fix mac that stall on gray screen at startup 2260831 f9daa94d4e244feb8beed871f38fbae7

Joskus, kun käynnistät Macin uudelleen, tietokone saattaa jäätyä eikä käynnisty. Mac-mallista riippuen näyttö voi olla harmaa, musta tai erittäin tumma. Saatat nähdä Apple-logon, pyörivän pyörän, pyörivän maapallon, ympyrän vinoviivalla tai vain tyhjän näytön. On vianetsintävaiheita ja ratkaisuja, joiden avulla voit yrittää saada Macisi uudelleen käyttöön. Jumissa olevaa käynnistystä kutsutaan «harmaaksi näytöksi» -ongelmaksi, vaikka näytössä olisi musta näyttö, joka näyttää sammutetulta Macilta. Aiemmissa Mac-malleissa oli harmaa näyttö jumiutuneen käynnistyksen aikana, ja nimi jumissa.

Harmaan näytön käynnistysongelman syyt

Macin käynnistysongelmia on erilaisia, mutta harmaan näytön ongelma on erityisen turhauttava, koska mahdollisia syitä on monia. Oheislaiteongelmat, RAM-ongelmat tai levyongelmat voivat estää Macia käynnistymästä kunnolla. Jos esimerkiksi Maciin on liitetty huono oheislaite, se voi estää Macia jatkamasta käynnistyssarjaa, jolloin Mac jumittuu odottaessaan oheislaitteen vastausta komentoon. Joskus huono oheislaite tai kaapeli saa jonkin Mac-portin signaalinasta jäätymään yhdessä tilassa (asetettu korkeaksi, asetettu matalaksi tai oikosuljettu maahan tai positiiviseen jännitteeseen). Mikä tahansa näistä olosuhteista voi saada Macin jäätymään käynnistyksen aikana. Riippumatta harmaan näytön ongelman syystä, on useita vianetsintävaiheita, joiden avulla voit yrittää saada Macisi toimimaan uudelleen. Harmaan näytön ongelma ilmenee monella tavalla. Mac-malleissa, joissa on sisäänrakennettu Retina-näyttö, tietokone voi jäätyä mustalle näytölle, jolloin Mac näyttää siltä kuin se olisi sammutettu. Muissa malleissa saatat nähdä sinisen aloitusnäytön, joka muuttuu tasaisen harmaaksi. Saatat nähdä Apple-logon tai -kuvakkeen tai vain harmaan tai tumman näytön.

Harmaan aloitusnäytön korjaaminen Macissa

Ennen kuin yrität tehdä jotakin näistä vianetsintävaiheista, sammuta Mac ja irrota sitten Ethernet-kaapeli, äänen sisään- ja ulostulokaapelit, kuulokkeet ja muut oheislaitteet. Pidä näppäimistö, hiiri ja näyttö kytkettynä.

  1. Käynnistä Mac ilman oheislaitteita. Jos Mac käynnistyy ilman ongelmia ilman oheislaitteita, tiedät, että viallinen oheislaite tai kaapeli aiheuttaa harmaan näytön ongelman. Sammuta Mac uudelleen, liitä oheislaite uudelleen ja käynnistä Mac uudelleen. Jatka tätä prosessia, kunnes löydät huonot oheislaitteet. Ongelma voi olla myös huono kaapeli. Jos liität oheislaitteen ja aiheutat harmaan näytön ongelman, kokeile uutta kaapelia ennen kuin vaihdat oheislaitteen.

  2. Vaihda hiiri ja näppäimistö. Jos olet käynyt läpi oheislaitteet ja mikään niistä ei näytä olevan syyllinen, hiiri tai näppäimistö voi olla ongelma. Liitä tunnettu hyvä hiiri ja näppäimistö ja käynnistä sitten Mac uudelleen. Katso, korjaako tämä harmaan näytön ongelman.

