PC tietokoneiden sulautetut kayttojarjestelmat

Sulautetut ohjausjärjestelmät eivät ole mitään uutta elektroniikan maailmassa. Ne asennetaan monenlaiseen kulutuselektroniikkaan, jotta ne voivat toimia monissa erilaisissa tehtävissä. Sulautetut käyttöjärjestelmät eivät ole edes uutta tietojenkäsittelyssä.

Joskus näitä kutsutaan sulautetuiksi käyttöjärjestelmiksi järjestelmät sirulla. Kämmentietokoneet, kuten Palm ja Windows Mobile, käyttävät kaikki sulautettujen käyttöjärjestelmien versioita, jotka on tallennettu sisäiselle muistipiirille sen sijaan, että ne käynnistetään levyltä.

Mikä on sulautettu käyttöjärjestelmä?

Sulautettu käyttöjärjestelmä on pohjimmiltaan riisuttu käyttöjärjestelmä, jossa on rajoitettu joukko ominaisuuksia. Se on yleensä suunniteltu erittäin erityisiin elektroniikkalaitteen ohjaustoimintoihin. Esimerkiksi kaikissa matkapuhelimissa on käyttöjärjestelmä, joka käynnistyy, kun puhelin käynnistetään. Se kattaa kaikki puhelimen perusrajapinnat ja -toiminnot. Puhelimeen voidaan ladata lisäohjelmia, mutta ne ovat yleensä Java-sovelluksia, jotka toimivat käyttöjärjestelmän päällä. Sulautetut käyttöjärjestelmät voivat olla laitteelle räätälöityjä käyttöjärjestelmiä tai yhtä monista yleisistä käyttöjärjestelmistä, jotka on räätälöity toimimaan laitteen päällä. Yleisesti käytetyt sulautetut käyttöjärjestelmät ovat Symbian (matkapuhelimet), Windows Mobile/CE (kädessä pidettävät PDA:t) ja Linux. Jos tietokoneessa on sulautettu käyttöjärjestelmä, tämä on emolevylle asennettu ylimääräinen flash-muistisiru, jota voidaan käyttää käynnistettäessä tietokoneelta.

Päivitä integroidut käyttöjärjestelmät

Sulautetut käyttöjärjestelmät voidaan päivittää, jos siru, jolle ne on tallennettu, on flash-kelpoinen. Esimerkiksi kodin Wi-Fi-reitittimessäsi on sulautettu käyttöjärjestelmä; Kun lataat uuden laiteohjelmiston, reitittimen siru flash-muistissa on päivitetty käyttöjärjestelmän versio. Joitakin sulautettuja käyttöjärjestelmiä ei ole suunniteltu päivittämään. Esimerkiksi joissakin pankkiautomaateissa joitain komponentteja ei voi päivittää turvatoimenpiteenä peukaloinnin estämiseksi.

Por Markus