jeff hardi yRAK7Vcyl Q unsplash 2c764827069a4279abd708b5aefb6620

Google on ryhtynyt toimiin Glupteba-bottiverkkoa vastaan, jonka arvioidaan tähän mennessä saaneen noin miljoona Windows-järjestelmää.

Googlen mukaan Glupteba-botnet on kohdistanut Windows-koneita varastamaan käyttäjätietoja ja louhimaan kryptovaluuttoja. Verkko on levinnyt haittaohjelmien kautta, jotka usein ladataan ja asennetaan petollisten latauslinkkien avulla. Glupteba-operaattorit myyvät sitten varastetut tiedot, mukaan lukien luottokorttitiedot ja välityspalvelimen käyttöoikeudet, joita voidaan käyttää väärennettyjen linkkien luomiseen.

Glupteba-botnet-verkkoa vastaan ​​ryhdytään välittömiin toimiin tekemällä yhteistyötä verkkoinfrastruktuuria ja isännöintiä tarjoavien yritysten kanssa. Google ja sen kumppanit (vain CloudFlare on määritetty) ovat poistaneet käytöstä tartunnan saaneet palvelimet ja lähettäneet varoitussivuja haitallisista verkkosivuista. Google väittää myös, että 130 robottiverkkoon yhdistettyä tiliä on poistettu.

Toivotaan, että tämä riistää verkon hallinnan operaattoreilta, mutta Google uskoo, että se on vain tilapäinen häiriö.

Punainen näppäin, valkoinen sormenjälki mustalla näppäimistöllä

Monimutkaistaakseen Glupteban operaattoreiden tilannetta entisestään Google haastaa heidät oikeuteen petoksista, väärinkäytöksistä, loukkauksista ja muista maksuista. Googlen teoria on, että teknisten ja oikeudellisten paineiden yhdistelmä hidastaa botnet-verkkoa tarpeeksi kauan rakentaakseen paremman suojan sitä vastaan.

Kuten aina, on suositeltavaa noudattaa varovaisuutta, kun seuraat linkkejä tai lataat ohjelmistoja tuntemattomista lähteistä. Googlen Threat Analysis Group on myös koonnut luettelon liitetyistä verkkotunnuksista, joita kannattaa varoa.

Por Markus