Typesofvehicleplugs svetolk iStock GettyImagesPlus 5461dcc83ddd4b35b248dcb6a018b559

Ihanteellisessa maailmassa kaikki sähköajoneuvot kytkettäisiin samantyyppiseen pistorasiaan. Sähköajoneuvojen kuljettajien ei tarvitse miettiä kahdesti ennen lataamista, ja yhteensopimattomuus on menneisyyttä. Tietenkin maailma on hyvin erilainen paikka, joten sähköauton lataaminen latauksella voi olla monimutkainen prosessi. Vaikka nämä standardit väistämättä muuttuvat – loppujen lopuksi nykyaikaiset sähköautot kehittyvät edelleen nopeasti – tässä on opas nykypäivän erilaisiin latausstandardeihin ja kuinka tehdä elämästä sähköautosi kanssa mahdollisimman virtaviivaista.

Sähköauton lataustasot yhdellä silmäyksellä

Sähköajoneuvojen latausasemia on monenlaisia, aivan kuten kotivideokasettimarkkinat ovat nähneet VHS- ja Betamax-formaattien kamppailun ylivoimasta. Nämä ovat vielä suhteellisen varhaisia ​​aikoja sähköautoille, joten mikä tänään on kuumaa, voi olla ohimenevää huomenna. Helpoin tapa ymmärtää nykyiset latausstandardit on kuitenkin jakaa ne nopeuden mukaan.

Taso 1

Kaikkein yksinkertaisin (ja usein tuskallisen hidas) laturi on Level 1 tai tavallinen 110/120 voltin pistoke, joka löytyy jokaisesta Pohjois-Amerikan kodista. Vaikka hitaita, tavallisia pistorasiat ovat kaikkialla ja saatavilla hitaaseen virtauslataukseen hyppysellä, vaikka lisäät vain 3–5 mailia tunnissa. Tämä tulee yleensä sähköauton mukana ostohetkellä.

Taso 2

Lefanev 240 kannettava laturi.

Lefanev 240 kannettava laturi.

Tason 2 laturit toimivat 240 voltilla, ja sähköasentaja voi asentaa ne suhteellisen helposti olemassa oleviin asennuksiin verrattuna, aivan kuten sähköllä toimiva kuivausrumpu. Odota, että tason 2 laturi lisää kantamaa noin 25 mailia tunnissa.

Taso 3

Teslan latausasemat peräkkäin.

Tasolla 3 latausnopeus tulee vakavaksi. Tämä standardi (johon sisältyy myös Tesla Superchargers) tunnetaan myös nimellä DC Fast Chargers, ja se vaatii vankan DC (ei AC) sähkövirran yli 480 volttia ja 100 ampeeria. Näiden valtavien tehomäärien ansiosta Level 3 -yksiköt voivat ladata akun täyteen vain 20–30 minuutissa. Vaikka DC-laturit ovat ennenkuulumattomia kodeissa, ne ovat ihanteellisia kaupallisiin tai vähittäiskaupan kohteisiin, joissa kuljettajat voivat ladata akun nopeasti, jotta he voivat jatkaa pitkiä matkoja ilman pitkiä odotuksia.

Missä liittimet tulevat sisään

Sähköajoneuvojen pistoketyypit

Kaikki maailman elektronit eivät voi tehdä mitään sähköajoneuvollesi, jos sitä ei ole varustettu vastaavalla liittimellä. Tässä on yleiskatsaus tärkeimmistä latausliittimistä, jotka löydät lähes kaikista moderneista sähköajoneuvoista.

J1772 on vakiotason 2 latausliitin, joka löytyy useimmista ajoneuvoista. Vaikka J1772-laturit pystyvät lataamaan tason 1, ne toimivat tyypillisesti tasolla 2 useimmissa asuin-, kaupallisissa ja vähittäiskaupan ympäristöissä.

CHAdeMO on varhainen DC-pikalatauksen muoto, jonka on perustanut japanilaisten autonvalmistajien konsortio. Lyhenne sanoista CHARge de MOve tai «siirrä latausta käyttäen», CHAdeMO-liittimet näkyvät J1772-liittimien vieressä latausmahdollisuuksien maksimoimiseksi. Näiden laturien suosio on kuitenkin laskussa, eikä niillä todennäköisesti ole merkittävää markkinaosuutta tulevaisuudessa.

CCS-tyyppi 1 / CCS-tyyppi 2 liittimet, lyhenne sanoista Combined Charging System, mahdollistavat sekä AC- että DC-latauksen saman portin kautta, mikä mahdollistaa tason 2 tai tason 3 latauksen saman liittimen kautta, koska siinä on J1772-lähtö. Eurooppalaiset ja amerikkalaiset autonvalmistajat ovat omaksuneet CCS-muodon. Tesla käyttää patentoituja liittimiä, jotka yhdistävät jokaisen Tesla-ajoneuvon Level 3 -lataukseen. Maailmassa on yli 23 000 Tesla-superlaturia, joten Eloniin liittymisen päättäville on tarjolla erittäin vankka infrastruktuuri. (Ed. Huomautus: Tesla avaa pääsyn Superchargereihinsa kaikille sähköautoille vuoden 2021 lopussa.)

Miten sovittimet sopivat kuvaan

Jos keskustelu sähköautojen latauksesta on käynyt epämiellyttävän monimutkaiseksi, älä huoli: näillä vesillä on helpompi navigoida, kun olet luonut pohjan latausstandardien vuorovaikutukselle. Jotkut autonvalmistajat ovat päättäneet upottaa itsensä latausstandardien mukaisesti, mutta sovittimet voivat mahdollistaa ajoneuvon lataamisen kahdella muuten yhteensopimattomalla liittimellä. Monet näistä yhteensopivuuksista näyttävät kuitenkin tapahtuvan ilman riimiä tai syytä. Esimerkiksi Teslan liittimet ovat ensisijaisesti patentoituja, vaikka CHAdeMO-, J1772- ja/tai CCS-sovittimet voidaan asentaa vaihtoehtoisia latauslähteitä varten. Tesla Superchargerilla se ei kuitenkaan tällä hetkellä toimi päinvastoin, minkä vuoksi näet vain Teslat siellä. Sen sijaan, että luottaisivat esimerkiksi CCS- ja CHAdeMO-yksiköiden väliseen sovittimeen, useimmat latauspaikat tarjoavat sen sijaan molemmat liittimet käytön optimoimiseksi.

Por Markus