  3. Käynnistä Mac käyttämällä Safe Boot -prosessia. Varmista, että kaikki oheislaitteet hiirtä ja näppäimistöä lukuun ottamatta on irrotettu, ja kokeile sitten suojattua käynnistystä. Turvallisen käynnistyksen aikana Macisi suorittaa kansiotarkistuksen käynnistysasemilleen. Jos asemahakemisto on ehjä, macOS jatkaa käynnistysprosessia lataamalla vain vähimmäismäärän käynnistykseen tarvittavia ydinlaajennuksia. Jos Mac käynnistyy vikasietotilaan, käynnistä Mac uudelleen normaalitilaan ja katso, voiko se suorittaa uudelleenkäynnistyksen loppuun. Jos Macisi voi käynnistyä turvallisen käynnistyksen jälkeen, se saattaa tarvita levykorjauksia. Käytä Disk Utilityn ensiaputyökaluja aseman tarkistamiseen ja korjaamiseen.

  4. Nollaa PRAM ja nollaa SMC. Jos et voi käynnistää Macia vikasietotilassa, nollaa PRAM ja SMC ja katso, käynnistyykö Mac. Jos näin on, liitä oheislaitteet uudelleen yksi kerrallaan ja käynnistä Mac uudelleen joka kerta varmistaaksesi, että mikään niistä ei aiheuttanut alkuperäistä harmaata näyttöä. PRAM:n ja SMC:n nollaaminen palauttaa Macin laitteiston oletusasetuksiin. Esimerkiksi äänitasot asetetaan oletusarvoisesti, sisäiset kaiuttimet on asetettu äänilähdön lähteiksi ja näyttöasetukset ja kirkkaus nollataan.

  5. Poista ylimääräinen RAM. Jos lisäsit RAM-muistia Maciin sen ostamisen jälkeen, poista se ja katso, käynnistyykö Mac normaalisti. Jos näin on, yksi tai useampi RAM-komponentti on viallinen ja ne on vaihdettava. Sinun pitäisi pystyä jatkamaan Macin kanssa työskentelemistä, kunnes saat korvaavan RAM-muistin. Olemme menossa pisteeseen, jossa vianmääritysvaiheet aiheuttavat todennäköisesti osan, ellei kaiken, käynnistyslevyn tiedoista menettämisen.

  6. Käynnistys käynnistysasennusohjelmasta. Jos käynnistät onnistuneesti ulkoiselta tietovälineeltä käynnistettävällä käyttöjärjestelmällä, kuten USB-muistitikulla, tiedät, että käynnistysasema aiheuttaa harmaan näytön ongelman. (Voit myös käynnistää Macin Recovery HD:stä.) Kun olet tunnistanut käynnistyslevyn ongelman lähteeksi, korjaa se Levytyökalun First Aid -ohjelman avulla. Jos et pysty korjaamaan käynnistyslevyä Levytyökalulla, kokeile kolmannen osapuolen levyapuohjelmaa. Jos korjausprosessi ei toimi, sinun on ehkä vaihdettava käynnistyslevy.

  7. Käynnistä yhden käyttäjän tilassa (fsck). Vähän tunnettu kertakäyttöinen käynnistystila käynnistää Macin näytölle, jossa on tietoja käynnistysprosessista. (Se näyttää vanhanaikaiselta päätelaitteelta.) Se ilmoittaa, jos käynnistyslevyssäsi on ongelmia, ja yrittää korjata virheet. Jos se on korjannut käynnistyslevyn onnistuneesti, näet «Volume OK» -viestin. Jos et näe tätä viestiä, käynnistyslevyssä on suurempia ongelmia.

  8. Varaa aika Apple Storeen tai etsi Applen valtuutettu huoltokeskus. Jos mikään näistä vianetsintävaiheista ei ole onnistunut, voi olla aika vaihtaa käynnistyslevyke tai tutkia toisen sisäisen komponentin ongelmia. Muista viedä Macisi luotettavalle taholle.

Por Markus