GettyImages 1220997724 3 ccc995c622be4fb29d02465126906848

Apple väittää laittaneensa yli 1,5 miljardin dollarin arvosta mahdollisesti vilpillisiä tapahtumia App Storeen viime vuonna ja hylänneensä yhteensä miljoona sovellusta. Teknologiajätti kertoi hylänneensä 215 000 sovellusta tietosuojaloukkausten vuoksi, estäneensä yli 3 miljoonaa varastettua korttia tekemästä ostoksia ja deaktivoivansa muun muassa 244 miljoonaa asiakastiliä.

– Kulissien takana tarvitaan huomattavia resursseja, jotta nämä huonot toimijat eivät voi väärinkäyttää käyttäjien arkaluontoisimpia tietoja sijainnista maksutietoihin, Apple kirjoitti tiedotteessaan. «Vaikka on mahdotonta havaita kaikkia petoksia tai haitallisia aikomuksia ennen kuin ne tapahtuvat, tietoturvaasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että App Store on turvallisin paikka löytää ja ladata sovelluksia Applen alan johtavien petostentorjuntatoimien ansiosta.» Apple sanoi, että App Store -petokset sisältävät väärennettyjä luokituksia ja arvosteluja, tilipetoksia sekä maksu- ja luottokorttipetoksia. Yritys sanoi, että se hylkää tai poistaa sovelluksia, kun se huomaa näitä toimia. Applen mukaan 48 000 sovellusta poistettiin «piilotettujen tai dokumentoimattomien ominaisuuksien vuoksi», 150 000 poistettiin toisen sovelluksen kopioimisen vuoksi, 215 000 käyttäjätietojen keräämisen vuoksi ja 95 000 petosten vuoksi. Tietoturvaasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että App Store on turvallisin paikka etsiä ja ladata sovelluksia. Erityisesti Apple poisti Epic Gamesin Fortnite-sovelluksen viime elokuussa sen jälkeen, kun Epic kieltäytyi maksamasta Applen 30 prosentin maksua digitaalisista ostoksista. Epic kiisti niin sanotun «Apple-veron» sallimalla pelaajien ostaa Fortniten pelin sisäistä valuuttaa, V-Bucksia, mikä Applen mukaan rikkoi App Storen ohjeita. Viime heinäkuussa Apple julkaisi tutkimuksen (Applen tilaama), joka puolusti häntä
App Store veloittaa ja sanoo, että 30 %:n välityspalkkio maksullisista sovelluksista ja sovelluksen sisäisistä ostoksista on sama tai samanlainen kuin 38 digitaalisessa markkinapaikassa. The New York Timesin ja The Wall Street Journalin vuonna 2019 tekemien kyselyjen mukaan Apple kuitenkin suosii omia sovelluksiaan App Storessa kolmansien osapuolien sovelluksiin verrattuna.

Por Markus