iStock 509205591 5a2ef3169e9427003796a56e

Mitä tietää

 • Muuta BIOS-käynnistysjärjestystä, liitä USB-asema ja käynnistä tietokone uudelleen. USB-käynnistysprosessi alkaa yleensä välittömästi.
 • Jos ei, tarkista BIOSin käynnistysjärjestys uudelleen, poista muut laitteet, kopioi tiedostot uudelleen, kokeile toista porttia tai päivitä emolevyn BIOS.
 • Jos tietokoneesi on valmistettu noin vuonna 2001 tai aikaisemmin, se ei välttämättä käynnisty USB-asemalta.

Kun käynnistät USB-laitteelta, käytät tietokonettasi USB-laitteen käyttöjärjestelmän kanssa. Kun käynnistät tietokoneen normaalisti, käytät sitä sisäiselle kiintolevyllesi asennetun käyttöjärjestelmän kanssa, kuten Windows, Linux tai macOS.

Käynnistä USB-laitteelta

Noudata näitä ohjeita käynnistääksesi flash-asemalta, ulkoiselta kiintolevyltä tai muulta käynnistettävältä USB-laitteelta. Sen pitäisi kestää 10–20 minuuttia riippuen siitä, tarvitseeko sinun tehdä muutoksia tietokoneen käynnistystapaan. Näissä ohjeissa oletetaan, että sinulla on jo valmiiksi käynnistettävä flash-asema, mutta jos ei, meillä on opas käynnistettävän USB-muistitikun luomiseen OS X Mavericks Installerista.

 1. Muuta käynnistysjärjestystä BIOSissa niin, että USB-laitevaihtoehto näkyy ensimmäisenä. BIOS on harvoin asetettu tällä tavalla oletuksena.

  Jos USB-käynnistysvaihtoehto ei ole ensimmäinen käynnistysjärjestys, tietokoneesi käynnistyy «normaalisti» (eli käynnistyy kiintolevyltä) edes katsomatta USB-laitteen käynnistystietoja. Useimpien tietokoneiden BIOS näyttää USB-käynnistysvaihtoehdon muodossa USB tai poistettavat laitteet, mutta jotkut kutsuvat sitä hämmentäväksi a Kovalevy vaihtoehto, joten muista kurkata, jos sinulla on vaikeuksia löytää oikeaa. Kun olet asettanut USB-laitteen ensimmäiseksi käynnistyslaitteeksi, tietokoneesi tarkistaa sen käynnistystiedot aina, kun tietokone käynnistetään. Tietokoneen määrittämisen jättämisen tällä tavalla ei pitäisi olla ongelma, ellet aio pitää käynnistys-USB-laitetta jatkuvasti kytkettynä.

 2. Liitä USB-laite tietokoneeseesi vapaan USB-portin kautta.

  USB-laite kytketty kannettavaan tietokoneeseen

  Käynnistettävän flash-aseman luominen tai ulkoisen kiintolevyn määrittäminen käynnistettäväksi on tehtävä sinänsä. Saatat todennäköisesti nämä ohjeet täältä, koska tiedät, mikä USB-laite sinulla on pitäisi olla käynnistettävä BIOSin oikean konfiguroinnin jälkeen.

 3. Käynnistä tietokoneesi uudelleen. Koska et ole tällä hetkellä käyttöjärjestelmässä, uudelleenkäynnistys ei ole sama asia kuin tavallisten uudelleenkäynnistyspainikkeiden käyttäminen. Sen sijaan BIOSin pitäisi selittää, mitä näppäintä painetaan, kuten: F10-tallentaaksesi muutokset käynnistysjärjestykseen ja käynnistääksesi tietokoneen uudelleen.

 4. Varo a Paina mitä tahansa näppäintä käynnistääksesi ulkoisesta laitteesta… viesti.

  Paina mitä tahansa näppäintä käynnistääksesi ulkoisen laitteen kehotteen

  Joissakin käynnistyslaitteissa sinua saatetaan kehottaa painamaan näppäintä, ennen kuin tietokone käynnistyy flash-asemalta tai muulta USB-laitteelta. Jos näin tapahtuu, etkä tee mitään, tietokoneesi etsii käynnistystietoja seuraavasta BIOS:ssa listatusta käynnistyslaitteesta (katso vaihe 1), joka on todennäköisesti kiintolevysi. Yleensä kun yrität käynnistää USB-laitteen, näppäinkehotetta ei tule. USB-käynnistysprosessi alkaa yleensä välittömästi.

