close up of woman using smart watch 679775068 596a74a33df78c57f4a62897

Älykello on puettava laite, joka on suunniteltu käytettäväksi ranteessa. Älypuhelimien tavoin ne käyttävät kosketusnäyttöjä, tarjoavat sovelluksia ja tallentavat usein sykkeesi ja muita elintoimintojasi. Apple Watch and Wear (entinen Android Wear) -mallit auttoivat useampia kuluttajia ymmärtämään minitietokoneen ranteessa pitämisen edut. Lisäksi ulkoiluun tarkoitetut älykellot täydentävät usein muita isompia laitteita seikkailijan työkalupakkissa. 1:40

Mikä on älykello ja mitä ne tekevät?

Älykellon lyhyt historia

Vaikka digitaaliset kellot ovat olleet olemassa vuosikymmeniä – joissakin on ominaisuuksia, kuten laskimia ja yksikkömuuntimia –, teknologiayritykset alkoivat julkaista kelloja älypuhelimien kaltaisilla ominaisuuksilla vasta 2010-luvulla. Apple, Samsung, Sony ja muut suuret toimijat tarjoavat älykelloja kuluttajamarkkinoille, mutta pieni startup ansaitsee itse asiassa kiitosta modernin älykellon popularisoinnista. Kun Pebble julkisti ensimmäisen älykellonsa vuonna 2013, se keräsi ennätysmäärän Kickstarterissa ja myi yli miljoona kappaletta. Samaan aikaan silikonin miniatyrisoinnin edistyminen avasi oven muun tyyppisille erikoiskäyttöön tarkoitetuille älykelloille. Esimerkiksi Garminin kaltaiset yritykset tukevat Fenixin kaltaisia ​​älykelloja, jotka ovat kestävämpiä ja optimoidut antureilla ja seurantalaitteilla tukemaan takamaaretkiä. Samoin yritykset, kuten Suunto, ovat julkaisseet sukeltamiseen optimoituja älykelloja, jotka kestävät pitkiä aikoja merkittävissä syvyyksissä.

Mitä älykellot tekevät?

Useimmat älykellot, joko päivittäiseen käyttöön (kuten Apple Watch) tai tiettyihin tarkoituksiin (kuten Garmin Fenix), tarjoavat joukon vakioominaisuuksia:

 • ilmoituksia: Älypuhelimet näyttävät ilmoituksia tärkeistä tapahtumista tai toiminnoista. Ilmoitustyypit vaihtelevat; älypuhelimeen yhdistetyt laitteet voivat yksinkertaisesti peilata puhelimen ilmoitukset ranteeseesi, mutta muut älykellot näyttävät ilmoituksia, joita vain puettava voi tarjota. Esimerkiksi uusin Apple Watch sisältää putoamisanturin. Jos putoat kelloa käyttäessäsi, se havaitsee seuraavan liikkeesi. Jos se ei havaitse liikettä, se lähettää sarjan eskaloituvia ilmoituksia. Jos et reagoi hälytykseen, kello olettaa, että olet loukkaantunut ja hälyttää viranomaisia ​​puolestasi.
 • Sovellukset: Sen lisäksi, että älykello näyttää puhelimen ilmoituksia, se on vain niin hyvä kuin sen tukemat sovellukset. Sovellusten ekosysteemit vaihtelevat ja ovat sidoksissa Applen tai Googlen ympäristöihin. Älykellot, joilla on tietty tarkoitus, kuten vaellus tai sukellus, tukevat yleensä sovelluksia, joita ne tarvitsevat tämän tavoitteen saavuttamiseksi ilman mahdollisuutta lisätä muuntyyppisiä sovelluksia.
 • Median hallinta: Useimmat älykellot, jotka on yhdistetty älypuhelimiin, voivat hallita median toistoa puolestasi. Jos esimerkiksi kuuntelet musiikkia iPhonella, jossa on Applen AirPods, voit muuttaa äänenvoimakkuutta ja kappaleita Apple Watchin avulla.
 • Vastaa viesteihin äänelläsi: Ajattele vanhaa Dick Tracey sarjakuvia, joissa sankarietsivä käytti kelloa puhelimena? Nykyaikaiset watchOS- tai Wear-käyttöjärjestelmällä varustetut älykellot tukevat puhesanelua.
 • Kuntoilun seuranta: Jos olet kokenut urheilija, oma kuntonauha on luultavasti parempi valinta kuin älykello. Silti monet älykellot sisältävät sykemittarin ja askelmittarin harjoitusten seurantaan.
 • GPS: Useimmat älykellot sisältävät GPS:n sijaintisi seurantaa tai sijaintikohtaisten hälytysten vastaanottamista varten.
 • Hyvä akunkesto: Nykyaikaisissa älykelloissa on paristot, jotka selviävät päivästä normaalikäytössä energiaa jäljellä. Akun käyttö vaihtelee; Apple Watch saa tavallisesti 18 tuntia normaalia käyttöä yhdellä latauksella, kun taas Pebble saa kaksi tai kolme päivää.

