GettyImages 502126117 58e6b6ff5f9b58ef7e1e0f12 f982126bb1f14a5ea923420de990296f

Saul Bass (1920-1996) oli Bronxissa syntynyt graafinen suunnittelija, joka toi New York -tyylinsä Kaliforniaan ja tuli tunnetuksi työstään elokuva- ja klassisessa logosuunnittelussa. Hän opiskeli Art Students’ Leaguessa New Yorkissa teini-ikäisenä ja kehitti ainutlaatuisen tyylin, joka on sekä tunnistettava että mieleenpainuva.

Saul Bassin tyyli

Basso tunnetaan yksinkertaisten geometristen muotojen ja symboliikan käytöstä. Usein yksi hallitseva kuva seisoo yksinään välittääkseen voimakkaan viestin. Bass piirsi nämä muodot, kuten myös tyypin, usein käsin luodakseen rennon ilmeen, joka on aina täynnä hienostunutta viestiä. Hänen kykynsä luoda niin voimakas viesti perusmuodoilla tekee teoksesta entistä vaikuttavamman.

Tulosteesta näyttöön

Bass tunnetaan parhaiten elokuvatyöstään. Hän aloitti alalla suunnitella julisteita, ensin palkkasi ohjaaja ja tuottaja Otto Preminger. Bassilla oli hämmästyttävä kyky vangita elokuvan tunnelma yksinkertaisilla muodoilla ja kuvilla, aivan kuten hänen muissakin teoksissaan. Hän jatkoi työskentelyä Alfred Hitchcockin, Stanley Kubrickin ja Martin Scorcesen kaltaisten ohjaajien kanssa ja suunnitteli klassisia julisteita elokuviin, kuten Mies kultaisella kädellä, West Side Story, The Shining, Exodus ja North by Northwest. Julistesuunnittelusta lähtien Bass loi vaikuttavia otsikkojaksoja moniin elokuviin, kuten Psycho ja Vertigo. Nämä avausotsikot tuntuivat animoidulta graafiselta suunnittelulta, säilyttäen Bassin painotyylin elokuvan yhtenäistä brändäystä varten. Tämä työ jatkuisi pitkälle Bassin uralle asti, kun hän suunnitteli nimisarjoja Big-, Goodfellas-, Schindler’s List- ja Casinoille. Täydentääkseen osallistumisensa elokuvamaailmaan Bass voitti Oscarin vuonna 1968 lyhytelokuvastaan ​​Why Man Cres.

Yritysmainonta

Vaikuttavan elokuvaportfolionsa lisäksi Bass vastasi ikimuistoisten logojen luomisesta, joista monet ovat edelleen olemassa. Freelance-työnsä ja Saul Bass & Associates -yrityksensä kanssa hän loi identiteettejä yrityksille, kuten Quaker Oats, AT&T, The Girl Scouts, Minolta, United Airlines, Bell ja Warner Communications. Lisäksi Bass suunnitteli julisteen vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisiin ja useisiin Oscar-näyttelyihin.

lähteet

  • Richard Hollis, «Graafinen suunnittelu: tiivis historia». Thames & Hudson, Inc. 2001.
  • Philip B. Meggs, Alston W. Purvis. «Meggsin graafisen suunnittelun historia.» Neljäs painos. John Wiley and Sons, Inc. 2006.
  • Designmuseo, http://www.designmuseum.org, «Saul Bass: Graphic Designer»

Por Markus