Aivan kuten bensiini- ja dieselmoottorit olivat aikoinaan uutta tekniikkaa ja hevosvoimalla käytettäviä yleisöjä, nykyaikaiset akkukäyttöiset sähköajoneuvot (EV) kohtaavat saman kritiikin. Ovatko sähköautot liikenteessä yhtä kauan kuin bensiini- ja dieselautot? Ehdottomasti, ja autonvalmistajat jo toimittavat.

 

Myytti kumottu: sähköautot ja bensiiniautot eivät ole erehtymättömiä

Sen jälkeen kun ensimmäinen auto siirtyi tuotannosta päivittäiseksi kuljettajaksi romukaupan kuutioksi, autojen ja kuorma-autojen käyttöikä on pidentynyt. Huolimatta joistakin poikkeavuuksista, kuten Irv Gordonin vuoden 1966 Volvo P1800S, 3,2 miljoonaa mailia, ja Matt Farahin vuoden 1996 Lexus LS400, tyypillisen auton pidentynyt käyttöikä on rohkaisevaa. Vuonna 1977 keskimääräinen amerikkalainen auto oli vain 5,5 vuotta vanha. Vuonna 1995 se oli 8,4 vuotta ja vuonna 2020 keskiarvo 11,9 vuotta. Se kertoo paljon kuljettajien tämänhetkisistä odotuksista ja niiden täyttämiseksi toteutetuista teknisistä edistysaskeleista: ihmiset haluavat autoja, jotka kestävät.

Sähköauto tai bensiini, he odottavat, että jokainen heidän tänään ostamansa auto on turvallinen, tehokas ja luotettava tulevina vuosina. Mutta missä ja miten ajoneuvoa ajetaan ja huolletaan, on merkittävä vaikutus sen pitkäikäisyyteen riippumatta siitä, kuinka hyvin auto on rakennettu. Kova ajo, ylikuormitus, korroosio ja laiminlyönti tuhoavat minkä tahansa ajoneuvon ennen kuin se saavuttaa huippunsa, mutta hyvin huollettuja ajoneuvoja ei pidetä enää kuluneina ennen kuin ne ovat saavuttaneet vähintään 150 000 mailia. Mikään ajoneuvo ei ole idioottivarma, mutta on joitain asioita, jotka antavat sähköautoille paremmat mahdollisuudet pidentää käyttöikää.

 

Sähköajoneuvon keskeisten komponenttien odotettavissa oleva elinikä

Kun yrität päättää ostaako sähköajoneuvon vai perinteisen ajoneuvon, on useita yhteisiä komponentteja, jotka voit ottaa käyttöiän vertailusta. Molemmilla tyypeillä on seuraavat yhtäläisyydet:

  • Nykyaikainen ajoneuvon runko- ja korirakenne kestävät ajoneuvon koko käyttöiän ympäristötekijöistä riippuen.
  • Sähköjärjestelmät, kuten radio, navigointijärjestelmä, ajovalot, takavalot ja sähköikkunat, kestävät yleensä yli 10 vuotta.
  • Ohjaus- ja jousitusosat kestävät tyypillisesti 6-10 vuotta.
  • Renkaat kestävät yleensä 4 tai 5 vuotta käsittelystä ja linjauksesta riippuen.
  • Tuulilasinpyyhkimet ja ohjaamon suodattimet vaihdetaan yleensä 6-12 kuukauden välein ympäristöolosuhteista riippuen.
  • 12 V akku on myös sama ja kestää tyypillisesti 5-7 vuotta normaalilla ajolla.
  • Jarruhydrauliikka ja jarrusatulat ovat samat ja vaativat tyypillisesti huoltoa kahden vuoden välein.

Toisaalta perinteisten ajoneuvojen ja sähköajoneuvojen välillä on suuria eroja. Vaikka nykyaikaisten tavanomaisten voimansiirtojen on todistettu kestävän asianmukaisella huollolla, sähköajoneuvojen akkuja ja moottoreita ei usein tarkastella tarkasti, mikä johtuu pääasiassa kriittisten komponenttien, kuten akkujen, korkeista kustannuksista. Silti sähköajoneuvojen avainkomponentit ovat vähintään yhtä hyviä kuin niiden kaasua syövät vastineet.

Moottori

Lähikuva sähkömoottorista.

Sähkömoottoreissa on yleensä yksi liikkuva osa, kun moottorissa on useita satoja osia. Sähkömoottorin huolto rajoittuu jäähdytysnesteen vaihtoon 100 000 mailin välein. Moottorit vaativat jäähdytysnesteen lisäksi säännöllisiä öljynvaihtoja, ilmansuodattimia ja luultavasti sytytystulppia tuona aikana. Sekä moottoreiden että moottoreiden on todistettu kestävän yli 20 vuotta.

