xp 56aa11bc5f9b58b7d000b196

Vuonna 2014 Microsoft lopetti tietoturvapäivitysten tai teknisen tuen tarjoamisen Windows XP -käyttöjärjestelmälle. Siitä huolimatta jotkut jälleenmyyjät tarjoavat edelleen kunnostettuja tietokoneita, joissa on Windows XP, koska laitteistovaatimukset ovat alhaisemmat kuin Windows Vistan ja Windows 11:n.

Huhtikuusta 2014 alkaen Microsoft ei enää tue Windows XP:tä. Suosittelemme päivittämistä Windows 10:een tai Windows 11:een, jotta saat jatkossakin tietoturvapäivityksiä ja teknistä tukea.

Windows XP:n käytön riskit

Jos päätät ostaa tietokoneen, jossa on Windows XP, muista nämä vakavat tietoturva-aukkoja, joita kohtaat:

  • Haavoittuvuus uusille bugeille: Hakkerit etsivät jatkuvasti bugeja olemassa olevista käyttöjärjestelmistä. Kun näitä vikoja hyödynnetään, käyttöjärjestelmiä valmistavat yritykset korjaavat (korjaavat) kyseiset virheet. Windows XP:n tapauksessa Microsoft ei korjaa näitä bugeja.
  • Yhteensopimattomat ajurit: Koska useimmat laitevalmistajat eivät enää tue Windows XP -ajureita, sinun tulee käyttää vanhoja ohjaimia. Vanha ohjainohjelmisto on yhtä altis uusille bugeille kuin vanha käyttöjärjestelmä.
  • Vanha ohjelmisto: Useimmat ohjelmistoyritykset eivät myöskään enää tue Windows XP:tä, joten työskentelet tietokoneellasi vanhentuneiden ohjelmistojen kanssa. Vanhentuneet ohjelmistot ovat myös vaarassa joutua hakkerointiin.
  • Vanhentuneet verkkokortit: Mitä vanhempi verkkokortti on, sitä todennäköisemmin hakkerit ovat löytäneet ongelmia, joita he voivat hyödyntää ja murtautua tietokoneellesi. Tämän vuoksi on erityisen vaarallista yhdistää Windows XP -tietokoneesi suoraan Internetiin.

Suojaa uusi Windows XP -tietokoneesi

Jos ostat tietokoneen, jossa on Windows XP, etkä voi päivittää nykyaikaiseen käyttöjärjestelmään, noudata näitä erityisiä turvaohjeita:

  • Asenna virustorjuntaohjelmisto: Vaikka olisit ryhtynyt toimenpiteisiin tietokoneesi suojaamiseksi, asenna ilmainen virustorjuntaohjelmisto varmistaaksesi parhaan mahdollisen suojan.
  • Päivitä kaikki ohjelmistot: Vaikka käyttöjärjestelmä ei vastaanota korjaustiedostoja, voit parantaa tietoturvaa päivittämällä säännöllisesti kaiken tietokoneeseen asentamasi.
  • Vältä Internetin käyttöä: Riskien vuoksi Windows XP -tietokonetta ei kannata yhdistää Internetiin. Jos teet niin, vältä Internet-selaimien käyttöä.
  • Asenna minimaaliset ohjelmistot: Mitä vähemmän sovelluksia on asennettu Windows XP -tietokoneeseen, sitä epätodennäköisemmin hakkerit voivat hyödyntää ohjelmiston haavoittuvuutta.

Por Markus