta, jotka käsittelevät samanlaista aihetta.

Nasa.gov RSS-syötteiden verkkosivu, jossa on luettelo sivuston RSS-syötteistä

Kun löydät RSS-syötteen, joka kuulostaa mielenkiintoiselta, napsauta RSS-kuvaketta tai linkkiä nähdäksesi XML-tiedoston, joka hallitsee verkkosivuston syötettä. Käytät tätä RSS-linkkiä tilataksesi syötteen RSS-lukijassa.

NASA.gov-verkkosivuston RSS-syötteen XML-tiedosto

Jos verkkosivustolla on WordPress, lisää /tulla sisään/ verkkosivuston URL-osoitteen lopussa (esim www.example.com/feed/) nähdäksesi RSS-syötteen.

Etsi RSS-linkki Google Chromessa

Jos et näe RSS-kuvaketta tai linkkiä, tarkista verkkosivun sivulähde. Voit tarkastella sivun lähdettä Chromessa ja saada RSS-linkin seuraavasti.

 1. Avaa verkkoselain ja siirry Web-sivulle.

 2. Napsauta verkkosivua hiiren kakkospainikkeella ja valitse Näytä sivun lähdekoodi.

  NPR.org-kotisivu, jossa näytetään, kuinka voit tarkastella sivun lähdettä RSS-syötteen löytämiseksi

 3. Valitse asetukset > löytö.

  NPR.org-kotisivun lähdekoodi, joka näyttää tekstin löytämisen verkkosivulta

 4. Tyyppi RSS ja paina Tulla sisään.

  Haku-valintaikkuna Google Chromessa

 5. RSS-esiintymät on korostettu sivun lähteessä.

  Korostettuja RSS-esiintymiä NPR.orgin kotisivun lähdekoodissa

 6. Napsauta hiiren kakkospainikkeella RSS-syötteen URL-osoitetta ja valitse Kopioi linkin osoite.

  Kopioi linkin osoite RSS-syötteeseen verkkosivun lähdekoodissa

 7. Käytä tätä URL-osoitetta tilataksesi RSS-syötteen RSS-lukijassa.

Mikä on RSS-lukija?

Ajattele RSS-lukijaa, kuten sähköpostisi. Kun tilaat verkkosivuston RSS-syötteen, RSS-lukija näyttää sisältöä kyseiseltä verkkosivustolta. RSS-lukijan avulla voit tarkastella sisältöä tai siirtyä verkkosivustolle. Kun luet jokaista uutta sisältöä, RSS-lukija merkitsee sisällön luetuksi. RSS-lukijoita on useita. Jos haluat lukea blogia ja uutisartikkeleita mieluummin verkkoselaimella, valitse ilmainen online-RSS-lukija. Jos haluat lukea RSS-syötteitä mieluummin sovelluksessa, voit tutustua erilaisiin Windowsin ilmaisiin RSS-syötteiden lukuohjelmiin ja uutiskokoajiin. Suosittu RSS-lukija on Feedly. Feedly on pilvipohjainen RSS-lukija, joka on saatavilla useille alustoille, mukaan lukien Android, iOS, Windows, Chrome ja muut verkkoselaimet. Se toimii myös kolmansien osapuolien sovellusten kanssa. Feedlyn käytön aloittaminen on helppoa. RSS-syötteen tilaaminen työpöydän Feedlyssä:

 1. Kopioi RSS-syötteen URL-osoite.

 2. Liitä URL-osoite Feedlyyn Etsiä ja valitse RSS-syöte lähdeluettelosta.

  Lisää RSS-syöte Feedlyyn osoitteessa Feedly.com

 3. Valitse Seuraa.

  Tilaa RSS-syöte Feedlyssä valitsemalla Seuraa

 4. Valitse Uusi syöte.

  Luo kansio RSS-syötteiden järjestämistä varten Feedlyssä

 5. Anna syötteelle kuvaava nimi.

  Anna kansiolle kuvaava nimi syötteiden järjestämistä varten Feedlyssä

 6. Valitse Luoda.

 7. Valitse vasemmasta ruudusta RSS-syöte.

  Valitse RSS-syöte, jota haluat tarkastella Feedlyssä

 8. Valitse sisältö, jonka haluat lukea.

  Lue RSS-syötteitä, tallenna syötteitä myöhempää lukemista varten ja merkitse sisältö luetuksi Feedlyssä

 9. Tallenna sisältö myöhempää lukemista varten viemällä hiiri kirjanmerkkikuvakkeen (Lue myöhemmin) tai tähden päälle (Tallenna taululle).

RSS-standardin historia

Maaliskuussa 1999 Netscape loi RDF Site Summaryn, ensimmäisen RSS-version. Verkkojulkaisijat käyttivät sitä näyttääkseen verkkosivustonsa sisällön My.Netscape.comissa ja muissa varhaisissa RSS-portaaleissa. Muutamaa kuukautta myöhemmin Netscape yksinkertaisti tekniikkaa ja antoi sille uuden nimen Rich Site Summary. Netscape lopetti osallistumisen RSS-kehitykseen pian sen jälkeen, kun AOL osti Netscapen ja järjesti yrityksen uudelleen. Vuonna 2002 julkaistiin uusi versio RSS:stä ja tekniikka nimettiin uudelleen Really Simple Syndicationiksi. Tämän uuden version ja Mozilla Firefox -selaimen RSS-kuvakkeen luomisen myötä vuonna 2004 RSS-syötteet tulivat Web-kävijöiden saataville.

Por Markus