missing part puzzle atilla altun e plus getty images 56a6fad63df78cf772913fb6

Käynnistyssektori on fyysinen sektori tai kiintolevyn osa, joka sisältää tietoja käynnistysprosessin käynnistämisestä käyttöjärjestelmän lataamiseksi. Käynnistyssektori on sisäisellä kiintolevyllä, johon on asennettu käyttöjärjestelmä, kuten Windows, sekä tallennuslaitteissa, joista sinun ei ehkä tarvitse edes käynnistää, vaan ne sisältävät vain henkilökohtaisia ​​tietoja, kuten ulkoisen kiintolevyn, levykkeen. levylle tai tietokoneelle tai muulle USB-laitteelle.

Kuinka käynnistyssektoria käytetään

Heti kun tietokone käynnistetään, BIOS etsii ensimmäiseksi vihjeitä siitä, mitä se tarvitsee käyttöjärjestelmän käynnistämiseksi. Ensimmäinen paikka, johon BIOS näyttää, on minkä tahansa tietokoneeseen liitetyn tallennuslaitteen ensimmäinen sektori. Oletetaan, että tietokoneessasi on yksi kiintolevy. Tämä tarkoittaa sinua a kiintolevy, jolla on a käynnistyssektori. Tällä tietyllä kiintolevyn alueella voi olla yksi kahdesta asiasta: Master Boot Record (MBR) tai Volume Boot Record (VBR). MBR on alustetun kiintolevyn ensimmäinen sektori. Koska BIOS tarkastelee ensimmäistä sektoria ymmärtääkseen, miten edetä, se lataa MBR:n muistiin. Kun MBR-tiedot on ladattu, aktiivinen osio löytyy, jotta tietokone tietää missä käyttöjärjestelmä sijaitsee. Jos kiintolevyllä on useita osioita, VBR on kunkin osion ensimmäinen sektori. VBR on myös ensimmäinen sektori laitteesta, jota ei ole osioitu ollenkaan. Tarkista se MBR ja VBR yllä olevista linkeistä saadaksesi lisätietoja Master Boot Record – ja Volume Boot Records -tietueista ja siitä, miten ne toimivat osana käynnistysprosessia.

Käynnistyssektorin virheet

Sektorilla on oltava hyvin erityinen levyallekirjoitus, jotta BIOS pitää sitä käynnistyssektorina. Tämä allekirjoitus on 0x55AA ja sijaitsee kahdessa viimeisessä tietotavussa. Jos levyn allekirjoitus on vioittunut tai sitä on jollain tavalla muutettu, on erittäin todennäköistä, että BIOS ei löydä käynnistyssektoria, eikä näin ollen tietenkään pysty lataamaan tarvittavia ohjeita järjestelmän etsimiseen ja käynnistämiseen. . Jokin seuraavista virheilmoituksista: voisi osoittaa vioittunutta käynnistyssektoria:

 • Virheellinen osiotaulukko
 • Voisiko BOOTMGR. epäonnistua löytämään
 • Bootmgr puuttuu
 • Käyttöjärjestelmä puuttuu
 • Asennusohjelma on todennut, että tiedostojärjestelmäsi on vaurioitunut
 • Levyn lukuvirhe tapahtui
 • NTLDR puuttuu
 • Virhe ladattaessa käyttöjärjestelmää

Vaikka yksi näistä virheistä usein osoittaa ongelmaa käynnistyssektorissa, voi olla muita syitä eri ratkaisuilla. Muista noudattaa kaikkia sivustoltamme tai muualta löytyviä vianetsintäohjeita.

Korjaa käynnistyssektorin virheet

Jos vianmäärityksen aikana huomaat, että käynnistyssektorin virhe on todennäköisesti syynä kohtaamiisi ongelmiin, kiintolevyn alustaminen ja Windowsin uudelleenasentaminen on «klassinen» ratkaisu tällaiseen ongelmaan. Onneksi on muita, vähemmän tuhoisia, mutta vakiintuneita prosesseja, joita kuka tahansa voi seurata ja joiden pitäisi korjata käynnistyssektori… tietokonettasi ei tarvitse pyyhkiä. Korjaaksesi vioittuneen käynnistyssektorin Windows 10:ssä, 8:ssa, 7:ssä tai Vistassa, seuraa yksityiskohtaista opetusohjelmaamme uuden osion käynnistyssektorin kirjoittamisesta Windowsin järjestelmäosioon. Näitä virheitä voi esiintyä myös Windows XP:ssä, mutta korjausprosessi on hyvin erilainen. Lisätietoja on artikkelissamme Uuden osion käynnistyssektorin kirjoittaminen Windows XP -järjestelmäosioon. Mikä tahansa yllä olevista virallisemmista Microsoftin hyväksymistä prosesseista on parempi vaihtoehto melkein kaikissa tapauksissa, mutta on olemassa joitakin kolmannen osapuolen työkaluja, jotka voivat rakentaa uudelleen käynnistyssektorit, jos haluat kokeilla jotakin niistä. Tutustu ilmaisten levyn osiointityökalujen luetteloomme, jos tarvitset suosituksen. On myös joitain kaupallisia kiintolevytestaustyökaluja, jotka mainostavat kykyä palauttaa tietoja viallisista sektoreista, mikä saattaa olla yksi tapa korjata virhe, mutta keskitymme ideoihin, jotka mainitsimme ennen kuin aloitimme sen. Yksi niistä maksettiin.

