what is a public ip address 2625974 3e678a5c30204045bcd1ec698cd523ae

Julkinen IP-osoite on IP-osoite, jonka koti- tai yritysreitittimesi saa Internet-palveluntarjoajaltasi. sitä käytetään, kun sinulla on Internet-yhteys. Julkiset IP-osoitteet vaaditaan kaikille julkisesti saatavilla oleville verkkolaitteille, kuten kotireitittimelle ja palvelimille, jotka isännöivät verkkosivustoja.

Mitä julkinen IP-osoite tekee?

Julkiset IP-osoitteet erottavat julkiseen Internetiin yhdistetyt laitteet. Jokainen Internetiä käyttävä laite käyttää yksilöllistä IP-osoitetta. Julkista IP-osoitetta kutsutaan joskus Internet-IP-osoitteeksi.

Tämä on tämä osoite, jota jokainen Internet-palveluntarjoaja käyttää Internet-pyyntöjen välittämiseen tiettyyn kotiin tai yritykseen, samalla tavalla kuin jakeluauto käyttää fyysistä osoitetta pakettien välittämiseen kotiisi. Ajattele julkista IP-osoitettasi kuten mitä tahansa muuta osoitettasi. Esimerkiksi sähköpostiosoitteesi ja kotiosoitteesi ovat sinulle yksilöllisiä, joten sähköpostin lähettäminen näihin osoitteisiin varmistaa, että viestit tavoittavat sinut, eivät joku muu. Samaa yksinoikeutta sovelletaan IP-osoitteeseesi, joten digitaaliset pyyntösi lähetetään verkkoosi, ei toiseen verkkoon.

Yksityiset vs julkiset IP-osoitteet: mitä eroa on?

Yksityinen IP-osoite on useimmiten sama kuin julkinen IP-osoite. Se on yksilöllinen tunniste kaikille laitteille, jotka ovat reitittimen tai muun IP-osoitteita palvelevan laitteen takana. Yksityisten IP-osoitteiden avulla kotisi laitteilla on samat yksityiset IP-osoitteet kuin naapurisi laitteilla tai kenellä tahansa muulla maailmassa. Tämä johtuu siitä, että yksityiset osoitteet eivät ole reititettävissä.

Internetin laitteistot on ohjelmoitu estämään yksityisellä IP-osoitteella varustettuja laitteita kommunikoimasta suoraan muun IP-osoitteen kuin reitittimen kanssa, johon ne ovat yhteydessä. Koska nämä yksityiset osoitteet eivät pääse Internetiin, tarvitset osoitteen, joka voi tavoittaa muualla maailmassa, joten tarvitaan julkinen IP-osoite. Tämän tyyppinen asetus sallii kaikkien kotiverkon laitteiden välittää tietoja edestakaisin reitittimen ja Internet-palveluntarjoajan välillä käyttämällä yhtä osoitetta (julkista IP-osoitetta). Toinen tapa tarkastella tätä on ajatella kotisi reititintä Internet-palveluntarjoajana. Reititin tarjoaa yksityiset IP-osoitteet laitteille, jotka on kytketty yksityisesti reitittimesi taakse, ja Internet-palveluntarjoaja tarjoaa julkiset IP-osoitteet laitteille, jotka ovat julkisesti yhteydessä Internetiin.

Viestimiseen käytetään sekä yksityisiä että julkisia osoitteita, mutta viestinnän laajuus on rajoitettu käytetyn osoitteen mukaan. Kun käytät verkkosivustoa tietokoneeltasi, pyyntö lähetetään tietokoneelta reitittimelle yksityisenä IP-osoitteena, minkä jälkeen reititin kysyy verkkosivustolta Internet-palveluntarjoajaltasi käyttämällä verkollesi määritettyä julkista IP-osoitetta. Kun pyyntö on tehty, toiminnot käännetään: Internet-palveluntarjoaja lähettää verkkosivuston osoitteen reitittimellesi, joka välittää osoitteen edelleen sitä pyytäneelle tietokoneelle.

Yksityiset ja julkiset IP-osoitealueet

Tietyt IP-osoitteet on varattu julkiseen käyttöön ja toiset yksityiseen käyttöön. Tämä varmistaa, että yksityiset IP-osoitteet eivät pääse julkiseen Internetiin, koska ne eivät voi kommunikoida kunnolla, elleivät ne ole reitittimen takana. Internet Assigned Numbers Authority (IANA) on varannut seuraavat alueet käytettäväksi yksityisinä IPv4-osoitteina:

  • 10.0.0.0 – 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 – 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 – 192.168.255.255

Lukuun ottamatta yllä olevia osoitteita, julkiset IP-osoitteet vaihtelevat välillä 1-191. 192.xxx-osoitteita ei ole rekisteröity julkisesti, joten niitä voidaan käyttää vain reitittimen takana yksityisinä IP-osoitteina. Useimmat yksityiset IP-osoitteet kuuluvat tälle alueelle. Siksi useimpien Linksys-, D-Link-, Cisco- ja NETGEAR-reitittimien oletus-IP-osoite on tämän joukon IP-osoite, kuten 192.168.1.1. IPv6-osoiteavaruus on niin suuri, että yksityistä IP-osoitetta ei tarvita. On kuitenkin olemassa erityinen ainutlaatuinen unicast-IP-alue fc00::/7. Tämä ulottuvuus on kuitenkin globaali.

