GettyImages 1184446032 01b6aac19a5b42fca4f8a02994077977

Amazonin virtuaaliassistentin avulla voit ohjata älykästä kotiasi äänikomennoilla, mutta onko Alexa turvallista käyttää? Lue lisää Alexan tietosuojaongelmista ja Alexa-laitteesi suojaamisesta. Tämän artikkelin tiedot koskevat kaikkia Alexa-ääniavustajaa käyttäviä laitteita, mukaan lukien Amazon Echo-, Echo Dot-, Fire TV- ja Amazon Fire -tabletit.

Kuinka turvallinen Alexa on?

Alexa käyttää tekoälyä parantaakseen puheentunnistusta ja palvellakseen käyttäjää. Suurin osa tästä saavutetaan koneoppimisen avulla, mutta Amazonilla on myös inhimillinen laadunvalvontatiimi, joka tarkistaa käyttäjien tallenteet varmistaakseen Alexan tarkkuuden. Teoriassa on myös mahdollista, että hakkerit pääsevät käsiksi äänitallenteihisi.

Kuinka suojata yksityisyyttäsi Alexan avulla

Vuonna 2019 Amazon esitteli uusia suojauskäytäntöjä ja ominaisuuksia suojellakseen Alexa-käyttäjien yksityisyyttä. Näihin parannuksiin sisältyy tiukemmat rajoitukset datatyypeille, joita tarkastajat voivat käyttää. Käyttäjät voivat jopa kieltäytyä äänityksestä ja ihmisten arvioinnista. Voit nyt käyttää myös seuraavia äänikomentoja:

 • «Alexa, poista kaikki, mitä sanoin tänään.»
 • «Alexa, kerro mitä kuulit.»
 • «Alexa, miksi teit sen?»

Sinun tulee pitää Echo-laitteet poissa ikkunoista, jotta kukaan ulkopuolinen ei voi salakuunnella keskustelujasi Alexan kanssa. Mukana matkustavat Alexa-laitteet, kuten Echo Frames, Echo Loop ja Echo Buds, sinun on sammutettava ne, kun et käytä niitä. On parasta sammuttaa mikrofoni ja Internet-yhteys kaikista Alexa-laitteista, jotka eivät ole käytössä. Amazon Echo Show 8 sisältää kameran yksityisyyssulkimen, joten sinun ei tarvitse koskaan huolehtia Alexan tai jonkun muun vakoilevan sinua.

Poista Alexa-äänitallenne automaattisesti

Vaikka Alexa-historiasi on mahdollista poistaa manuaalisesti, voit myös asettaa äänitallenteet poistumaan automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Voit jopa kieltäytyä äänityksestä kokonaan:

 1. Avaa Alexa-sovellus mobiililaitteellasi ja napauta Burger Menu -kuvaketta vasemmassa yläkulmassa.

 2. Napauta asetukset avattavassa valikossa.

  Napauta Asetukset avattavasta valikosta.

 3. Vieritä alas ja napauta Alexan yksityisyys.

  Vieritä alas ja napauta Alexa Privacy.

 4. Napauta Hallitse Alexa-tietojasi.

 5. Napauta Ulos Seuraava Poista tallenteet automaattisesti.

 6. Valitse, kuinka kauan haluat Alexan säilyttävän tallentuksesi, ja napauta sitten Vahvistaa.

 7. Napauta sen vieressä olevaa vaihtokytkintä Käytä äänitallenteita Amazon-palvelujen parantamiseen ja uusien ominaisuuksien kehittämiseen jos haluat poistaa äänitallenteet käytöstä.

  Alexa-sovelluksen tietosuoja-asetukset

  Tämän ominaisuuden poistaminen käytöstä rajoittaa Alexan äänentunnistusominaisuuksia.

Muut Alexan tietosuojaongelmat

Alexa ja muut virtuaaliset avustajat kuuntelevat aina, jotta he voivat vastata äänikomentoihisi. Tallennus alkaa vasta sen jälkeen, kun sanot yhden herätyssanoista – «Alexa», «Amazon», «Computer», «Echo» tai «Ziggy» – mutta virtuaaliavustajan on helppo laukaista vahingossa. Onneksi voit muuttaa Alexan herätyssanaa välttääksesi sen kytkemisen vahingossa päälle. Kaikki laitteet, joiden kanssa Alexa voi synkronoida, voivat myös kerätä tietoja sinusta, joten sinun on ryhdyttävä toimiin estääksesi älykotiisi hakkeroinnin. Poliisiosastot voivat pyytää Amazonin kaltaisten yritysten keräämiä tietoja mahdollisten rikosten tutkimiseksi. Esimerkiksi Amazon on tehnyt yhteistyötä lainvalvontaviranomaisten kanssa todistamalla Ring Doorbellin älykkäällä turvajärjestelmällä tallennetun videomateriaalin. Amazon väittää, että se ei jaa asiakastietoja mainostajien kanssa, mutta tämä voi muuttua.

Kuinka suojata lapsesi yksityisyyttä Alexalta

Amazon esitteli hiljattain Alexa Communications for Kids -lapsilukkoominaisuuden Echo Dot Kids Editionille ja Kindle Fire HD Kids Editionille. Vanhemmat voivat nyt täysin hallita sitä, kenelle heidän lapsensa voivat puhua Echo-laitteillaan lisäämällä tiettyjä yhteystietoja sallittujen luetteloon. Lapsille tehdyt Fire-tabletit antavat myös vanhemmille mahdollisuuden asettaa rajoituksia sovelluksille ja internetin käytölle. Jos sinulla on Amazon FreeTime, voit seurata lapsesi historiaa ja asettaa rajoituksia Amazon Parent Dashboardin kautta.

Por Markus