Siirtää

Koska sähköautoja ei yleensä ole varustettu vaihteistolla, vaan vain yhdellä vaihteella, ne ovat selvä voittaja vaihteiston käyttöiän vertailussa. Nykyaikaisissa perinteisissä ajoneuvoissa manuaali- ja automaattivaihteistot kestävät yleensä yli 15 vuotta, ja nestehuoltoa vaaditaan vähintään 100 000 mailin välein.

Akku

Tesla S -mallin akkumoduulit on yhdistetty toisiinsa muodostaen Tesla S -mallin akun.

Litiumioniakut olla kalliita, mutta ne kestävät pitkään. Toistaiseksi tyypillisen sähköauton akun on todistettu kestävän noin 200 000 mailia, lähes 20 vuotta. Huhutaan, että Tesla kehittää sähköautoakkua, joka kestää 1 000 000 mailia, paljon pidempään kuin keskimääräinen ajoneuvo, tällä hetkellä 11,9 vuotta. Suuret sähköajoneuvojen valmistajat raportoivat muutaman akun vaihdon viimeisen vuosikymmenen aikana.

Jarrut

Jarrupalvelut tarjoavat mielenkiintoisen vertailun. Koska sähköajoneuvoissa käytetään regeneratiivista jarrutusta ajoneuvon hidastamiseen, hydraulista jarrujärjestelmää ei käytetä niin usein. Vaikka perinteiset ajoneuvon jarrut kestävät 25 000–65 000 mailia ajoneuvotyypistä ja kuljettajan tottumuksista riippuen, hybridi- ja EV-tyynyjen ja roottoreiden tiedetään kestävän paljon pidempään. Jotkut hybridi- ja sähköautojen omistajat ilmoittavat, että heidän jarrunsa kestävät yli 100 000 mailia.

 

Sähköautojen huolto on tärkeää!

Sähköajoneuvojen yksinkertaisemmat voimansiirrot vaativat vähemmän huoltoa, mikä tekee tarvittavista palveluista entistä tärkeämpiä. Tapa, jolla ajat, lataat ja huollat ​​sähköautoasi, on tärkeässä roolissa sen käyttöiässä, aivan kuten bensiiniautonkin. On kaksi pääaluetta, joihin on kiinnitettävä huomiota.

Jäähdytysjärjestelmän tarkastukset

Jäähdytysjärjestelmän huolto on tärkeää. Aktiivisen ja passiivisen lämmityksen ja jäähdytyksen yhdistelmä pitää akun noin 70 °F:ssa parhaan käyttöiän saavuttamiseksi. Kiinnitä erityistä huomiota jäähdytysjärjestelmän huoltoon, kuten jäähdytysnesteen tai ilmansuodattimen vaihtoon.

Akun latauskäytännöt

Latauskäytännöt ovat kriittisiä. Vaikka akunhallintajärjestelmä (BMS) hallitsee latausnopeuksia akun suojaamiseksi, voit tehdä oman osuutesi lataamalla ensisijaisesti tason 2 latureilla. Voit käyttää tason 3 latausasemia matkoilla, mutta näiden tehokkaiden laturien säännöllinen ja johdonmukainen käyttö vaikuttaa. akun kesto.

 

Sähköautojen elinajanodote on vähintään yhtä suuri kuin bensiiniautojen

Kun otetaan huomioon sekä perinteisten että sähköajoneuvojen teknologinen kehitys viimeisen vuosikymmenen aikana, kummallakaan ei näytä olevan mitään pitkäikäisyyteen liittyviä ongelmia. Vastuullisilla ajo- ja huoltotottumuksilla molempien pitäisi kestää vähintään kymmenen vuotta, ellei paljon pidempään. Hallituksen ja autonvalmistajien luottamus näyttää heijastavan pitkäikäisten sähköajoneuvojen toivetta, ellei todellisuutta. Lisätäkseen luottamusta sähköajoneuvoihin liittovaltion säännöt edellyttävät nyt, että autonvalmistajat kattavat avainkomponentit, kuten akun ja sähkömoottorin, kahdeksan vuoden tai 100 000 mailin ajaksi, kun taas Kaliforniassa tämä pidennetään 10 vuoteen tai 150 000 mailiin. Jotkut sähköautojen valmistajat tarjoavat jopa elinikäisen takuun, mikä on käytännössä ennenkuulumatonta perinteisissä ajoneuvotakuissa. Jos etsit uutta autoa, on hyvä tietää, että voit valita minkä tahansa sinulle parhaiten sopivan auton. Loppujen lopuksi, kun hinnoittelu ja saatavuus muuttuvat kilpailukykyisemmiksi, on todennäköistä, että sähköauton valitsematta jättäminen näyttää riskialtiselta uhkapeliltä.

Por Markus