colleagues watching presentation 71924346 5bdf41fa46e0fb0051f4cd36

Jos olet suhteellisen uusi Excelin ja laskentataulukoiden käyttäjä, et ehkä tiedä kaiken näytöllä olevan sisällön tarkoitusta. On mahdollista, että löydät helpompia tai tehokkaampia tapoja työskennellä laskentataulukoiden kanssa, kun opit käyttöliittymästä ja sen temppuista. Tässä on nopea katsaus Excelin osiin. Tämän artikkelin tiedot koskevat Excel 2019, 2016, 2013; Excel Microsoft 365:lle ja Excel Onlinelle.

Excel-näytön elementit

Excel-näyttö on täynnä mahdollisuuksia. Kun tiedät, mihin kukin osio on tarkoitettu, voit luoda ammattimaisen näköisiä laskentataulukoita hetkessä. Kun avaat Excelin ensimmäisen kerran ja aloitat tyhjällä laskentataulukolla, näet tämän:

Näytön yläreunasta löydät nauhan, jossa on kaikki komennot, kaavat ja toiminnot, joita tarvitset intensiivisten laskentataulukoiden luomiseen. Näytön tärkein osa on laskentataulukko, johon syötät, muokkaat ja analysoit tietojasi. Nämä ovat muut Excel-näytön osat, joita käytät luodessasi laskentataulukoita:

Aktiivinen solu

Aktiivinen solu voidaan tunnistaa vihreästä ääriviivasta. Tiedot syötetään aina aktiiviseen soluun. Useat solut aktivoituvat, kun valitset ne.

Aktiivinen solu Excelissä

On olemassa useita tapoja valita soluja. Käyttämäsi menetelmä riippuu käyttämästäsi laitteesta ja mieltymyksistäsi. Tässä on eri tapoja valita solu ja aktivoida se:

 • Napsauta solua hiirellä.
 • Napauta solua sormella tai kynällä.
 • Siirry soluun painamalla näppäimistön nuolinäppäimiä.

Solut ovat Excelin perusta

Solut ovat suorakaiteen muotoisia laatikoita, jotka sijaitsevat laskentataulukon keskellä. Solut sisältävät tunnisteita, tietoja ja kaavoja. Jotta laskentataulukon tiedot erottuvat, solut voidaan muotoilla tekstin muuttamiseksi tai täyttövärin lisäämiseksi. Solut voivat sisältää myös kaavioita ja kuvia, jotka selittävät solun tiedot.

Excelin solut datalla ja kaavioilla

Joitakin tärkeitä huomautuksia soluista ovat:

 • Työarkkiin syötetyt tiedot tallennetaan soluun. Jokainen solu sisältää vain yhden datan kerrallaan.
 • Solu on pystysuoran sarakkeen ja vaakasuuntaisen rivin leikkauspiste.
 • Jokainen laskentataulukon solu tunnistetaan soluviittauksella, kirjainten ja numeroiden yhdistelmällä, kuten A1, F456 tai AA34.

sarakkeen kirjaimet

Sarakkeet ovat pystysuorassa laskentataulukossa, ja jokainen sarake on merkitty kirjaimella sarakkeen otsikossa, kuten A, B, C ja D.​

Formula baari

Kaavapalkki sijaitsee laskentataulukon yläpuolella ja näyttää aktiivisen solun sisällön. Kaavapalkki käytetään myös tietojen ja kaavojen syöttämiseen tai muokkaamiseen.

Kaavapalkki Excelissä

Kurssin nimi

Nimiruutu sijaitsee kaavapalkin vasemmalla puolella. Nimiruutu näyttää soluviittauksen tai aktiivisen solun nimen. Yllä olevassa kuvassa solu G2 on aktiivinen solu.

Pikakäyttötyökalupalkki

Pikakäyttötyökalupalkki lisää usein käytetyt komennot Excel-näytön yläosaan. Nopeuta työtäsi lisäämällä komentoja pikatyökalupalkkiin sen sijaan, että etsit tarvitsemasi välilehtiä. Löydät nämä yleisesti käytetyt komennot valitsemalla Mukauta pikatyökaluriviä nuoli alas.

