Airspace Intelligence Flight Dispatcher d59057fba4514e4aa3af196dc4c767e6

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Alaska Airlines käyttää Flyways AI:tä parantaakseen lentojen suunnitteluprosessia. Se on ensimmäinen tekoälyn käyttö lentoyhtiön toiminnassa.
  • Tekoäly toimii tarkastelemalla eri tekijöitä ehdottaakseen parasta reittiä, jonka lentokoneen tulisi kulkea määränpäähänsä.
  • Asiantuntijat sanovat, että tulevaisuudessa ilmailussa on monia jännittäviä tekoälysovelluksia.
Uusi tekoälyteknologia (AI) toimii kuin Google Maps of the sky ennustamalla koneoppimisen avulla parhaat ja tehokkaimmat reitit lentokoneille. Flyways AI kehitti ohjelmiston ensimmäinen ilmailu-avaruusyhtiö Airspace Intelligence, ja sitä käyttää tällä hetkellä Alaska Airlines. Asiantuntijat sanovat, että kyseessä on yksi ensimmäisistä tapauksista, joissa tekoälyä käytetään lentoyhtiön toiminnassa, ja se on osoittautunut vaihtavaksi tavassa, jolla lentoyhtiöt suunnittelevat lentoja ja matkustajille, jotka saapuvat määränpäähänsä ajoissa. «Oli todella silmiä avaavaa nähdä, että oli olemassa tapa suunnitella lentoja, joka oli niin erilainen kuin alan aikaisempi lähestymistapa», Alaska Airlinesin lentotoiminnasta, strategiasta ja innovaatioista vastaava johtaja Pasha Saleh kertoi Lifewirelle. puhelinhaastattelu.

AI:n takana

Alaska Airlines alkoi tutkia ja kehittää tapoja tukea lähetysprosessia kaksi ja puoli vuotta sitten. Ajatuksena oli nähdä, kuinka tekoäly ja koneoppiminen voisivat toimia lentoreitin puolella ja voisiko tekniikka helpottaa koordinaattoreiden työtä hieman. «Koordinaattorin rooli alkaa noin kaksi tuntia ennen kuin jokainen lento lähtee portilta», Saleh sanoi. «He kehittävät henkisen kuvan siitä, miltä polku tulee näyttämään tarkastelemalla eri tekijöitä manuaalisesti.» Lentomatkustajilla on ennakoitavammat matkakokemukset, vähemmän kuoppaisia ​​lentoja ja paremmat mahdollisuudet saapua määränpäähänsä ajoissa. Lähettäjien tehtävänä on päättää, onko tietty reitti turvallista lentää, onko lentokoneessa riittävästi polttoainetta, onko laukkujen ja ihmisten nousemista ja lastaamista turvallista ja paljon muuta. Koneoppimisen avulla Flyways luo Yhdysvaltain ilmatilan ennustemalleja, jotka voivat ennustaa tarkasti sään, liikenteen ja muut lentoihin vaikuttavat rajoitteet. «Tällaisten ennakoivien mallien avulla Flyways voi tarjota lentoyhtiökumppaneilleen mahdollisuuden nähdä jopa kahdeksan tuntia tulevaisuuteen», Airspace Intelligence -tiimi kirjoitti sähköpostissa Lifewirelle. Tekoälyn takana oleva tekniikka toimii näin: Flyways käyttää dynaamisia karttoja Federal Aviation Administrationin tietosyötteiden, turbulenssiraporttien ja säätietojen reaaliaikaisen 4D-kartan avulla. Tämän jälkeen järjestelmä tarkastelee kaikkia eri lentoyhtiöiden kaikkia Yhdysvalloissa olevia reittilentoja ja aktiivisia lentoja ja selaa lentoliikennettä järjestelmällisesti sen sijaan, että keskittyisi yhteen lentoon. «Se arvioi jatkuvasti ja itsenäisesti operatiivista turvallisuutta, lennonjohdon vaatimustenmukaisuutta sekä lentoyhtiön reitti- ja aktiivisten lentojen tehokkuutta», sanoi Airspace Intelligence -tiimi. «Ennakoiva mallinnus antaa Flywaysille mahdollisuuden «nähdä tulevaisuuteen».

Helpottaa navigointia taivaalla

Flyways AI:n käytön tulokset olivat merkittäviä sekä Alaska Airlinesille että sen matkustajille. «Kuuden kuukauden kokeilujakson aikana lentomme lyhentyivät keskimäärin 5,3 minuuttia», Saleh sanoi. «Ja siksi on selvää, että vähemmän lentämistä tarkoittaa vähemmän polttoaineen käyttöä, mikä tarkoittaa vähemmän CO2-päästöjä.»

Esimerkki tekoälyn luomista lentorataehdotuksista.

Erityisesti Flywaysin avulla Alaska Airlines pystyi säästämään 480 000 gallonaa polttoainetta ja välttämään 4 600 tonnia CO2-päästöjä, mikä edistää lentoyhtiön tavoitetta vähentää hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2040 mennessä. Myös lentokoneiden nousevien ja laskeutuvien luotettavuus oli tämän seurauksena paljon tarkempi, mistä kanta-asiakkaiden pitäisi kehua. «Tarjoamme matkustajille enemmän ennustettavuutta [with AI]Airspace Intelligence -tiimi lisäsi. «Lentomatkustajilla on ennakoitavampia matkakokemuksia, vähemmän kuoppaisia ​​lentoja ja suurempi mahdollisuus saapua määränpäähänsä ajoissa.» Saleh huomauttaa, että vaikka nämä tulokset ovat vaikuttavia, tekoäly ei koskaan petä. koordinaattorin tärkeä tehtävä ja ammatillinen harkinta, vaan siitä tulee pikemminkin erittäin tehokas työkalu, joka heillä voi nyt olla käytössään. [the AI recommendations] tai emme hyväksy niitä», hän sanoi. «Prosessin aikana hyväksyimme noin kolmanneksen suosituksista, ja kaksi kolmasosaa päätti tehdä oman asiansa. Ja niin tekoäly tulee vain älykkäämmäksi ajan myötä.» Tekoälyn tulevaisuus ilmailussa on lupaava, koska on niin monia muita tapoja, joilla tekoäly voi auttaa taivaassa. «Oppimme, että sovelluksia on paljon enemmän [for AI]Saleh sanoi. «Emme ole vielä valmiita jakamaan sen yksityiskohtia, mutta meillä on joitain todella jännittäviä asioita rakentavana tulevina kuukausina.»

Por Markus