iStock 92548749 5995a955519de20010c66b7b

Yleensä tulostin toimii ilman fanfaaria, ja sitten yhtäkkiä tulostin ei tulosta tai alkaa heittää virheitä. Tässä on joitain syitä, miksi tulostin ei tulosta tai tulostu oikein, ja miten ne korjataan.

Syitä siihen, että tulostin ei tulosta

Jos haluat tietää, miksi tulostimesi ei tulosta, mahdolliset syyt on jaettu kuuteen luokkaan:

 • Perusongelmat.
 • Langallisen ja langattoman verkon tulostusongelmia.
 • Ongelmia USB-tulostuksessa.
 • Ohjelmistopäivitykset ja tulostinohjainongelmat.
 • Paperitukokset.
 • Ongelmia musteen ja väriaineen kanssa.

Tarkista ensin perusasiat

Ennen kuin käsittelet muita tulostinongelmien syitä, vastaa näihin kysymyksiin:

 • Onko tulostin päällä?
 • Onko se kytketty tietokoneeseen?
 • Onko siinä paperia ja väriainetta vai mustetta?
 • Onko siinä voimaa? (Vihje: Jos siinä on valoa, siinä on voimaa.)

Ratkaisut näihin perusongelmiin puhuvat puolestaan. Virran ollessa kytkettynä, jatkojohto tai ylijännitesuoja, johon tulostin on kytketty, voi olla sammutettuna tai viallinen. Jos näin on, kytke tulostin toiseen virtalähteeseen.

Korjaa verkkotulostin, joka ei tulosta

Langallinen verkkotulostin oli aikoinaan normi. Nyt HP:n, Epsonin, Brotherin ja muiden valmistajien langattomat tulostimet ovat yleisiä. Langaton tulostin tarjoaa helpon tavan jakaa tulostin useiden laitteiden, kuten tietokoneiden, kannettavien tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien kanssa. Se tarjoaa kuitenkin toisen tason vianmäärityksen, kun tulostus pysähtyy. Jos asennat langattoman tulostimen ja sinulla on vaikeuksia saada tulostinta tulostamaan, katso tulostimen verkottamisen vaiheet. Jos tulostin on toiminut aiemmin, kokeile näitä mahdollisia ratkaisuja:

 1. Käynnistä kaikki uudelleen. Kiinteät tai langattomat verkkotulostimet riippuvat kotiverkostasi, joka koostuu useista osista: tulostimesta, tietokoneesta, reitittimestä, langattomasta tukiasemasta ja modeemista Internetiin yhdistämistä varten. Verkossasi voi olla lisäosia tai yhdistellä joitain osia. Verkkosi konfiguraatiolla ei ole väliä, se kaikki toimii yhdessä, joten jos yksi laite katkaisee puhelun, se vaikuttaa kaikkiin muihin. Käynnistä kaikki laitteet uudelleen saadaksesi verkko toimimaan. Älä palauta laitteen tehdasasetuksia, mikä on yleinen vaihtoehto, joka poistaa asetukset ja tiedot. Tee sen sijaan yksinkertainen uudelleenkäynnistys. Kun verkkosi on jälleen käytettävissä, yritä tulostinta uudelleen.

 2. Tarkista verkkotulostimen yhteys. Tulosta kokoonpano- tai testisivu tulostimesta. Verkkotulostimien osalta tämä taulukko sisältää yleensä tietoja siitä, miten tulostin on kytketty verkkoon, mukaan lukien sen IP-osoite, URL-osoite hallintasivulle ja verkkoyhteyden tyyppi. Katso tulostimen käyttöoppaasta lisätietoja paikallisen testitulostuksen suorittamisesta. Kun testiarkki on tulostettu, varmista, että tulostin on yhdistetty verkkoosi tarkistamalla IP-osoite. Sen pitäisi olla samanlainen kuin muut verkkosi osoitteet. Jos näet IP-osoitteen, joka alkaa numerolla 169, tulostin ei voi muodostaa yhteyttä verkkoosi ja käyttää itse määritettyä IP-osoitetta. Voit palauttaa itse määritetyt IP-osoitteet.

 3. Määritä tulostimen verkkoasetukset uudelleen. Jos et voi yhdistää tulostinta verkkoon, aloita alusta. Sammuta tulostin, irrota se verkosta ja asenna tulostin uudelleen alkuperäisten ohjeiden mukaisesti. Tallenna käyttämäsi tulostimen tai verkon salasanat.

 4. Asenna tai määritä uudelleen erilliset verkkoohjaimet tulostinta varten. Kun tulostin on kommunikoinut verkon kautta, saatat joutua asentamaan tai määrittämään tulostimelle erityisiä verkkoajureita, kuten AirPrint iOS-laitteille tai Cloud Print Android-laitteille.

USB-tulostimen korjaaminen

USB:n kautta liitettyjen langallisten tulostimien vianmääritys on hieman helpompi. Muista aloittaa ilmeisestä. Onko USB-kaapeli kytketty? Onko tietokoneen ja tulostimen virta päällä? Jos näin on, tulostimen pitäisi olla tietokoneesi näkyvissä.