 5. Tietokoneesi pitäisi nyt käynnistyä flash-asemalta tai USB-pohjaisesta ulkoisesta kiintolevystä. Mitä seuraavaksi tapahtuu, riippuu siitä, mihin käynnistettävä USB-laite on tarkoitettu. Jos käynnistät Windows 11:stä, Windows 10:stä jne. flash-asemalla olevista asennustiedostoista, käyttöjärjestelmän asennus alkaa. Käynnistäminen luomastasi DBAN-flash-asemasta käynnistää sen. Ymmärrät idean.

Mitä tehdä, jos USB-laite ei käynnisty

Jos olet kokeillut yllä olevia vaiheita, mutta tietokoneesi ei käynnisty USB-laitteelta, tutustu alla oleviin vinkkeihin. On useita paikkoja, joissa tämä prosessi voi juuttua.

 1. Tarkista käynnistysjärjestys uudelleen BIOSissa (vaihe 1). Pääsyy, miksi käynnistettävä flash-asema tai muu USB-laite ei käynnisty, on se, että BIOSia ei ole määritetty tarkistamaan USB-porttia ensin.

 2. BIOSista ei löydy «USB-laitteen» käynnistysjärjestystä? Jos tietokoneesi on valmistettu noin vuonna 2001 tai aikaisemmin, siinä ei ehkä ole tätä ominaisuutta. Jos tietokoneesi on uudempi, tarkista USB-vaihtoehdon muut sanamuodot. Joissakin BIOS-versioissa tätä kutsutaan «Removable Devices» tai «External Devices».

 3. Irrota muut USB-laitteet. Muut liitetyt USB-laitteet, kuten tulostimet, ulkoiset mediakortinlukijat jne., voivat kuluttaa liikaa virtaa tai aiheuttaa muita ongelmia, jotka estävät tietokonetta käynnistymästä flash-asemalta tai muulta laitteelta. Irrota kaikki muut USB-laitteet ja yritä uudelleen. Tai jos sinulla on useita käynnistyslaitteita kytkettynä kerralla, tietokone saattaa vain käynnistyä väärältä laitteelta, jolloin helpoin ratkaisu olisi poistaa kaikki USB-tallennuslaitteet paitsi se, jota haluat käyttää juuri nyt.

 4. Kopioi tiedostot uudelleen USB-laitteeseen. Jos teit käynnistettävän flash-aseman tai ulkoisen kiintolevyn itse, minkä luultavasti teit, toista tekemäsi vaiheet uudelleen. Olet ehkä tehnyt virheen prosessin aikana. Jos aloitit ISO-kuvan kanssa, polta ISO-tiedosto USB-muistitikulle. ISO-tiedoston sijoittaminen USB-asemaan, kuten flash-asemaan, ei ole yhtä helppoa kuin tiedoston laajentaminen tai kopioiminen sinne.

 5. Vaihda toiseen USB-porttiin. Joidenkin emolevyjen BIOS tarkistaa vain muutaman ensimmäisen USB-portin. Vaihda toiseen USB-porttiin ja käynnistä tietokone uudelleen.

 6. Päivitä emolevyn BIOS. Jos tietokoneesi on vanha, emolevyn BIOS-versio ei välttämättä tue käynnistystä suoraan USB-laitteelta. Yritä päivittää BIOS ja tarkista tämä ominaisuus uudelleen.

FAQ

 • Mikä on BIOS tietokoneessa?

  BIOS tulee sanoista Basic Input/Output System. Se on sisäänrakennettu ydinprosessoriohjelmisto, joka vastaa tietokoneen käynnistämisestä.

 • Kuinka käynnistät Macin USB:ltä?

  Aseta USB-laite avoimeen paikkaan. Käynnistä tai käynnistä Mac uudelleen ja pidä sitten Optio-näppäintä painettuna avataksesi Startup Managerin. Etsi ja valitse USB, josta haluat käynnistää.

Por Markus