GettyImages 145056981 58ed1c983df78cadab01d54b scaled

IP-osoite, lyhenne sanoista Internet Protocol address, on verkkoon kytketyn verkkolaitteiston tunnistenumero. IP-osoitteen avulla laite voi kommunikoida muiden laitteiden kanssa IP-pohjaisen verkon, kuten Internetin, kautta.

Miltä IP-osoite näyttää?

Useimmat IP-osoitteet näyttävät tältä:

151.101.65.121

Muut IP-osoitteet, joita saatat kohdata, voivat näyttää enemmän tältä:

2001:4860:4860::8844

Mihin IP-osoitetta käytetään?

IP-osoite tarjoaa identiteetin verkkolaitteelle Internetissä. Kuten koti- tai yritysosoite, joka tarjoaa tietyn fyysisen sijainnin tunnistettavissa olevan osoitteen kanssa, verkon laitteet erotetaan toisistaan ​​IP-osoitteiden avulla. Jos lähetät paketin ystävällesi toisessa maassa, sinun on tiedettävä tarkka kohde. Tätä samaa yleistä prosessia käytetään tietojen lähettämiseen Internetin kautta. Fyysisen postiosoitteen sijaan tietokone käyttää DNS-palvelimia isäntänimen etsimiseen IP-osoitteen löytämiseksi. Esimerkiksi kun kirjoitat verkkosivuston URL-osoitteen, kuten www.lifewire.com Web-selaimessa sivun latauspyyntö lähetetään DNS-palvelimille, jotka etsivät lifewire.comin isäntänimeä löytääkseen sen IP-osoitteen. Ilman IP-osoitetta tietokoneella ei ole aavistustakaan siitä, mitä etsit.

IP-versiot (IPv4 vs IPv6)

IP:stä on kaksi versiota: Internet-protokollan versio 4 (IPv4) ja Internet-protokollan versio 6 (IPv6). Edellinen on vanhempi versio, kun taas IPv6 on päivitetty IP-versio. Yksi syy siihen, miksi IPv6 korvaa IPv4:n, on se, että se tarjoaa suuremman määrän IP-osoitteita kuin IPv4. Kun useita laitteita samassa verkossa on yhdistetty Internetiin, on tärkeää, että jokaiselle laitteelle on saatavilla yksilöllinen osoite.

 • IPv4: Tapa, jolla IPv4-osoitteet rakennetaan, tarkoittaa, että se pystyy tarjoamaan yli 4 miljardia yksilöllistä IP-osoitetta (232). Vaikka tämä on suuri määrä osoitteita, se ei riitä nykymaailmalle, jossa on kaikki Internetissä käytetyt laitteet.
 • IPv6: IPv6 tukee 340 biljoonaa, biljoonaa, biljoonaa osoitetta (2128). Se on 340 12 nollalla! Tämä tarkoittaa, että jokainen maapallon ihminen voi yhdistää miljardeja laitteita Internetiin.

Tämän visualisoiminen auttaa sinua ymmärtämään, kuinka monta muuta IP-osoitetta IPv6-osoitejärjestelmä sallii IPv4:n kautta. Kuvittele, että postimerkki voisi tarjota tarpeeksi tilaa mille tahansa IPv4-osoitteelle. IPv6 tarvitsisi sitten mittakaavassa koko aurinkokunnan sisältämään kaikki osoitteensa.

IPv4:n laajemman IP-osoitteiden valikoiman lisäksi IPv6:lla on seuraavat lisäedut:

 • Ei yksityisten osoitteiden aiheuttamia IP-osoitteiden törmäyksiä
 • Automaattinen konfigurointi
 • Ei syytä verkko-osoitteiden käännökseen (NAT)
 • Tehokas reititys
 • Helpompi hallinto
 • Sisäänrakennettu yksityisyys

IPv4 edustaa osoitteita 32-bittisenä numeerisena numerona, joka on kirjoitettu desimaalimuodossa, esimerkiksi 207.241.148.80 tai 192.168.1.1. Koska mahdollisia IPv6-osoitteita on biljoonia, ne on kirjoitettava heksadesimaalimuodossa edustamaan niitä, esimerkiksi 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf.

Erityyppiset IP-osoitteet

On olemassa tietyntyyppisiä IP-osoitteita. Vaikka kaikki IP-osoitteet koostuvat numeroista tai kirjaimista, kaikkia osoitteita ei käytetä samaan tarkoitukseen. On yksityisiä IP-osoitteita, julkisia IP-osoitteita, staattisia IP-osoitteita ja dynaamisia IP-osoitteita. Jokainen IP-osoitetyyppi voi olla IPv4-osoite tai IPv6-osoite.