Käynnistyssektorin virukset

Joidenkin onnettomuuksien tai laitteistovikojen aiheuttaman vaurioitumisriskin lisäksi käynnistyssektori on myös yleinen haittaohjelmien leviämisalue. Haittaohjelmien valmistajat haluavat kiinnittää huomionsa käynnistyssektoriin, koska koodi käynnistyy automaattisesti ja joskus ilman suojaa ennen kuin käyttöjärjestelmä edes käynnistyy! Jos epäilet, että sinulla on käynnistyssektorin virus, suosittelemme hankkimaan a täysin tarkista haittaohjelmien varalta ja varmista, että tarkistat myös käynnistyssektorin. Jos et ole varma, mitä tehdä, katso ohjeita kohdasta Tietokoneen tarkistaminen virusten ja muiden haittaohjelmien varalta. Monet näistä viruksista estävät tietokonettasi käynnistymästä kokonaan, mikä tekee haittaohjelmien tarkistamisen Windowsista mahdottomaksi. Näissä tapauksissa sinulla on a käynnistettävä virustarkistus. Ylläpidämme luetteloa ilmaisista käynnistettävistä virustorjuntaohjelmista, joista voit valita, mikä ratkaisee tämän erityisen turhauttavan catch-22:n. Joissakin emolevyissä on BIOS-ohjelmisto, joka estää aktiivisesti käynnistyssektorien muuttamisen, mikä on erittäin hyödyllistä estää haittaohjelmia tekemästä muutoksia niihin. Tämä ominaisuus on kuitenkin: todennäköisesti oletuksena poistettu käytöstä, joten osiointityökalut ja levyn salaustyökalut toimivat oikein, mutta se kannattaa ottaa käyttöön, jos et käytä tämän tyyppisiä työkaluja ja sinulla on ollut ongelmia käynnistyssektorin virusten kanssa.

Lue lisää käynnistyssektoreista

Käynnistyssektori luodaan, kun alustat laitteen ensimmäistä kertaa. Tämä tarkoittaa, että jos laitetta ei ole alustettu ja siksi se ei käytä tiedostojärjestelmää, käynnistyssektoria ei myöskään ole. Tallennuslaitetta kohti on vain yksi käynnistyssektori. Vaikka yhdellä kiintolevyllä on useita osioita tai se käyttää useampaa kuin yhtä käyttöjärjestelmää, on silti vain: yksi koko matkalle. Saatavilla on maksullisia ohjelmistoja, kuten Active@ Partition Recovery, joka voi varmuuskopioida ja palauttaa käynnistyssektorin tiedot, jos kohtaat ongelman. Muut edistyneet sovellukset saattavat löytää levyltä toisen käynnistyssektorin, jota voidaan käyttää vaurioituneen uudelleen rakentamiseen.

FAQ

 • Mikä on pääkäynnistyskoodi?

  Pääkäynnistyskoodi (MBC) on se osa pääkäynnistystietueesta, joka suorittaa käynnistysprosessin ensimmäiset vaiheet. Kun BIOS on suorittanut pääkäynnistyskoodin, käynnistysohjain siirretään käyttöjärjestelmän sisältävän osion volyymin käynnistyskoodiin.

 • Mikä on volyymin käynnistyskoodi?

  Pääkäynnistyskoodi kutsuu volyymin käynnistyskoodia, ja sitä käytetään käynnistyksenhallinnan käynnistämiseen, joka käynnistää käyttöjärjestelmän varsinaisen latauksen. Volyymikäynnistyskoodi ja BIOS-parametrilohko ovat kaksi pääkomponenttia, jotka muodostavat volyymin käynnistystietueen/sektorin.

 • Mikä on rootkit-virus?

  Rootkit virus on vain toinen nimi käynnistyssektorin viruksille. Termejä käytetään vaihtokelpoisesti, ja rootkit-viruksen korjausvaiheet ovat samat kuin käynnistyssektorin viruksen korjaaminen.

 • Mikä on Windowsin käynnistyksenhallinta?

  Windows Boot Manager tai BOOTMGR suorittaa winload.exe-tiedoston, järjestelmän latausohjelman, jota käytetään osana Windowsin käynnistysprosessia. Boot Manager latautuu volyymin käynnistyskoodista, joka on osa volyymin käynnistystietuetta. Voit muuttaa Boot Managerin asetuksia valitaksesi oletuskäyttöjärjestelmän.

Por Markus