adfor10mbhdd b1c304645fde42e1afdcb618e563738f

Kaikissa tietokoneissamme, isoissa ja pienissä, on jonkinlainen kiintolevy, ja useimmat meistä tietävät, että se on laitteisto, joka tallentaa ohjelmistomme, musiikkimme, videomme ja jopa käyttöjärjestelmämme.

mainos 10 Mt XCOMP-kiintolevylle.

Sen lisäksi sinulla on luultavasti kuitenkin ainakin muutama asia ei valmis tiedä tästä kaikkialla olevasta tietokonelaitteistosta:

Faktaa kovalevystä

 1. Aivan ensimmäinen kiintolevy, 350 Disk Storage Unit, ei vain ilmestynyt kauppojen hyllyille, vaan se oli osa täydellistä IBM:n tietokonejärjestelmää, joka julkaistiin syyskuussa 1956… kyllä, 1956!
 2. IBM aloitti tämän upean uuden laitteen toimittamisen muille yrityksille vuonna 1958, mutta he eivät luultavasti vain postittaneet sitä – maailman ensimmäinen kiintolevy oli noin teollisuusjääkaapin kokoinen ja painoi yli tonnin.
 3. Sen toimittaminen oli kuitenkin luultavasti viimeinen asia minkä tahansa ostajan mielessä, kun otetaan huomioon, että vuonna 1961 tämä kiintolevy vuokrattiin yli 1 000 dollarilla kuukaudessa. Jos se tuntui törkeältä, voit aina ostaa sen hieman yli 34 000 dollarilla.
 4. Keskimääräinen nykyään saatavilla oleva kiintolevy, kuten 8TB Seagate-malli, joka voi myydä hieman yli 200 dollarilla, on yli 300 miljoonaa kertaa halvemmalla kuin tuo ensimmäinen IBM-levy oli.
 5. Jos asiakas olisi halunnut niin paljon säilytystilaa vuonna 1960, se olisi maksanut hänelle 77,2 miljardia dollariahieman enemmän kuin koko Yhdistyneen kuningaskunnan BKT sinä vuonna!
 6. IBM:n kalliin, hirviömäisen kiintolevyn kokonaiskapasiteetti oli hieman alle 4 Mt, noin vainkeskilaatuinen musiikkikappale, kuten saat iTunesista tai Amazonista.
 7. Nykypäivän kiintolevyt voivat tallentaa hieman enemmän. Vuoden 2015 lopusta lähtien Nimbuksella on ennätys suurimmassa kiintolevyssä, 100 Tt ExaDrivessa, mutta 8 Tt:n asemat ovat paljon yleisempiä (ja myös paljon halvempia).
 8. Joten vain 60 vuotta sen jälkeen, kun IBM:n 3,75 Mt:n kiintolevy oli paras parhaista, voit päästä siitä yli 2 miljoonaa kertaa enemmän tallennustilaa 8 Tt:n asemassa ja, kuten juuri näimme, murto-osalla hinnasta.
 9. Suuremmat kiintolevyt antavat meille mahdollisuuden tallentaa enemmän tavaraa kuin ennen, vaan ne mahdollistavat kokonaan uusia toimialoja, joita ei olisi voinut olla ilman näitä suuria tallennustekniikan edistysaskeleita.
 10. Backblazen kaltaiset yritykset voivat tarjota halpoja mutta suuria kiintolevyjä palvelun, jossa varmuuskopioit tietosi palvelimille omien varmuuskopioasemien sijaan. Vuonna 2022 he käyttivät 207 478 kiintolevyä ja vuonna 2020 niille tallennettiin yhteensä 1 eksatavu dataa.
 11. Ajattele Netflixiä, joka vuoden 2013 raportin mukaan tarvitsi 3,14 PB (eli noin 3,3 miljoonaa Gt) kiintolevytilaa kaikkien näiden elokuvien tallentamiseen!
 12. Ovatko Netflixin tarpeet mielestäsi suuria? Facebook tallensi kiintolevyille lähes 300 PB dataa vuoden 2014 puolivälissä. Epäilemättä luku on nykyään paljon suurempi.
 13. Tallennuskapasiteetti ei ole vain kasvanut, vaan samalla koko on myös pienentynyt… rajusti. Yksi MB vie tänään 11 miljardia kertaa vähemmän fyysistä tilaa kuin MB teki 1950-luvun lopulla.
 14. Jos katsot asiaa toisella tavalla, taskussasi oleva 256 Gt:n älypuhelin vastaa 54 olympiauima-allasta täysin täynnä kiintolevyjä 1958 aikakaudelta.
 15. Monin tavoin tuo vanha IBM-kiintolevy ei eroa kovinkaan paljon nykyaikaisista kiintolevyistä: molemmissa on pkestää että spinning ja a pää liitteenä a käsivarsi joka lukee ja kirjoittaa dataa.
 16. Nämä pyörivät lautaset ovat melko nopeita, yleensä pyörivät 5 400 tai 7 200 kertaa minuutissa kiintolevystä riippuen.
 17. Kaikki liikkuvat osat tuottavat lämpöä ja päätyvät usein epäonnistumaan kovaääninen. Tietokoneen pehmeä ääni johtuu luultavasti kiertävästä tuulettimesta, mutta muut, epäsäännölliset, ovat usein kovalevysi.
 18. Asiat, jotka liikkuvat, kuluvat lopulta – me tiedämme sen. Tästä syystä ja muista syistä solid-state-asema, jossa ei ole liikkuvia osia (se on periaatteessa jättimäinen flash-asema), on hiljalleen korvaamassa perinteisen kiintolevyn. (Lisätietoja on kohdassa HDD vs SSD.)
 19. Valitettavasti perinteiset tai SSD-kiintolevyt eivät voi kutistua ikuisesti. Yritä tallentaa dataa liian pieneen tilaan, jolloin kiintolevyjen toiminnan fysiikka hajoaa. (Vakavasti – sitä kutsutaan superparamagnetismiksi.)
 20. Tämä tarkoittaa vain sitä, että meidän on tallennettava tietoja eri tavoin tulevaisuudessa. Tällä hetkellä kehitteillä on paljon scifi-äänistä tekniikkaa, mm 3D-tallennus, holografinen säilytysDNA-säilytys, timanttivarasto ja paljon muuta.
 21. Tieteiskirjallisuudesta puheen ollen, Faktat, Star Trekin Android-hahmo, sanoo eräässä jaksossa, että hänen aivonsa sisältävät 88 PB:tä. Näyttää siltä, ​​​​että se on paljon vähemmän kuin Facebook, emmekä ole aivan varmoja, kuinka tehdä.

Por Markus