 • Yksityinen IP-osoite: Näitä käytetään verkossa, kuten kotiverkossa, jota käyttävät tabletit, Wi-Fi-kamerat, langattomat tulostimet ja pöytätietokoneet. Tämäntyyppiset IP-osoitteet tarjoavat laitteille tavan kommunikoida reitittimen ja muiden yksityisen kotiverkon laitteiden kanssa. Yksityiset IP-osoitteet voidaan määrittää manuaalisesti tai reitittimen avulla.
 • Julkinen IP-osoite: Näitä käytetään verkon ulkopuolella, ja Internet-palveluntarjoaja on määrittänyt ne. Se on pääosoite, jota koti- tai yritysverkko käyttää yhteydenpitoon muiden verkkolaitteiden kanssa ympäri maailmaa (esimerkiksi Internetiin). Se tarjoaa kodin laitteille tavan tavoittaa esimerkiksi Internet-palveluntarjoaja ja siten ulkomaailma, jolloin laitteet voivat käyttää verkkosivustoja ja kommunikoida suoraan muiden tietokoneiden ja palvelimien kanssa ympäri maailmaa.

Sekä yksityiset IP-osoitteet että julkiset IP-osoitteet ovat dynaamisia tai staattisia, mikä tarkoittaa, että ne muuttuvat tai eivät vastaavasti. DHCP-palvelimen antama IP-osoite on dynaaminen IP-osoite. Jos laitteessa ei ole DHCP:tä käytössä tai se ei tue DHCP:tä, IP-osoite on määritettävä manuaalisesti, jolloin sitä kutsutaan staattiseksi IP-osoitteeksi.

Mikä on IP-osoitteeni?

Eri laitteet ja käyttöjärjestelmät vaativat ainutlaatuisia vaiheita IP-osoitteesi löytämiseksi. Sinun on myös suoritettava useita vaiheita, jos haluat tietää Internet-palveluntarjoajaltasi saamasi julkisen IP-osoitteen tai jos haluat nähdä yksityisen IP-osoitteen, jonka reititin on määrittänyt laitteelle.

Etsi julkinen IP-osoite

On olemassa useita tapoja löytää reitittimen julkinen IP-osoite. Yksinkertainen Google-haku toimii, mutta on myös sivustoja, kuten IP Chicken, WhatsMyIP.org, WhatIsMyIPAddress.com ja icanhazip.com, jotka tekevät tästä yhtä helppoa. Nämä sivustot toimivat kaikilla verkkoon yhdistetyillä laitteilla (älypuhelin, kannettava tietokone, tabletti jne.), joka tukee verkkoselainta.

Googlen hakutulos IP-osoitteelleni

Useimpien ihmisten ei tarvitse etsiä ulkoista/julkista IP-osoitettaan kovin usein. Saatat tarvita sitä useista syistä, kuten jos etäkäyttöohjelmasi toimii muodostamalla yhteyden tämän osoitteen kautta tai jos haluat varmistaa, että VPN toimii.

Etsi yksityinen IP-osoite

Etsi Windowsissa laitteesi paikallinen IP-osoite käyttämällä komentokehotteessa olevaa ipconfig-komentoa.

Komentorivi ipconfig tulokset Windows 10:ssä

Opi löytämään yhdyskäytävän oletus-IP-osoite, jos sinun on löydettävä reitittimesi IP-osoite tai mikä tahansa laite, jolla verkkosi käyttää julkista Internetiä. Yksityisen IP-osoitteen etsiminen muissa käyttöjärjestelmissä:

 • Linux: käynnistä pääteikkuna ja anna komento isäntänimi -I (se on iso «i»), ifconfigtai näytä ip osoite.
 • mac: Käytä komentoa ifconfig.
 • iOS: Siitä asetukset sovelluksessa Wi-Fi valikosta. Näet sen napauttamalla pientä «i»-painiketta sen verkon vieressä, johon se on yhdistetty.
 • Android: Alkaen asetukset > Verkko ja Internet > Internet > asetukset -painiketta verkon vieressä. Tai Android-versiostasi riippuen asetukset > Wi-Fi tai asetukset > Langaton ohjaus > Wi-Fi-asetukset.

FAQ

 • Mikä on ulkoinen IP-osoite?

  Ulkoinen IP-osoite on toinen nimi julkiselle IP-osoitteelle ja sisäinen IP-osoite on toinen nimi yksityiselle IP-osoitteelle.

 • Mikä on WiFin IP-osoite?

  Wi-Fin IP-osoite on sama kuin minkä tahansa muun IP-osoitteen. IP-osoitteet ovat samat, langalliset tai langattomat. IP-osoitteet viittaavat verkkoihin ja laitteisiin, joissa on Internet-yhteys, eivät yhteystapoja.

Por Markus