teapot white balance correction 02daa6d4627f4edb8e4d8365e064ecdc

Digitaalikamerat ovat monipuolisia, ja ne voidaan asettaa valitsemaan automaattisesti parhaat asetukset useimpiin tilanteisiin varmistaakseen, että ottamasi kuvat ovat mahdollisimman korkealaatuisia. Joissakin tapauksissa heillä voi kuitenkin olla vaikeuksia oikean valkotasapainoasetuksen valitsemisessa. GIMP – lyhenne sanoista GNU Image Manipulation Program – on avoimen lähdekoodin kuvankäsittelyohjelmisto, jonka avulla on suhteellisen helppo korjata valkotasapainoa.

Miten valkotasapaino vaikuttaa valokuviin

Suurin osa valosta näyttää ihmissilmälle valkoiselta, mutta todellisuudessa eri valotyypeillä, kuten auringonvalolla ja volframivalolla, on hieman erilaisia ​​värejä ja digitaalikamerat ovat herkkiä tälle. Jos kameran valkotasapainoa ei ole asetettu oikein kaapattavan valon tyypin mukaan, tuloksena oleva valokuva saa epäluonnollisen värisävyn. Sen huomaa lämpimästä keltaisesta väristä yllä olevassa vasemmassa kuvassa. Oikealla oleva kuva on alla selitettyjen korjausten jälkeen.

Pitäisikö sinun käyttää valokuvia RAW-muodossa?

Vakavat valokuvaajat julistavat, että sinun tulee aina kuvata RAW-muodossa, koska voit helposti muuttaa valokuvan valkotasapainoa muokkauksen aikana. Jos haluat parhaat mahdolliset kuvat, RAW on oikea tapa. Jos olet kuitenkin vähemmän vakava valokuvaaja, RAW-muodon käsittelyyn liittyvät lisävaiheet voivat olla monimutkaisempia ja aikaa vieviä. Kun luot JPG-kuvia, kamerasi hoitaa automaattisesti monet näistä käsittelyvaiheista puolestasi, kuten terävöittämisen ja kohinan vähentämisen.

Oikea väritys Pick Gray Tool -työkalulla

Jos sinulla on valokuva, jossa on värisävy, se on täydellinen tähän opetusohjelmaan.

 1. Avaa kuva GIMPissä.

 2. Mene värit > Tasot avataksesi Tasot-valintaikkunan.

  Tasojen komento

 3. Lehdistö Valitse harmaa pistejoka näyttää pipetiltä, ​​jonka vieressä on harmaa laatikko.

  Valitse harmaa pistepainike

 4. Paina mitä tahansa valokuvan kohtaa harmaan pistevalitsimella määrittääksesi, mikä keskivärisävy on. Tasot-työkalu tekee sitten valokuvaan automaattisen korjauksen tämän perusteella parantaakseen kuvan väriä ja valotusta.
  Jos tulos ei näytä oikealta, valitse Nollaa ja kokeile toista kuvan osaa.

  Nollauspainike

 5. Jos värit näyttävät luonnollisilta, paina Okei.

  OK-painike

Vaikka tämä tekniikka voi johtaa luonnollisempiin väreihin, on mahdollista, että valotus pienenee hieman, joten ole valmis tekemään lisäkorjauksia, kuten käyttämällä käyriä GIMPissä. Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy dramaattinen muutos. Kuvassa on kuitenkin vielä pientä värisävyä. Voimme tehdä pieniä korjauksia tämän heiton vähentämiseksi seuraavilla tekniikoilla.

Säädä väritasapainoa

Edellisen kuvan väreissä on vielä hieman punaista sävyä, jota voidaan säätää Color Balance- ja Hue Saturation -työkaluilla.

 1. Mene värit > Väritasapaino avataksesi Väritasapaino-valintaikkunan. Näet kolme valintanappia otsikon Valitse säädettävä alue; voit kohdistaa kuvan eri sävyalueille. Valokuvastasi riippuen sinun ei ehkä tarvitse tehdä säätöjä jokaiseen varjoihin, keskisävyihin ja vaaleisiin kohtiin.

  Väritasapaino-kohta Värit-valikon alla

 2. Valitse varjoja radiopainike.

  Varjot -vaihtoehto

 3. Siirrä Magenta-vihreä liukusäädin hieman oikealle. Tämä vähentää magentan määrää valokuvan varjoalueilla ja vähentää punertavaa sävyä. Muista kuitenkin, että vihreän määrä kasvaa, joten ole varovainen, etteivät säädöt korvaa yhtä väriä toisella. Tee sama tarvittaessa muille väreille.

  Säädä Magenta-Green liukusäädintä

 4. Säädä keskisävyjen ja kohokohtien liukusäätimiä vastaavasti saadaksesi luonnollisimmat väritulokset.

Väritasapainon säätäminen sai aikaan pienen parannuksen kuvaan. Sitten säädämme sävykylläisyyttä lisävärien korjausta varten.

Säädä sävyn kylläisyyttä

Kuvassa on edelleen hieman punaista värisävyä, joten käytämme Hue-Saturation -toimintoa pienen korjauksen tekemiseen. Tätä tekniikkaa tulee käyttää varoen, koska se voi korostaa muita valokuvan värivaihteluita, eikä se välttämättä toimi hyvin kaikissa tapauksissa.

 1. Mene värit > Sävyn kylläisyys avataksesi Sävyn kylläisyys -valintaikkunan. Näillä säätimillä voidaan vaikuttaa kaikkiin valokuvan väreihin yhtäläisesti, mutta tässä tapauksessa haluamme säätää vain punaista ja magentaa.

  Valitse Värit-kohdasta Sävy/kylläisyys

 2. Valitse korostettuna oleva valintanappi m ja liu’uta Kylläisyyden liukusäädin vasemmalle vähentääksesi magentan määrää valokuvassa.

  Valitse Magenta ja säädä kylläisyyttä

 3. Valitse valintanappi, joka on merkitty R muuttaaksesi kuvan punaisen voimakkuutta.

  Punainen valintanappi

Tässä valokuvassa magentan värikylläisyys on asetettu arvoon -10 ja punaiseksi -5. Sinun pitäisi nähdä kuvasta, kuinka vaaleanpunaista värisävyä on edelleen vähennetty.​ Kuva ei ole täydellinen, mutta nämä tekniikat voivat auttaa sinua pelastamaan huonolaatuisen valokuvan.

GIMP-kuvan värit korjattu

Por Markus