 

Kuinka löytää julkinen IP-osoite

Sinun ei yleensä tarvitse tietää julkista IP-osoitettasi, mutta on tilanteita, joissa se on tärkeää tai jopa välttämätöntä, kuten verkkoon tai siinä olevaan tietokoneeseen pääsy, kun olet poissa kotoa tai työpaikalta. Yksinkertaisin esimerkki on, kun käytät etäkäyttöohjelmaa. Jos olet hotellihuoneessa Shanghaissa, mutta kotona Denverissä sinun on «etuttava» tietokoneellesi, sinun on tiedettävä Internetin käytettävissä oleva IP-osoite (julkinen IP-osoite, jota kotireitittimesi käyttää). voi käskeä ohjelmiston muodostamaan yhteyden oikeaan paikkaan. Julkinen IP-osoitteesi on helppo löytää. Käytä Lifewire System Info Toolia nähdäksesi omasi nyt: Vaikka tämä työkalu ei ole niin yksinkertaista kuin yhdellä napsautuksella, voit löytää myös julkisen IP-osoitteesi reitittimen hallintasivulta.

Sinun on kirjauduttava sisään reitittimellesi tätä varten. Kummankin menetelmän haittapuoli, jos etsit näitä tietoja etäkäyttösyistä, on se, että sinun on tehtävä se kotitietokoneeltasi tai muulta laitteeltasi. Kun olet poissa, pyydä ystävää tai kollegaa tekemään se puolestasi. Voit myös käyttää DDNS-palvelua, joista osa on jopa ilmaisia. No-IP on yksi esimerkki, mutta on muitakin.

Miksi julkiset IP-osoitteet muuttuvat

Useimmat julkiset IP-osoitteet muuttuvat ja suhteellisen usein. Kaikenlaista muuttuvaa IP-osoitetta kutsutaan dynaamiseksi IP-osoitteeksi. Kun Internet-palveluntarjoajat olivat uusia, käyttäjät ottivat yhteyttä Internetiin vain hetken ja katkaisivat sen jälkeen yhteyden.

Yhden asiakkaan käyttämä IP-osoite avattiin sitten toisen asiakkaan käytettäväksi, joka tarvitsi yhteyden Internetiin. Tämä tapa määrittää IP-osoitteita ei vaatinut Internet-palveluntarjoajalta ostamaan suurta määrää osoitteita. Tämä yleinen prosessi on edelleen käytössä, vaikka useimmat ihmiset ovat aina yhteydessä Internetiin. Useimmilla verkkosivustoja isännöivillä verkoilla on kuitenkin staattiset IP-osoitteet, koska ne haluavat varmistaa, että käyttäjillä on jatkuva pääsy palvelimiinsa. Muuttuvan IP-osoitteen saaminen epäonnistuisi, koska DNS-tietueet olisi päivitettävä heti, kun IP-osoite muuttuu, mikä voi aiheuttaa ei-toivottuja seisokkeja. Kotiverkoille sen sijaan annetaan dynaamisia IP-osoitteita päinvastaisesta syystä. Jos Internet-palveluntarjoaja on antanut kotiverkolle muuttumattoman osoitteen, sitä todennäköisemmin käyttävät hyväkseen asiakkaat, jotka isännöivät verkkosivustoja kotona, tai hakkerit, jotka voivat yrittää samaa IP-osoitetta yhä uudelleen, kunnes he murtautuvat verkkoon. Tämä on yksi syistä, miksi staattinen IP-osoite on kalliimpaa kuin dynaaminen IP-osoite.

DDNS-palvelut ovat tässä jossain määrin tapa kiertää tämä. Toinen syy, miksi useimmissa verkoissa on julkisia IP-osoitteita, jotka muuttuvat, on se, että staattiset IP-osoitteet vaativat enemmän hallintaa ja maksavat siksi tyypillisesti asiakkaalle enemmän kuin dynaamiset IP-osoitteet. Jos esimerkiksi muutat uuteen paikkaan muutaman kilometrin päähän, mutta käytät samaa Internet-palveluntarjoajaa, dynaaminen IP-osoitteen määrittäminen tarkoittaisi yksinkertaisesti eri IP-osoitteen saamista saataville osoitevalikoimasta. Staattisia osoitteita käyttävät verkot on määritettävä uudelleen, jotta niitä voidaan soveltaa uuteen sijaintiin.

