GettyImages 921426911 5abbc8fa3418c60036e9be03 07e5ade72a044f09b192e679d379f120 scaled

Microsoft Windows 7 oli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä Windows-käyttöjärjestelmän versioista. Tammikuussa 2020 Microsoft ei enää tue Windows 7:ää. Suosittelemme päivittämään Windows 10:een tai Windows 11:een, jotta saat jatkossakin tietoturvapäivityksiä ja teknistä tukea.

Windows 7:n julkaisupäivä

Windows 7 julkaistiin tuotantoon 22. heinäkuuta 2009. Se asetettiin yleisön saataville 22. lokakuuta 2009. Sitä edeltää Windows Vista ja sitä seuraa Windows 8. Windows 11 on uusin Windows-versio, joka julkaistiin vuonna 2021.

Windows 7 tuki

Windows 7:n käyttöikä päättyi 14. tammikuuta 2020. Silloin Microsoft lopetti teknisen tuen ja ohjelmistopäivitysten ja tietoturvakorjausten tarjoamisen Windows 7 -käyttäjille Windows Updaten kautta. 14. tammikuuta 2020 Microsoft lopetti myös tuen seuraaville Windows 7 -käyttäjille:

 • Internet Explorer
 • Pelit, kuten Internet Checkers ja Internet Backgammon
 • Microsoft Security Essentials -alusta (allekirjoituspäivitykset jäljellä)

Vaikka Windows 7 on lopetettu, se voidaan edelleen aktivoida ja asentaa uusiin tietokoneisiin. Jos olet Microsoft 365 -käyttäjä, Microsoft jatkaa Microsoft 365:n tietoturvapäivitysten toimittamista tammikuuhun 2023 asti, mutta ei ominaisuuspäivityksiä. On suositeltavaa asentaa Windows 11, jotta saat jatkossakin Windowsin suojaus- ja ominaisuuspäivityksiä.

Windows 7 -versiot

Kuusi Windows 7 -versiota oli saatavilla, ja nämä kolme ensimmäistä olivat ainoita, jotka myytiin suoraan kuluttajille:

 • Windows 7 Ultimate
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Enterprise
 • Windows 7 Starter
 • Windows 7 Home Basic

Windows 7 Starteria lukuun ottamatta kaikki nämä versiot olivat saatavilla 32- tai 64-bittisinä versioina. Vaikka Microsoft ei enää tue, valmista tai myy tätä Windows-versiota, voit silti löytää kopioita Amazon.comista tai eBaystä.

Paras Windows 7 -versio sinulle

Windows 7 Ultimate on perimmäinen Windows 7 -versio, jossa on kaikki Professional- ja Home Premium -versioiden ominaisuudet sekä BitLocker-tekniikka. Windows 7 Ultimatella on myös suurin kielituki. Windows 7 Professional (tunnetaan myös nimellä Windows 7 Pro) sisältää kaikki Home Premiumin ominaisuudet sekä Windows XP -tilan, verkkovarmuuskopiointiominaisuudet ja verkkotunnuksen käytön, joten se on oikea valinta keskisuurille ja pienille yrityksille. Windows 7 Home Premium on peruskotikäyttäjälle suunniteltu versio, joka sisältää kaikki ei-liiketoiminnan kellot ja pillit, joita Windows 7… no, Windows 7! Tämä taso on saatavana myös «perhepaketissa», joka mahdollistaa asennuksen jopa kolmelle eri tietokoneelle. Useimmat Windows 7 -lisenssit sallivat asennuksen vain yhteen laitteeseen. Windows 7 Enterprise on suunniteltu suurille organisaatioille. Windows 7 Starter on saatavana vain tietokonevalmistajien esiasennettavaksi, yleensä netbookeihin ja muihin pieniin tai halvempiin tietokoneisiin. Windows 7 Home Basic on saatavilla vain joissakin kehitysmaissa.

Vähimmäisvaatimukset Windows 7:lle

Windows 7 vaatii ainakin seuraavat laitteistot:

 • CPU: 1GHz
 • RAM: 1 Gt (2 Gt 64-bittisissä versioissa)
 • Kiintolevy: 16 Gt vapaata tilaa (20 Gt vapaata 64-bittisissä versioissa)

Näytönohjaimesi on tuettava DirectX 9:ää, jos aiot käyttää Aeroa. Jos aiot asentaa Windows 7:n DVD-levyn kanssa, optisen asemasi on tuettava DVD-levyjä.

Windows 7:n laitteistorajoitukset

Windows 7 Starter on rajoitettu 2 Gt RAM-muistiin, ja kaikkien muiden Windows 7 -versioiden 32-bittisten versioiden enimmäismäärä on 4 Gt. Painosta riippuen 64-bittiset versiot tukevat huomattavasti enemmän muistia. Ultimate, Professional- ja Enterprise-tuki jopa 192 Gt, Home Premium 16 Gt ja Home Basic 8 Gt. CPU-tuki on hieman monimutkaisempi. Enterprise, Ultimate ja Professional tukevat jopa kahta fyysistä suoritinta, kun taas Home Premium, Home Basic ja Starter tukevat vain yhtä suoritinta. Windows 7:n 32-bittiset versiot tukevat kuitenkin jopa 32:ta loogista prosessoria ja 64-bittiset versiot jopa 256:ta.

Windows 7 Service Pack -paketit

Uusin Windows 7:n Service Pack on Service Pack 1 (SP1), joka julkaistiin 9. helmikuuta 2011. Vuoden 2016 puolivälissä ylimääräinen «rollup»-päivitys, eräänlainen Windows 7 SP2, tuli saataville. Lisätietoja Windows 7 SP1:stä ja Windows 7 Convenience Rollupista on artikkelissa Uusimmat Microsoft Windows Service Packs. Windows 7:n ensimmäisen julkaisun versionumero on 6.1.7600.

Lisää Windows 7:stä

Meillä on paljon Windows 7:ään liittyvää sisältöä, kuten opetusohjelmia ja vianmääritysoppaita, kuten sivuttain tai ylösalaisin olevan näytön korjaaminen, mitä tehdä, jos unohdat Windows-salasanasi, kuinka Windows 7 käynnistetään vikasietotilassa, miten voi nopeuttaa Windows 7:ää, miten Käynnistyksen korjaustyökalua käytetään ja miten Windows 7 -palveluiden asennus poistetaan. Löydät myös Windows 7 -ajurit, oppaan Windows 7:n asentamiseen USB:stä ja Windows 7 -järjestelmän valvontalaitteisiin. Jos tarvitset lisäapua tai muita resursseja, varmista, että haet etsimääsi käyttämällä sivun yläreunassa olevaa hakupalkkia.

Por Markus