Mika on PC

PC tai henkilökohtainen tietokone on pienempi tietokone, joka on suunniteltu ja rakennettu yhden henkilön käyttöön kerrallaan. Nykyään tietokoneella voi olla monia eri muotoja. Tässä on mitä sinun on tiedettävä tietokoneista, mukaan lukien kuinka tietokone syntyi.

Mikä on PC?

Itse asiassa, koska PC määritellään hyvin laajoilla yleisillä parametreilla, PC voi olla monenlaisia ​​tietokonelaitteita, mukaan lukien pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, tabletit, 2-in-1-laitteet, älypuhelimet ja jopa Macit. Kyllä, vaikka Mac-tietokoneiden uskotaan yleisesti eroavan PC:stä tuotemerkin perusteella, Macit kuuluvat silti henkilökohtaisten tietokoneiden yleiseen luokkaan ja määritelmään. Brändin näkökulmasta tietokoneiden ajatellaan kuitenkin yleensä olevan tietokoneita, joissa on myös Windows. Siksi termiä pidetään yleisesti myös erillisenä tietokonetyyppinä Applen Maceista, jotka käyttävät macOS:ää.

PC:n kehitys

Henkilökohtaisten tietokoneiden kehitys ulottuu aina 1970-luvulle asti. Encyclopedia Britannican mukaan ensimmäinen PC kehitettiin vuonna 1974 ja tunnettiin nimellä Altair. Altair ei kuitenkaan ollut erityisen suosittu suuren yleisön keskuudessa, ja vasta vuonna 1977 näimme, että valtavirran käyttäjät hyväksyivät PC:t. Ja tämä johtuu siitä, että vuonna 1977 julkaistiin kolme «esiasennettua massatuotettua henkilökohtaista tietokonetta». Nämä tietokoneet olivat Commodore Business Machinesin PET (Personal Electronic Transactor), Applen Apple II ja Tandy Radio Shack TRS-80. PCMagin mukaan näissä varhaisissa tietokoneissa oli yleensä vain 64 kilotavua RAM-muistia, 8-bittiset mikroprosessorit ja levykkeiden käyttö tallennusta varten. 1980-luvulla PC:t alkoivat kehittyä nopeammilla nopeuksilla ja suuremmalla «muistikapasiteetilla». Johtava esimerkki tästä kehityksestä 1980-luvulla on IBM:n IBM PC:n julkaisu. Silloin IBM:stä tuli maailman suosituin PC, ja sen suosio johtui suurelta osin Lotus 1-2-3 -taulukkolaskentaohjelmiston sisällyttämisestä, Intel 8088 -mikroprosessorin käytöstä ja käyttöjärjestelmästä, joka Encyclopedian mukaan Britannica oli «muokattu» Microsoft Corporationin MS-DOS-järjestelmästä. Mutta ylivoimaisesti yksi suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn kehityksestä oli Applen Lisa, vuonna 1983 kehitetty PC, jossa oli GUI (graafinen käyttöliittymä). Lisan graafinen käyttöliittymä johti Applen Macintoshin kehittämiseen vuonna 1984. Macintosh oli erityisen hyödyllinen työpöytäjulkaisussa, koska graafisen käyttöliittymän avulla käyttäjät voivat määrittää, miten sivun elementit (kuten kuvat) tulee järjestää ennen tulostusta. Mutta Applen graafinen käyttöliittymä ei pysynyt markkinoilla pitkään, koska Microsoft julkaisi oman graafisen käyttöliittymän nimeltä Microsoft Windows vuonna 1985. GUI-käyttöliittymien käyttöönoton jälkeen PC-tietokoneiden kehitys siirtyi vain kohti jatkuvasti kasvavia nopeuksia ja tallennustilaa lisääviä tietokoneita, jotka kaikki on ilmeisesti pakattu yhä pienempiin ja pienempiin kokoihin. Ja näitä innovaatioita vauhditettiin vain entisestään 1990- ja 2000-luvuilla, kun Internetistä tuli suosittu valtavirran käyttäjien keskuudessa, ja nykyään se säilyttää hallitsevan asemansa pienempien tietokoneiden, kuten kannettavien, älypuhelimien ja tablettien kautta.

PC-tietokoneiden suosio kuluttajien keskuudessa

Koska henkilökohtaisen tietokoneen laaja määritelmä on hyvin yleinen ja kattaa niin monia erilaisia ​​tietokonelaitteita, on selvää, että tietokoneet ovat erittäin suosittuja nykyään. Vaikka katsoisit vain älypuhelimia (nämä ovat mobiilitietokoneita), voit nähdä, kuinka hallitsevia henkilökohtaiset tietokoneet ovat tällä hetkellä jokapäiväisessä elämässä. Pew Research Centerin mukaan kesäkuussa 2019 81 prosenttia amerikkalaisista omistaa älypuhelimen. Lisäksi lähes 75 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista omistaa kannettavan tietokoneen tai pöytätietokoneen ja lähes 50 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista tablettitietokoneen.

Por Markus