Piilota julkinen IP-osoitteesi

Et voi piilottaa julkista IP-osoitettasi Internet-palveluntarjoajaltasi, koska kaiken liikenteesi on mentävä sen läpi, ennen kuin se saavuttaa mitään muuta Internetissä. Voit kuitenkin piilottaa IP-osoitteesi vierailluilta verkkosivustoilta ja salata tiedonsiirron (piilottaa liikenteen Internet-palveluntarjoajaltasi) suodattamalla ensin tietosi virtuaalisen yksityisen verkon (VPN) kautta. Tavallisesti verkkosivustolla vieraillessasi kyseinen verkkosivusto voi nähdä, että tietty julkinen IP-osoitteesi on pyytänyt nähdä heidän verkkosivustonsa. Tekemällä nopean haun IP-hakusivustolla kyseinen verkkosivusto tietää, kuka Internet-palveluntarjoajasi on.

Koska Internet-palveluntarjoajasi tietää tarkalleen, mitkä IP-osoitteet sinulle on määritetty, verkkosivustolla käyntisi voidaan kiinnittää suoraan sinulle. Jos käytät VPN-palvelua, lisää toinen Internet-palveluntarjoaja pyyntösi loppuun ennen toisen verkkosivuston avaamista. Kun yhteys VPN-verkkoon on muodostettu, tapahtuu sama prosessi kuin yllä, mutta tällä kertaa sen sijaan, että verkkosivusto näkisi Internet-palveluntarjoajasi sinulle määrittämän IP-osoitteen, he näkevät VPN:n määrittämän IP-osoitteen. Tässä on esimerkki siitä, kuinka Google näyttää julkisen IP-osoitteen ennen VPN:n käyttöä ja sen jälkeen:

Tässä esimerkissä, jos Google haluaisi tunnistaa sinut, se pyytäisi nämä tiedot VPN-palvelulta Internet-palveluntarjoajaltasi, koska jälleen kerran, se on IP-osoite, jonka he näkivät verkkosivustollaan. Tässä vaiheessa nimettömyytesi riippuu siitä, onko VPN-palvelu valmis luopumaan IP-osoitteestasi, mikä tietysti paljastaa henkilöllisyytesi. Ero useimpien Internet-palveluntarjoajien ja useimpien VPN-palvelujen välillä on se, että Internet-palveluntarjoaja joutuu todennäköisemmin lain mukaan kertomaan, kuka on käynyt verkkosivustolla, kun taas VPN:itä on joskus maissa, joissa tällaista velvoitetta ei ole. On olemassa useita ilmaisia ​​ja maksullisia VPN-palveluita, jotka tarjoavat erilaisia ​​ominaisuuksia.

Sellaisen etsiminen, joka ei koskaan tallenna liikennelokeja, voi olla hyvä alku, jos olet huolissasi siitä, että Internet-palveluntarjoajasi vakoilee sinua. Muutamia ilmaisia ​​VPN-palveluita ovat FreeVPN.me, Hideman, Faceless.ME ja Windscribe VPN.

 

Lisätietoja julkisista IP-osoitteista

Reitittimille on määritetty yksi yksityinen osoite, oletusyhdyskäytävän IP-osoite. Samalla tavalla kuin kotiverkolla on yksi IP-osoite, joka kommunikoi julkisen Internetin kanssa, reitittimellä on yksi IP-osoite, joka kommunikoi muiden liitettyjen yksityisten verkkojen kanssa. Vaikka on totta, että IANA:lla on valta varata IP-osoitteita, ne eivät ole jonkinlainen keskeinen lähde kaikelle Internet-liikenteelle. Jos etälaite loukkaa verkkoasi, sillä ei ole mitään tekemistä IANA:n kanssa.

 

FAQ

  • Kuinka vaihdan julkisen IP-osoitteeni?Jos haluat muuttaa julkista IP-osoitettasi Windows-tietokoneessa, siirry osoitteeseen Ohjauspaneeli > Verkkokeskus > Muuta adapterin asetuksiaja valitse yhteys. Valitse Ominaisuudet > Internet-protokollan versio 4 (TCP/IPv4). Siirry Macissa osoitteeseen Järjestelmäasetukset > Verkko > Pitkälle kehittynytKlikkaa TCP/IP välilehti, valitse käsinja anna uudet IP-tiedot.
  • Kuinka vaihdan IP-osoitteen iPhonessani?Jos haluat muuttaa iPhonen IP-osoitetta, siirry osoitteeseen asetukset > Wi-Fi ja napauta tiedot -kuvaketta ja valitse sitten Vuokrasopimus uusitaan > Vuokrasopimus uusitaan. Tai mene osoitteeseen asetukset > Wi-Fi > tietokuvake > Määritä IP > Käyttöopas.
  • Kuinka vaihdan IP-osoitteen Android-puhelimessani?Jos haluat vaihtaa Android-laitteesi IP-osoitteen, mene ensin tietokoneellesi ja etsi verkostasi käytettävissä oleva IP-osoite. Siirry sitten Androidilla kohteeseen asetukset > Verkko ja Internet > Wi-Fi > paina pitkään yhdistettyä Wi-Fi-verkkoa. Napauta Vaihda verkkoa > Edistyneet asetukset > DHCPja muuta se muotoon Staattinen.

Por Markus