Raid10 56a5d5525f9b58b7d0dea1c9

RAID 10 on sisäkkäinen RAID-järjestelmä, joka on luotu yhdistämällä RAID 1 ja RAID 0. Yhdistelmä tunnetaan peiliraitana. Tässä asetuksessa tiedot poistetaan samalla tavalla kuin RAID 0 -ryhmässä. Erona on, että raidallisen joukon jokaisen jäsenen tiedot peilataan. Tämä varmistaa, että jos yksittäinen levy RAID 10 -ryhmässä epäonnistuu, tietoja ei menetetä. Yksi tapa ajatella RAID 10 -ryhmää on kuin RAID 0, jossa on online-varmuuskopio jokaisesta RAID-elementistä, joka on valmis käytettäväksi, jos asema epäonnistuu.

RAID 10 -vaatimukset

RAID 10 vaatii vähintään neljä levyä ja voidaan laajentaa pareittain; sinulla voi olla RAID 10 -ryhmä, jossa on 4, 6, 8, 10 tai useampia levyjä. RAID 10:n tulee koostua samankokoisista levyistä.

Hyvät ja huonot puolet

RAID 10 hyötyy erittäin nopeasta lukusuorituskyvystä. Kirjoittaminen taulukkoon voi olla hieman hitaampaa, koska taulukon jäsenistä on löydettävä useita kirjoituspaikkoja. Vaikka kirjoittaminen olisi hitaampaa, RAID 10 ei kärsi erittäin hitaista nopeuksista, joita havaitaan pariteettia käyttävien RAID-tasojen, kuten RAID 3 tai RAID 5, satunnaisissa luku- ja kirjoitusnopeuksissa. Et kuitenkaan saa satunnaista lukua/ kirjoittaa suorituskykyä ilmaiseksi. RAID 10 vaatii enemmän levyjä; vähintään neljä verrattuna kolmeen RAID 3:ssa ja RAID 5:ssä. Lisäksi RAID 3 ja RAID 5 voidaan laajentaa levyltä, kun taas RAID 10 vaatii kaksi levyä. RAID 10 on hyvä valinta yleiseen tiedontallennustilaan, mukaan lukien käynnistysasemana, ja suurten tiedostojen, kuten multimedian, tallentamiseen.

Laske taulukon koko

RAID 10 -ryhmän koko voidaan laskea kertomalla yhden levyn tallennuskapasiteetti puolella taulukossa olevien levyjen määrällä:

S = d * (1/2n)

«S» on RAID 10 -ryhmän koko, «d» on pienimmän yksittäisen levyn tallennuskoko ja «n» on taulukon levyjen lukumäärä.

RAID 10 ja Mac

RAID 10 on tuettu RAID-taso, joka on saatavilla Levytyökalussa OS X Yosemiteen asti. OS X El Capitanin julkaisun myötä Apple poisti suoran tuen kaikille RAID-tasoille Levytyökalusta, mutta voit silti luoda ja hallita RAID-ryhmiä El Capitanissa ja myöhemmin käyttämällä Terminal- ja appleRAID-komentoa. Jos haluat luoda RAID 10 -ryhmän Levytyökalussa, sinun on ensin luotava kaksi paria RAID 1 (peili) -taulukoita ja käytettävä niitä sitten kahtena talteena, jotka yhdistetään RAID 0 (raidallinen) -taulukkoon.

Kaistanleveysnäkökohdat

Usein huomiotta jätetty ongelma RAID 10:n ja Macin kanssa on OS X:n ohjelmistopohjaisen RAID-järjestelmän tukemiseen tarvittava kaistanleveys. neljästä tehokkaasta I/O-kanavasta, joilla voit yhdistää asemat Maciin. Yleisiä tapoja muodostaa yhteys ovat USB 3:n, Thunderboltin tai vuoden 2012 ja aiempien Mac Pron tapauksessa sisäisten asemapaikkojen käyttäminen. Ongelmana on, että USB 3:n tapauksessa useimmissa Maceissa ei ole neljää itsenäistä USB-porttia. sen sijaan ne on usein kytketty yhteen tai kahteen USB 3 -ohjaimeen, mikä pakottaa useita USB-portteja jakamaan ohjainpiirin käytettävissä olevat resurssit. Tämä voi rajoittaa ohjelmistopohjaisen RAID 10:n mahdollista suorituskykyä useimmissa Maceissa. Vaikka käytettävissä on paljon enemmän kaistanleveyttä, Thunderboltilla saattaa silti olla ongelma, kuinka montaa Thunderbolt-porttia Macissasi hallitaan itsenäisesti. Vuoden 2013 Mac Prossa on kuusi Thunderbolt-porttia, mutta vain kolme Thunderbolt-ohjainta, ja jokainen ohjain käsittelee kahden Thunderbolt-portin tiedonsiirtoa. MacBook Aireissa, MacBook Proissa, Mac miniissä ja iMaceissa on kaikilla yksi Thunderbolt-ohjain, joka on jaettu kahdella Thunderbolt-portilla. Poikkeuksena on pienempi MacBook Air, jossa on yksi Thunderbolt-portti.

Voita kaistanleveyden rajoitukset

Yksi tapa kiertää jaettujen USB- tai Thunderbolt-ohjaimien aiheuttamat kaistanleveyden rajoitukset on käyttää kahta laitteistopohjaista (peilattua) ulkoista RAID 1 -koteloa ja sitten käyttää Levytyökalua peiliparin poistamiseen, jolloin luodaan RAID 10 -ryhmä, joka vain tarvitsee kaksi itsenäistä USB-porttia tai yhden Thunderbolt-portin (käytettävissä olevan suuremman kaistanleveyden vuoksi).

Tunnetaan myös

RAID 1 + 0, RAID 1 ja 0

Por Markus