how many devices can share a wifi network 818298 ac3330f3078d45909c7fe096a0ea5332

Tietokoneet ja muut verkossa olevat laitteet jakavat rajallisen resurssikapasiteetin, ja tämä koskee langallisia ja langattomia (Wi-Fi) verkkoja. Kun liität kannettavan tietokoneen, muutaman tietokoneen ja jotkin älypuhelimet verkkoosi, Netflixin tai Hulun suoratoistaminen televisiossa on vaikeampaa. Tämä johtuu siitä, että kun useampia laitteita muodostaa yhteyden verkkoon, tarvitaan enemmän kaistanleveyttä. Reititin määrittää, missä kapasiteettia tarvitaan ja missä sitä käytetään eniten. Sitten se piirtyy satunnaisesti saadakseen kaikki laitteet toimimaan tietyllä tasolla.

Kuinka monta laitetta voi yhdistää reitittimeen?

Useimmat kotiverkot ja julkiset Wi-Fi-hotspotit toimivat yhdellä langattomalla tukiasemalla (kotiverkkojen tapauksessa laajakaistareitittimellä). Sitä vastoin yritysten tietokoneverkot asentavat useita tukiasemia laajentaakseen langattoman verkkonsa kattavuutta suuremmalle fyysiselle alueelle. Jokaisella tukiasemalla on rajoitukset yhteyksien määrälle ja verkkokuormituksen määrälle, jonka se pystyy käsittelemään. Useiden tukiasemien yhdistäminen suurempaan verkkoon lisää yleistä mittakaavaa.

Wi-Fi-verkon skaalauksen teoreettiset rajat

Monet yksittäiset langattomat reitittimet ja muut tukiasemat voivat tukea jopa noin 250 yhdistettyä laitetta. Langallisen näkökulmasta katsottuna reitittimet voivat majoittaa pienen määrän (yleensä yhdestä neljään) langallista Ethernet-asiakasta, kun taas loput ovat yhteydessä langattomasti. Tukipisteiden nopeusluokitus edustaa suurinta teoreettista verkon kaistanleveyttä, jota kukin voi tukea. Esimerkiksi WiFi-reititin, jonka nopeus on 300 Mbps ja 100 kytkettyä laitetta, voi tarjota keskimäärin vain 3 Mbps kullakin (300/100=3). Jos et ole varma, mitä reitittimesi tukee, etsi mallinumero Internetistä, niin sinun pitäisi pystyä löytämään se tällä tavalla. Useimmat ihmiset käyttävät verkkoyhteyttä vain satunnaisesti, ja reititin siirtää käytettävissä olevan kaistanleveyden sitä tarvitseville laitteille. Nämä muutokset riippuvat siitä, mitä tietty laite tarvitsee tietyllä hetkellä.

WiFi-verkon skaalauksen käytännön rajat

Useimmilla ihmisillä ei ole tyypilliseen reitittimeen mahtuvaa enimmäismäärää laitteita. Se on hyvä asia, koska 250 laitteen yhdistäminen yhteen Wi-Fi-tukipisteeseen, vaikka se on teoriassa mahdollista, ei ole mahdollista useista syistä. Järjestelmänvalvojat ylläpitävät usein rajoituksia, jotta reitittimet ja verkot toimivat luotettavasti. Kotiverkoissa kaikki laitteet jakavat yleensä yhden Internet-yhteyden. Suorituskyky heikkenee, kun useampi laite liittyy verkkoon ja käyttää sitä samanaikaisesti. Jopa kourallinen aktiivisia laitteita, jotka suoratoistavat videota tai lataavat tiedostoja, voivat nopeasti käyttää jaettua Internet-linkkiä.

Tukiasemat ylikuumenevat ja epäonnistuvat, kun ne toimivat äärimmäisellä kuormituksella pitkiä aikoja, vaikka ne käsittelevät vain paikallista liikennettä eikä niillä ole Internet-yhteyttä. Suuri määrä Wi-Fi-laitteita, jotka on keskittynyt fyysiseen läheisyyteen, kuten kotiin tai toimistorakennukseen, aiheuttavat langattoman signaalin häiriöitä. Radiotaajuiset häiriöt Wi-Fi-laitteiden välillä heikentävät verkon suorituskykyä (johtuen usein toistuvasta viestien uudelleenlähetyksestä, jotka eivät saavuta määränpäähänsä) ja aiheuttavat lopulta yhteyden katkeamisen. Joissakin kotireitittimissä on ominaisuus, jonka avulla järjestelmänvalvojat voivat hallita samaan aikaan yhteyden muodostavien asiakkaiden määrää. Esimerkiksi monet Linksys-reitittimet asettavat oletusarvoksi 50 laitetta.

Kuinka maksimoida verkostosi potentiaali

Toisen reitittimen tai tukiaseman asentaminen kotiverkkoon voi auttaa jakamaan verkon kuormitusta. Lisäämällä verkkoon lisää tukiasemia voidaan tukea mitä tahansa laitteita. Tämä kuitenkin tekee verkon hallinnasta entistä vaikeampaa. Toinen asia, jonka voit tehdä, jos sinulla on yksi tai useampi reititin, joka tukee suurta määrää laitteita, on lisätä kunkin samanaikaisesti yhdistetyn laitteen kaistanleveyttä lisäämällä liittymääsi Internet-palveluntarjoajaltasi. Jos esimerkiksi verkkolaitteesi ja Internet-liittymäsi latautuvat 1 Gbps:n nopeudella, jokainen laite, johon on kytketty 50 laitetta samanaikaisesti, voi kuluttaa jopa 20 megabittiä dataa sekunnissa.

Jotkut ihmiset käyttävät mesh-verkkoja parantaakseen langattoman verkon kattavuutta kotonaan. Nämä verkot tarjoavat paremman peiton, koska ne koostuvat linkitetyistä reitittimistä, jotka tarjoavat Internet-peiton laajalla alueella, mitä useimmat perinteiset yhden reitittimen verkot eivät pysty tarjoamaan. Harkitsetko uuden reitittimen ostamista? Markkinoilla on monia merkkejä, ja teimme tutkimuksemme löytääksemme sinulle parhaan. Lue yleiskatsauksistamme, mitkä niistä sopivat parhaiten tilanteeseesi.

Por Markus