web browser85406821 5804eac13df78cbc287f5e66

Merriam-Webster Dictionary määrittelee verkkoselaimen «tietokoneohjelmaksi, jota käytetään pääsyyn sivustoihin tai tietoihin verkossa (kuten World Wide Web).» Tämä on yksinkertainen mutta tarkka kuvaus. Verkkoselain puhuu palvelimelle ja kysyy siltä sivut, jotka haluat nähdä.

Kuinka selain hakee verkkosivun

Selainsovellus hakee (tai hakee) koodia, joka on yleensä kirjoitettu HTML-kielellä (HyperText Markup Language) ja muilla tietokonekielillä, web-palvelimelta. Sitten se tulkitsee tämän koodin ja näyttää sen verkkosivuna, jota voit tarkastella. Useimmissa tapauksissa käyttäjän vuorovaikutusta tarvitaan kertomaan selaimelle, minkä verkkosivuston tai tietyn verkkosivun haluat nähdä. Selaimen osoitepalkin käyttö on yksi tapa tehdä tämä.

URL-osoitteet ovat avain

Osoitepalkkiin kirjoittamasi verkko-osoite tai URL (Uniform Resource Locator) kertoo selaimelle, mistä sivu tai sivut saa. Esimerkiksi kun kirjoitat URL-osoitteen http://www.lifewire.com osoitepalkissa, sinut ohjataan Lifewiren kotisivulle.

Selain näyttää tämän URL-osoitteen kahdessa pääosiossa. Ensimmäinen on protokolla, joka on http://-osa. HTTP, joka tulee sanoista HyperText Transfer Protocol, on standardiprotokolla, jota käytetään tiedostojen pyytämiseen ja lähettämiseen Internetissä, useimmilla verkkosivuilla ja niiden vastaavissa osissa. Koska selain tietää, että protokolla on HTTP, se osaa tulkita kaiken vinoviivan oikealla puolella. Selain etsii osoitteesta www.lifewire.com (verkkotunnuksen nimi), joka kertoo selaimelle sen web-palvelimen sijainnin, jota se tarvitsee sivun hakemiseen. Monet selaimet eivät enää vaadi protokollan määrittämistä verkkosivua avattaessa. Tämä tarkoittaa sisääntuloa www.lifewire.com tai lifewire.com osoitepalkissa riittää yleensä. Lopussa näet usein lisäparametreja. Nämä parametrit määrittävät edelleen sijainnin, yleensä esimerkiksi tietyt sivut verkkosivustossa https://www.lifewire.com/about-us. Kaikki sen jälkeen / (vinoviiva) on Lifewire.comin lisäsivu.

Verkkosivusto Google Chromessa

Kun selain saavuttaa tämän verkkopalvelimen, sivu haetaan, tulkitaan ja näytetään pääikkunassa, jotta voit tarkastella sitä. Prosessi tapahtuu kulissien takana, yleensä muutamassa sekunnissa.

Suositut verkkoselaimet

Verkkoselaimia on monia erilaisia ​​makuja, joista jokaisella on omat vivahteensa. Tunnetuimmat ovat ilmaisia, ja jokaisessa on vaihtoehtoja yksityisyyteen, tietoturvaan, käyttöliittymään, pikakuvakkeisiin ja muihin muuttujiin. Pääsyy siihen, että joku käyttää selainta, on sama: Web-sivujen katselu Internetissä samalla tavalla kuin tässä artikkelissa. Nämä ovat suosituimmat verkkoselaimet:

 • Google Chrome
 • Mozilla Firefox
 • Microsoft Edge
 • Safari
 • Ooppera

On kuitenkin monia muita. Isojen lisäksi kokeile näitä nähdäksesi, sopiiko jokin selaustyyliisi:

 • Maxthon
 • Vivaldic
 • urhea

Microsoft Internet Explorer, joka oli aikoinaan suosittu selaimissa, on lopetettu, mutta kehittäjät ylläpitävät edelleen Windows 10:n mukana tulevaa Internet Explorer 11:tä. Microsoft ei enää tue Internet Exploreria ja suosittelee päivittämistä uudempaan Edge-selaimeen. Siirry heidän sivustolleen ladataksesi uusin versio.

FAQ

 • Miten saat verkkoselaimen Roku TV:hen?

  Helpoin tapa hankkia verkkoselain Roku TV:hen on käyttää Windowsin näytön peilausominaisuutta. Voit käyttää sitä valitsemalla Toiminto/Ilmoituskeskus näytön oikeasta alakulmasta > Kytkeä > valitse Roku TV käytettävissä olevien laitteiden luettelosta.

 • Mikä oli ensimmäinen verkkoselain?

  Ensimmäinen verkkoselain oli WorldWideWeb, jonka vuonna 1990 kehitti englantilainen tietojenkäsittelytieteilijä Tim Berners-Lee. Se nimettiin myöhemmin uudelleen Nexukseksi.

 • Kuinka päivität verkkoselaimen?

  Jos käytät Chromea, valitse Lisää (kolme pistettä) > Päivitä Google Chrome jos vaihtoehto on käytettävissä. Jos käytät Safaria, avaa Sovelluskauppamene kohtaan Päivitykset -välilehti ja lataa ja asenna uusin korjaustiedosto. Jos käytät Microsoft Edgeä, siirry osoitteeseen Asetukset ja paljon muuta (kolme pistettä) > Ohje ja palaute > Tietoja Microsoft Edgestäja lataa sitten uusin päivitys, jos se on saatavilla.

 • Kuinka vaihdat verkkoselaimesi?

  Voit vaihtaa oletusselaimesi Windows 10:ssä siirtymällä osoitteeseen asetukset > sovelluksia > Oletussovellukset ja vieritä alas Web-selain-osioon. Siirry Macissa kohtaan Omenavalikko > Järjestelmäasetukset > Kenraali ja valitse verkkoselain valikosta Web-selaimen oletusvalikko.

 • Mikä on paras verkkoselain?

  Kaikki riippuu mieltymyksistäsi ja tarpeistasi. Jos olet Googlen tuotteiden fani, Lifewire suosittelee Chromea. Applen käyttäjät haluavat todennäköisesti pitää kiinni Safarista, kun taas turvallisuudesta kiinnostuneet saattavat haluta kokeilla Bravea.

Por Markus