Mukauta pikatyökalupalkkia Excelissä

Nauha

Nauha on painikkeiden ja kuvakkeiden nauha laskentataulukon yläpuolella. Napsautettuna nämä painikkeet ja kuvakkeet aktivoivat ohjelman eri toiminnot. Nauha esiteltiin ensimmäisen kerran Excel 2007:ssä ja korvasi valikot ja työkalurivit Excel 2003:ssa ja aiemmissa versioissa.

Nauha-välilehdet

Nauhavälilehdet ovat osa vaakasuuntaista nauhavalikkoa, joka sisältää linkkejä ohjelman eri ominaisuuksiin. Mikä tahansa välilehti – kuten Etusivu, Sivun asettelu ja Kaavat – sisältää useita liittyviä toimintoja ja vaihtoehtoja, jotka aktivoidaan napsauttamalla vastaavaa kuvaketta.

Tiedosto-välilehti

Tiedosto-välilehti otettiin käyttöön Excel 2010:ssä, ja se korvaa Excel 2007 Office -painikkeen, ja se toimii eri tavalla kuin muut välilehdet. Sen sijaan, että näyttäisit vaihtoehtoja vaakasuuntaisessa nauhassa, Tiedosto-välilehti avaa toisen näytön.

Tiedoston tiedot -näyttö Excelissä

Tämä löytyy Tiedosto-välilehdeltä:

 • Tiedostojen ja asiakirjojen hallintaan liittyvät kohteet, kuten uusien tai olemassa olevien laskentataulukkotiedostojen avaaminen, tallentaminen ja tulostus.
 • Asetukset-kohta muuttaa ohjelman ulkoasua. Täältä voit valita näytettävät näytön elementit, kuten vierityspalkit ja ruudukkoviivat. se sisältää myös vaihtoehtoja, jotka aktivoivat useita asetuksia, mukaan lukien automaattinen laskentataulukkotiedostojen uudelleenlaskenta ja oikeinkirjoituksen ja kieliopin kielten valinta.

rivinumerot

Rivit kulkevat vaakasuunnassa laskentataulukossa, ja ne tunnistetaan rivin otsikossa olevasta numerosta.

arkkien välilehdet

Uusi Excel-työkirja avautuu yhdellä laskentataulukolla, mutta työkirjat voivat sisältää useita laskentataulukoita. Jokaisella laskentataulukolla on oma välilehti näytön alareunassa. Taulukko-välilehti näyttää laskentataulukon nimen, kuten Taulukko1 tai Taulukko2.

Arkkien nimet ja Uusi arkki (+) -painike Excelissä

Tässä on muutamia vinkkejä laskentataulukoiden käsittelyyn:

 • Lisää laskentataulukoita Excel-työkirjaan pitääksesi tietojoukot erillään. Valitse Uusi lehti joka löytyy taulukkovälilehtien vierestä. Jos haluat käyttää pikanäppäimiä, paina jompaakumpaa Vaihto+F11 tai Alt+Vaihto+F1 lisätäksesi uuden laskentataulukon valitun laskentataulukon vasemmalle puolelle.
 • Nimeä laskentataulukko uudelleen tai muuta välilehden väriä helpottaaksesi suurten laskentataulukkotiedostojen tietojen seurantaa.
 • Siirry laskentataulukoiden välillä löytääksesi tarvitsemasi tiedot. Valitse avattavan arkin välilehti. Jos haluat käyttää pikanäppäimiä, paina Ctrl+PgUp tai Ctrl+PgDn vaihtaaksesi laskentataulukoiden välillä.

tilapalkki

Tilapalkki, joka kulkee vaakasuunnassa näytön alareunassa, voidaan mukauttaa näyttämään useita vaihtoehtoja, joista useimmat näyttävät tietoja nykyisestä laskentataulukosta, laskentataulukon sisältämistä tiedoista ja näppäimistöstä. Näppäimistön tiedot sisältävät, ovatko Caps Lock-, Scroll Lock- ja Num Lock -näppäimet päällä vai pois päältä.

Zoomauksen liukusäädin

Excel-näytön oikeassa alakulmassa oleva zoomausliukusäädin muuttaa laskentataulukon suurennusta, kun vedät tai valitset liukusäädintä edestakaisin. Loitontaa tai Lähennä liukusäätimen kummallakin puolella.

Por Markus