pcie ssd 5bdd278446e0fb0026344036 a2aa3a2dcdc84153abb527005e6cd033

Solid-state-asemat ovat mullistaneet tietokoneen tallennustilan. Uusia asemien sukupolvia ilmestyy noin joka vuosi, ja termejä, kuten PCIe SSD, M.2 ja NVMe, käytetään laajalti huippuluokan laitteissa. SSD-levyillä on joitain merkittäviä etuja magneettiasemiin verrattuna, mutta yksi haittapuoli.

PCIe SSD -levyjen edut SATA-asemiin verrattuna

Tietokoneen emolevyn liitännät toimivat eri nopeuksilla. Aivan kuten tietokoneen sisäiset komponentit kommunikoivat nopeammin kuin mikään USB-liitännän kautta kytketty, sisäisille liitännöille on erilaisia ​​kaistanleveysrajoituksia. SATA on ollut pääliitäntä, jolla kiintolevyt on liitetty emolevyyn jo useiden vuosien ajan. Se toimii hyvin, ja perinteisillä magneettilevyillä varustetuilla kiintolevyillä SATA ei pysty maksimoimaan siirtokykyään. SSD-tekniikka voi kuitenkin. SATA luottaa sisäisiin johtoihin, jotka kulkevat asemasta emolevyn portteihin. Se ei ole aivan yhtä suora, mutta se saa työn tehtyä ja mahdollistaa joustavuuden levyjen sijoittamisessa.

PCIe on nopea käyttöliittymä, jota käytetään komponenteille, kuten näytönohjaimille, jotka vaativat valtavia määriä datakaistanleveyttä erittäin suurilla nopeuksilla. PCIe-laitteet kytkeytyvät emolevyyn ja välittävät tiedot suoraan suorittimeen suuremmalla nopeudella. PCIe:ssä SSD-levyjä rajoittaa enemmän niiden kyky lukea ja kirjoittaa kuin kyky siirtää tietoja.

Kuinka paljon nopeampi PCIe SSD on?

SATA:n nykyinen versio on SATA III. Se tukee teoreettista 6 Gb/s huippunopeutta, mikä vastaa noin 600 MB/s tiedonsiirtoa. PCIe on hieman monimutkaisempi hajottaa. Ensinnäkin on PCIe 1.0-, 2.0- ja 3.0 -liitännät. Versio 3.0 on uusin, mutta version 2.0 paikkaa löytyy joistakin emolevyistä. Jos levy on PCIe 3.0 -kortti, sinun on otettava huomioon kaistat. PCIe-yhteydet on jaettu kaistoiksi. Yleensä on nelikaistaisia, kahdeksankaistaisia ​​ja 16-kaistaisia ​​ulostuloja, ja voit tunnistaa ne koon perusteella taululla. Suuret 16-kaistaiset kaistat ovat kohtia, joissa näytönohjain asetetaan.

PCIe 3.0:n teoreettinen nopeus on 1 Gt/s kaistaa kohden, mikä tarkoittaa, että PCIe 3.0 x16 -liitännällä on teoreettinen raja 16 Gt/s. Se on kova nopeus kovalevylle. Tyypillinen PCIe SSD käyttää todennäköisesti neljä tai kahdeksaa kaistaa, mutta potentiaali on silti parempi kuin SATA. Nuo luvut ovat teoreettisia, eivätkä ne miltä käytännön suorituksesi näyttää. Kun katsot oikeita SSD-levyjä, mainostetut nopeudet ovat maadoitettuja, mutta hyöty on silti ilmeinen. Samsung 860 EVO väittää, että peräkkäinen lukunopeus on 550 MB/s ja peräkkäinen kirjoitusnopeus 520 MB/s. Lähimmän vertailukelpoisen PCIe-aseman, Samsung 960 EVO:n, raportoitu suurin peräkkäinen lukunopeus on 3,2 Gt/s ja suurin peräkkäinen kirjoitusnopeus 1,7 Gt/s. Se käyttää vain neljää PCIe-kaistaa.

NVMe ja M.2

Kaksi muuta termiä käsitellään PCIe-asemien kanssa: NVMe ja M.2.

Samsung 970 EVO NVMe M.2 -asema

M.2 viittaa erityisesti SSD-levyille suunniteltuun PCIe-muototekijään. M.2 on pienempi kuin tavallinen PCIe ja hyväksyy vain M.2-muotoiset laitteet, jotka ovat vain kiintolevyjä. M.2 suunniteltiin tarjoamaan käyttöliittymä, jonka avulla SSD-asemat voivat käyttää PCIe-liitäntää häiritsemättä tyypillisempiä PCIe-laitteita, kuten näytönohjainkortteja, tai paikkaa niistä. M.2 on yleinen myös kannettavissa tietokoneissa, koska se istuu yleensä tasaisesti emolevyssä ja vie vähän tilaa. NVMe tulee sanoista Non-volatile Memory Express. Haihtumaton muisti on minkä tahansa tyyppinen tallennusmuisti. Haihtuvalla muistilla tarkoitetaan jotain, kuten RAM-muistia, joka kirjoitetaan jatkuvasti päälle ja joka ei säily uudelleenkäynnistyksen jälkeen. NVMe on protokolla, joka on erityisesti suunniteltu PCIe-kiintolevyille, jotta asemat voivat kommunikoida nopeasti. NVMe:n tavoitteena on saada SSD-levyt käyttäytymään enemmän kuin RAM, koska RAM käyttää samanlaista tekniikkaa ja liikkuu nopeammin kuin SSD-levyt.

Por Markus