lg roll up oled tv example 1 90fdc232e670437d898bca413147b5e7

Yksi asia, joka erottaa television videoprojektorin näytöistä, on se, että et voi kääntää televisiota ylös, jos et katso sitä. Tähän asti. Roll-up TV, (kutsutaan myös roll-up TV) on saapunut. Katsotaanpa, mitä tämä tarkoittaa kuluttajille.

OLED mahdollistaa rullaavat televisiot

Rullautuvassa televisiossa käytetty taustatekniikka on OLED (Organic Light Emitting Diode). OLED käyttää orgaanista rakennetta pikseleiden muodostamiseen, jotka luovat kuvia ilman ylimääräistä taustavaloa. Tämä tekee OLED-televisioista erilaisia ​​kuin QLED-televisiot tai LED/LCD-televisiot. OLED-näytöt voidaan myös taivuttaa, taittaa, taipua ja rullata sovelluksesta riippuen (kuten taitettavissa älypuhelimissa ja auton mittarinäytöissä).

OLED-television paneelirakenne

Kuinka roll-up-televisiot toimivat

Ohut OLED-television näyttöpaneeli on yhdistetty pieniin toisiinsa lukittuviin segmentteihin ja näytön takana olevaan taittuvaan kiinnikkeeseen, joka kiinnittää sen pyörivään moottoroituun mekanismiin. Näyttöpaneeli kiertyy säilytyskoteloon sijoitetun sylinterin ympärille. Rullaamisen/avaamisen kokonaisaika on noin 10 sekuntia (voi vaihdella eri näyttökokojen mukaan). Rullausprosessi voidaan aktivoida valmistajakohtaisesti kauko-ohjaimella, laitteessa tai puheohjauksella.

LG:n rullaava OLED Ultra HD -televisio - reunasta lähikuva

Kuka tekee roll-up-televisioita

Roll-up TV:ssä käytettävän näyttöpaneelin on kehittänyt ja valmistanut LG Display Company. LG Display Companya ei pidä sekoittaa LG Electronicsiin, mutta molemmat ovat LG Corporationin tytäryhtiöitä. Vaikka LG Electronics on heidän pääasiakasnsa, muut LG Display -merkit käyttävät LED/LCD- ja OLED-televisiotekniikkaa, mukaan lukien Sony, Panasonic ja Philips. LG Electronics on ensimmäinen tuotemerkki, joka ottaa käyttöön LG Displayn rullaavan OLED-paneelitekniikan kuluttajatelevisioissa.

LG R-sarjan Roll-Up TV -ominaisuudet

LG Electronicsin rullaava televisio, jota he kutsuvat «R»-sarjaksi, on 65 tuuman näyttömuodossa. Muita kokoja saattaa olla saatavilla tulevaisuudessa. TV-ruutu rullaa kolmeen asentoon: Täysi näköala, Linjan näyttöja Näyttö nolla.

  • Täysi näköala: Tämä asento näyttää koko näytön kuvasuhteella 16×9 TV-ohjelmien ja elokuvien katseluun.
  • Linjan näyttö: Näyttö vetäytyy sisään neljänneksen korkeudelta. Näin pääset käyttämään ominaisuuksia ja säätimiä, kuten musiikkia, kelloa, valokuvia ja LG:n Home Dashboardin erikoisversiota, kun et katso televisiota.
  • Näyttö nolla: TV-ruutu vetäytyy jalustaan, kun sitä ei tarvita.

LG Rollable OLED Ultra HD -televisio - kaksoisnäyttö

Vaikka rullaava TV-tekniikka tarjoaa mahdollisuuden näyttää eri kuvasuhteita, LG Electronics on päättänyt käyttää vain koko (16×9), rivi- ja nollanäyttövaihtoehtoa, kuten edellä mainittiin. 21:9 äärimmäinen laajakuva tai 1,9:1 IMAX-kuvasuhde voidaan sisällyttää valmistajan harkinnan mukaan. OLED-tekniikka tukee mitä tahansa resoluutiota, mukaan lukien 1080p (FHD), 4K (UHD) ja 8K. LG Display on kuitenkin päättänyt ottaa 4K:n käyttöön ensimmäisen sukupolven rullattavissa OLED-televisioissaan. Valmistajat voivat myös sisällyttää videon lisäkäsittelyyn, kuten skaalauksen ja HDR:n. LG Electronics on lisännyt tuen HDR10-, Dolby Vision- ja HLG HDR -formaateille.

