GettyImages 184999273 5a0f7d84845b34003b32d9e8

Mitä tietää

 • Kytke reititin päälle ja yhdistä se > avaa verkkoselain > anna reitittimen osoite > kirjaudu sisään > anna yhteystiedot > vahvista.
 • Yhdistä langattomat laitteet: Vahvista SSID > valitse yhteys > kirjaudu sisään.

Tämä artikkeli selittää yleisen prosessin laajakaistareitittimen määrittämiseksi kotitietokoneverkkoja varten. Näiden reitittimien kokoonpanoasetusten tarkat nimet vaihtelevat mallin mukaan.

Aseta kotiverkon reititin

Valitse sopiva paikka aloittaaksesi reitittimen asennuksen, kuten avoin lattiatila tai pöytä. Sijoituksen ei tarvitse olla laitteen pysyvä sijainti, koska langattomat reitittimet vaativat joskus huolellista sijoittamista ja käyttöönottoa vaikeapääsyisillä alueilla. Alussa on parempi valita paikka, jossa on helpointa työskennellä reitittimen kanssa ja murehtia lopullista sijoitusta myöhemmin.

 1. Liitä reitittimen virtalähde ja käynnistä reititin painamalla virtapainiketta.

 2. Yhdistä Internet-modeemi reitittimeen (valinnainen). Monet verkkomodeemit muodostavat yhteyden Ethernet-kaapelilla, mutta USB-yhteydet yleistyvät. Kaapeli liitetään reititinliitäntään mahdollisilla merkinnöillä, kuten WAN, uplink tai internet. Kun liität laitteita verkkokaapeleilla, varmista, että kaapelin molemmat päät on liitetty kunnolla. Löystyneet kaapelit ovat yksi yleisimmistä verkon määritysongelmien syistä. Kaapelin liittämisen jälkeen modeemi on sammutettava ja kytkettävä päälle (sammuta se ja käynnistä se uudelleen) varmistaaksesi, että reititin tunnistaa sen.

 3. Yhdistä yksi tietokone reitittimeen. Liitä tämä ensimmäinen tietokone reitittimeen verkkokaapelilla. Kaapelin käyttö tilapäisesti reitittimen asentamiseen estää epävakaat tai katkeavat yhteydet. Langattoman reitittimen Wi-Fi-yhteyden käyttämistä alkuasennuksessa ei suositella, koska Wi-Fi-asetuksia ei ole vielä määritetty. Kun reitittimen asennus on valmis, tietokone voidaan tarvittaessa kytkeä langattomaan yhteyteen.

 4. Avaa reitittimen hallintakonsoli. Avaa verkkoselain reitittimeen yhdistetystä tietokoneesta. Kirjoita sitten verkonhallintareitittimen osoite verkko-osoitekenttään ja paina paluunäppäintä siirtyäksesi reitittimen kotisivulle. Monet reitittimet ovat tavoitettavissa verkko-osoitteen http://192.168.1.1 tai http://192.168.0.1 kautta. Reitittimesi dokumentaatio kertoo mallisi tarkan osoitteen, jos yllä olevat osoitteet eivät toimi. Et tarvitse toimivaa Internet-yhteyttä tähän vaiheeseen.

 5. Kirjaudu reitittimeen. Reitittimen kotisivu kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa. Molemmat löytyvät reitittimen dokumentaatiosta. Turvallisuussyistä sinun tulee vaihtaa reitittimen salasana, mutta tehdä se asennuksen jälkeen välttääksesi tarpeettomia ongelmia alkuasennuksen aikana.

 6. Anna Internet-yhteys. Jos haluat reitittimesi muodostavan yhteyden Internetiin, syötä Internet-yhteystiedot reitittimen asetusten kyseiseen kohtaan (tarkka sijainti vaihtelee). Esimerkiksi DSL-Internetin käyttäjien on usein syötettävä PPPoE-käyttäjätunnus- ja salasanaasetukset reitittimeen. Samoin, jos olet pyytänyt ja saanut staattisen IP-osoitteen Internetistäsi, palveluntarjoajan antamat staattiset IP-asetukset (mukaan lukien verkon peite ja yhdyskäytävän osoite) on myös asetettava reitittimeen.

 7. Päivitä reitittimen MAC-osoite. Jotkut Internet-palveluntarjoajat todentavat asiakkaansa MAC-osoitteen perusteella. Jos olet aiemmin käyttänyt vanhempaa verkkoreititintä tai muuta yhdyskäytävää muodostaaksesi yhteyden Internetiin, palveluntarjoajasi saattaa seurata tätä MAC-osoitetta ja estää sinua muodostamasta verkkoa uuden reitittimen avulla. Jos Internet-palvelussasi on tämä rajoitus, voit (hallintakonsolista) päivitä reitittimen MAC-osoite aiemmin käyttämäsi laitteen MAC-osoitteella, jotta sinun ei tarvitse odottaa palveluntarjoajan päivittävän tietonsa.

 8. Harkitse verkon nimen (tunnetaan myös nimellä SSID) vaihtamista. Reitittimet tulevat valmistajalta oletusnimellä, mutta sen sijaan on etua käyttää eri nimeä. Voit myös muuttaa Wi-Fi-nimeä verkkoreitittimessä.

 9. Tarkista paikallinen verkkoyhteys. Varmista, että paikallinen verkkoyhteys yhden tietokoneesi ja reitittimen välillä toimii. Voit tehdä tämän tarkistamalla, että tietokone on vastaanottanut kelvolliset IP-osoitetiedot reitittimestä.

 10. Tarkista, voiko tietokoneesi muodostaa yhteyden Internetiin oikein. Avaa verkkoselain ja käy joillakin Internet-sivustoilla.

 11. Liitä muita tietokoneita reitittimeen. Jos muodostat yhteyden langattomasta laitteesta, varmista, että valittu verkon nimi – joka tunnetaan myös nimellä Service Set Identifier (SSID) – vastaa reitittimen nimeä.

 12. Määritä verkon suojausominaisuudet. Määritä verkon lisäsuojausominaisuuksia tarpeen mukaan suojaamaan järjestelmäsi hakkereilta. Näissä kodin Wi-Fi-suojausvinkkeissä on noudatettava tarkistuslista.

 13. Lopuksi, aseta reititin optimaalisessa paikassa.

Por Markus