Älykellojen tyypit

Yleisesti ottaen älykelloilla on kaksi markkinarakoa puettavien tuotteiden markkinoilla. Ensinnäkin yleiskäyttöinen älykello, kuten Apple Watch ja useimmat Google-käyttöiset Wear-laitteet, yhdistävät muodon ja toiminnan. Ne on suunniteltu korvaamaan mekaaniset rannekellot ja riippuvat suuresti älypuhelimesta. Ajattele niitä puhelimen tukilaitteena, joka sattuu olemaan ranteessasi.

Näet myös toimittajakohtaisia ​​yleiskäyttöisten älykellojen luokkia kuluttajamarkkinoilla:

 • Apple Watch: Applen suunnittelema ja myymä.
 • Käytä kelloja: Monet myyjät ovat suunnitellut ja myyneet Googlen Wear-käyttöjärjestelmän avulla.
 • Tizen kellot: Samsungin suunnittelema patentoitu käyttöjärjestelmä suositulle Galaxy-älykellosarjalleen.

Toinen markkinarako sisältää erityiskäyttöön tarkoitetut erikoislaitteet. Nämä laitteet tarjoavat usein vahvemman version kuntoseurannasta siinä määrin, että ne kulkevat puhelimesta riippuvan älykellon ja erillisen kuntoseurantalaitteen, kuten Fitbitin, välillä.

Garmin vivofit, urheilukuntomittari ja kello

Esimerkkejä näistä erikoislaitteista ovat:

 • Vaelluskellot: Tarkoitettu pitkille matkoille ja vakaa akunkesto, GPS-seuranta ja -navigointi, perustoiminnot ja sääennusteet. Usein suunniteltu pitkälle kestäviksi suojaamaan kolhuilta, pudotuksilta, pölyltä ja vedeltä. Esimerkkejä ovat Garmin Fenix ​​​​5 Plus, Suunto 9 Baro ja TomTom Adventurer.
 • Sukelluskellot: Liitä ensimmäisen vaiheen säädin Bluetooth-lähettimeen käyttääksesi sukelluskelloa. Garminin Descent Mk1 ja Suunnon DX tarjoavat syvyyden, jäljellä olevan ajan, lämpötilan ja muita avainindikaattoreita.
 • Lentävät kellot: Markkinat ovat markkinarakoja, mutta Garminin D2 Delta PX tarjoaa rannepohjaisen Oxin, lokikirjan, GPS-käyttöisen liikkuvan kartan ja NEXRAD-sää.

Älykellomarkkinoiden kasvu

Älykellot nousivat jyrkälle kasvukäyrälle vuoden 2010 lopussa maailmanlaajuisten markkinoiden käyttöönoton suhteen. Tilastotietojen mukaan myynti kasvoi viidestä miljoonasta yksiköstä maailmanlaajuisesti vuonna 2014 arviolta 141 miljoonaan vuonna 2018. Applen markkinaosuus kasvoi 13 prosentista 17 prosenttiin vuoden 2017 toisesta tilikaudesta vuoden 2018 vastaavaan ajanjaksoon; Apple koki yli 38 prosentin vuosikasvua Apple Watch Series 3 -kelloilleen huolimatta siitä, että Series 4, merkittävä päivitys, oli jo näköpiirissä. Saman ajanjakson aikana erikoistuneiden myyjien, kuten Garminin, kasvu oli 4,1 % edellisvuodesta, kun taas Fitbitin kaltaisten vain kuntoilualan myyjien markkinat laskivat lähes 22 %. Statista ennustaa, että vuoteen 2023 mennessä maailmanlaajuisesti toimitetaan yli 130 miljoonaa älykelloa.

FAQ

 • Mitä ovat hybridi-älykellot?

  Hybridiälykellot ovat kelloja, joilla on perinteinen kellon ulkonäkö ja tuntu, mutta niissä on myös älykellotoiminto.

 • Mitä eroa on älykellolla ja Fitbitillä?

  Fitbitit ovat kuntoseurantalaitteita, joiden toiminnallisuus on samanlainen kuin älykelloissa, mutta ne keskittyvät kuntoon suuntautuneisiin ominaisuuksiin, eivätkä ne usein toimita älykellojen edistyneitä ominaisuuksia.

Por Markus