Pohjaan mahtuu enemmän kuin näyttö

Jokainen valmistaja voi halutessaan sisällyttää näytön koteloon lisäominaisuuksia. LG R-sarjan perustana on rullaavan television äänijärjestelmä (ajattele sitä suurena soundbarina). Äänijärjestelmässä on 5.1-kanavainen kokoonpano, jota tukee 100 watin vahvistus per kanava. Korkeus- tai ylöspäin suuntautuvia kaiuttimia ei ole, mutta äänenkäsittelyalgoritmit luovat korkeusvaikutelman Dolby Atmos -lähteille. Äänijärjestelmän lisäksi tukiasemasta löytyy tuloliitännät (HDMI jne…) ja viritin. TV tukee HDMI ver2.1 -toimintoja. Valmistajan harkinnan mukaan TV-pohjassa voi olla älykkäitä ominaisuuksia. LG tarjoaa WebOS-käyttöjärjestelmää, suoratoistosovelluksia ja älykkään kodin ohjausta kauko- tai ääniohjauksella (Alexa, Google Assistant).

Hinnat roll-up TV

Rullattavien televisioiden hintoja ei ole julkistettu, mutta 65 tuuman LG R -sarjan odotetaan olevan yli 20 000 dollaria.

Flip-Up TV vs. Flip-Up TV

Älä sekoita Roll-up-televisiota nostotelevisioon. Jos sinulla on tavallinen LED/LCD-, QLED- tai OLED-televisio, et voi rullata sitä ylös, mutta voit yhdistää siihen erikoiskaappiin, jossa on nostomekanismi, joka nostaa ja laskee televisiota näyttöä ja säilytystä varten tarpeen mukaan. On myös nostomekanismeja, jotka voidaan asentaa kattoon. Koska televisio ei rullaa, kaapissa tai katossa on oltava riittävästi sisätilaa, jotta se kestää television täyden koon ja painon, kun sitä ei käytetä. Tämä tarkoittaa, että kustannusten lisäksi kaappi- tai kattonostomekanismi on yhteensopiva tietyn kokoisen television kanssa, jota aiot käyttää sen kanssa. TV-hissiä voidaan käyttää manuaalisesti, mutta ne ovat yleensä moottoroituja mukavuuden vuoksi.

TV-hissi – Tronix-kaappi

Pitäisikö sinun ostaa roll-up-televisio?

Jos kaipaat uusinta uusimmasta ja sinulla on paljon rahaa ylimääräistä, tee se. Voit kuitenkin haluta odottaa, onko konsepti luotettava, tuleeko markkinoille (ajattele 3D- ja kaarevan näytön televisioita), hinnat putoavat ja lisää näyttökokoja on saatavilla. Tässä on muita huomioitavia asioita:

  • Et voi kiinnittää roll-up-televisiota seinälle, koska tarvitset alustan näytön asettamiseen (ellei seinäsi kestä alustan painoa – ja se työntyy ulos paljon).
  • Käärittävää TV-jalkaa ei voi asentaa kattoon. Vaikka näyttö voidaan kääntää ylösalaisin, kuvakaappauksia ei voida kääntää toisin kuin useimmissa videoprojektoreissa. Tämä tarkoittaa, että kuvat ovat myös ylösalaisin.
  • Vaikka on osoitettu pieniä prototyyppisiä OLED-paneeleja, jotka voivat rullata ylös «joogamaton» tapaan, kestää jonkin aikaa, ennen kuin tämä mukavuus on saatavilla television kokoiselle näytölle. Jos näin on, saatat pystyä helposti käärimään näytön julisteputkeen, avaamaan sen ja kiinnittämään tai poistamaan sen erittäin helposti seinälle tai telinemäiseen telineeseen.

Samsung on jättänyt patenttihakemuksen roll-up-televisiosta. Heidän ehdotuksensa televisio rullaa vaakatasossa keskipisteestä LG:n käyttämän pystysuoran järjestelmän sijaan. Samsung ei täsmentänyt, mitä paneelitekniikkaa (OLED, QLED) käytetään, mutta se kehittää hybridi-QD (Quantum Dot)-OLED-paneelia, joka saattaa toimia tässä sovelluksessa. Ei ole asetettu päivämäärää, jolloin tämä tuote tulee saataville.

Por Markus