 1. Tarkista Tulostimet ja skannerit -asetusruutu Macilla. Se on saatavilla osoitteessa Omenavalikko > Järjestelmäasetukset. Tarkista, onko tulostin paikalla. Jos sitä ei ole, asenna tulostin Maciin.

 2. Tarkista Tulostimen ohjauspaneeli Windowsissa. Käyttämäsi Windows-version mukaan ohjauspaneelilla voi olla hieman erilaiset nimet. Jos se näkyy Tulostimet hänen nimessään jossain, olet oikeassa paikassa. Asenna tulostin valitsemalla Lisää tulostin ja seuraa näytön ohjeita.

 3. Irrota ja liitä uudelleen USB-kaapeli jos et näe tulostinta tulostimen ohjauspaneelissa.

 4. Poista kaikki muut oheislaitteet. Liitä vain tulostin tietokoneeseen. Jos tämä korjaa ongelman, vaurioitunut oheislaite todennäköisesti esti muita laitteita yhdistämästä. Kytke laitteet yksitellen, kunnes löydät syyllisen.

 5. Kokeile toista USB-kaapelia jos olet vielä jumissa.

Langalliset tulostimet ovat yleensä halvempia kuin langattomat tulostimet. Langalliset tulostimet ovat myös helpoimpia asentaa ja käyttää.

Järjestelmäpäivityksen jälkeen pysähtyneen tulostimen korjaaminen

Jos tulostimesi lakkaa yhtäkkiä toimimasta järjestelmäpäivityksen jälkeen, tietokoneesi saattaa tarvita uuden tulostinohjaimen. Ota yhteyttä tulostimen valmistajaan nähdäksesi, onko uusia ohjaimia saatavilla, ja seuraa ohjaimen asennusohjeita. Jos uusia ohjaimia ei ole, lähetä valmistajalle huomautus, jossa kysytään, milloin ohjainpäivitys on saatavilla. Jos tulostinta ei enää tueta, saatat silti saada sen toimimaan. Tarkista, onko kanssasi samaan sarjaan kuuluvassa tulostimessa päivitettyjä ohjaimia. Nämä ohjaimet voivat toimia tulostimesi kanssa, vaikka saatat menettää osan toiminnoista. Tämä on pitkä matka, mutta jos tulostimesi ei toimi, sinulla ei ole mitään menetettävää.

Kuinka usein paperitukokset selvitetään tulostimissa

Huolimatta siitä, kuinka helppoa paperitukoksen poistamisen pitäisi olla, se ei koskaan ole. Joskus nykyisen paperitukoksen poistamisyritykset aiheuttavat usein tulevia paperitukoksia. Kun vedät ulos rullatun paperin, pieni pala voi repeytyä ja jäädä paperiradalle odottamaan seuraavan paperiarkin tulevaa ja aiheuttaa seuraavan tukoksen.

 • Ole nirso vianmäärityksessä. Varmista, että jokainen pieni pala juuttuneesta arkista otetaan huomioon.
 • Jos jäät edelleen jumiin silloin tällöin, suorita perusteellinen puhdistus. Käytä paperia, joka on suunniteltu puhdistamaan telat, levyt ja muut paperiradalla olevat esineet. Löydät nämä puhdistuspyyhkeet useimmista toimistotarvikeliikkeistä.

Säilytä tulostinpaperi kuivassa paikassa. Jos asut kosteassa ympäristössä, paperi voi imeä tarpeeksi vettä aiheuttaen paperitukoksia.

Tulostimen muste- tai väriaineongelmien vianmääritys

Muste- ja väriaineongelmia voivat sisältää raitoja ja haalistumista, jotka yleensä viittaavat likaiseen tulostuspäähän tai lasertulostimen väriaineen vähiin.

 • Mustesuihkutulostimet: Tulostuspää saattaa vaatia hyvän puhdistuksen. Tulostimen mukana toimitettu tulostinsovellus sisältää puhdistusvaihtoehdon. Niitä on yleensä kaksi: kevyt puhdistus ja voimakas puhdistus. Aloita kevyellä puhtaalla, koska puhdistaminen kuluttaa paljon mustetta. Jos tämä ei korjaa ongelmaa, suorita heavy clean -vaihtoehto.
 • Lasertulostimet: Todennäköinen syy on väriaineen vähissä, mikä osoittaa, että on aika vaihtaa väriaine. Jos sinulla ei ole värikasettia, voit pidentää nykyisen kasetin käyttöikää poistamalla väriaineen tulostimesta ja kallistamalla kasettia hitaasti edestakaisin. Varmista, että kasetti on suljettu tätä tehdessäsi. Tämä toiminto jakaa väriaineen uudelleen kasetissa ja tuottaa tarpeeksi tulosteita, jotta sinulla on aikaa ostaa vaihtokasetti.

Por Markus