Linux vs GNU Linux 7536acb435394be19e09eb75e3c2e2de scaled

Useimmat ihmiset, jopa ne, jotka pelaavat Linuxilla, eivät aivan ymmärrä eroa Linuxin, GNU/Linuxin ja GNU-työkaluketjun välillä, mutta eroilla on merkitystä, kun ajattelee tietyntyyppisiä ohjelmistoriippuvuuksia.

Linux ja GNU

Linux seuraa kehitysketjua, joka alkoi Unixista. Sellaisenaan suuri osa Linuxista on suunniteltu Unix-koodiksi ja saattaa jopa sisältää sitä. Kuitenkin sen luoja Richard Stallman oli tarkoittanut GNU:n täysin vapaaksi ja riippumattomaksi käyttöjärjestelmäksi, joka ei käytä mitään samaa koodipohjaa tai lisenssistandardeja kuin Unix tai Linux. Nämä kaksi ovat erillisiä projekteja. Eräänlainen.

GNU/Linux

GNU-projektin haasteena on kuitenkin se, että ydin – ydinohjelmisto, joka on vuorovaikutuksessa laitteiston kanssa ja koordinoi kaikkia muita sovelluksia – ei ole vielä tuotantovalmis. GNU Hurd -ydin, joka julkaistiin esituotantotilassa vuonna 2015, ei ole vieläkään valmis parhaaseen katseluun. Ratkaisu? Linux. Linux-ytimestä, Linux-Libren muodossa, tuli osa GNU-projektia. Joten GNU Linux-ytimen kanssa tai GNU/Linux.

GNU-työkaluketju

GNU-jakelu käyttää yleensä Linux-ydintä, vaikka GNU Hurd on edelleen saatavilla ei-tehtäväkriittiseen testaukseen. Kuitenkin se, mikä erottaa GNU-jakelun muista Linux-jakeluista, on integrointi GNU Toolchain, useita satoja ohjelmia, jotka ovat ilmaisia ​​ja avoimen lähdekoodin ja jotka tukevat uusien, ilmaisten ohjelmistojen kehitystä. GNU-työkaluketjun yleisiä elementtejä ovat GNU Make, GNU C Library, GNU Debugger ja GNU build system.

Muut GNU-paketit

Sovellukset, mukaan lukien loppukäyttäjien vuorovaikutukseen tarkoitetut grafiikkasovellukset, voivat olla osa GNU-sateenvarjoa, jos ne noudattavat Stallmanin määrittämiä filosofisia ohjeita. GNU-perheen yleisiä käyttötarkoituksia ovat:

 • TexInfo: Kieli ja ohjelma teknisten asiakirjojen näyttämiseen.
 • GNU Emacs: Asiakirjojen käsittelyjärjestelmä.
 • GNOME: Työpöytähallinta, joka tarjoaa graafisen käyttöliittymän perusulkoasun.
 • GNU Octave: Matlabin mallin mukainen tilastoympäristö.
 • GNU Health: Sähköinen potilaskertomus lääkäreille ja sairaaloille.
 • GnuCash: Henkilökohtainen rahoitusjärjestelmä.

FAQ

 • Kuinka asennan fontin GNU Linuxiin?

  Lataa fontti, pura zip-tiedosto ja etsi True Type (TTF) tai Open Type (OTF) -tiedosto. Avaa tiedosto ja valitse asentaa.

 • Mitä GNU tarkoittaa?

  GNU tulee sanoista GNU’s not Unix. Se on rekursiivinen lyhenne, mikä tarkoittaa, että yksi kirjaimista on osa itse lyhennettä.

Por Markus