video games and motion sickness 3562484 a2963f5c75ed4af7b9aeb80134ab2f09

Matkapahoinvointi videopelien pelaamisen aikana koskettaa monia ihmisiä. Se on tabu pelaajien keskuudessa, koska sinua ei ehkä pidetä kovana, jos et voi pelata tiettyjä asioita. Mutta pelipahoinvointia ei kannata jättää huomiotta. Se aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, voimakasta hikoilua ja liiallista syljeneritystä. Tässä on mitä sinun on tiedettävä tilasta ja mitä voit tehdä estääksesi sen.

Mikä on matkapahoinvointi?

Videopelien aiheuttamaa liikepahoinvointia kutsutaan joskus simulaattorisairaudeksi (se diagnosoitiin ensin lentosimulaattoreita käytettäessä). Se johtuu siitä, mitä silmäsi näkevät ja mitä kehosi tuntee. Sama kokemus voi tapahtua aina, kun luulet liikkuvasi, vaikka et todellakaan ole. Jos esimerkiksi olet pysäköidyssä autossa, kun vieressäsi oleva auto alkaa perääntyä, saatat ajatella, että olet liikkeessä, vaikka et ole, ja tämä voi aiheuttaa vatsaa.

Yleisin teoria siitä, miksi sairastut, on se, että kehosi luulee olevansa myrkytetty ja hallusinoit liikkeen, jonka näet, mutta et tunne. Tämä saa sinut pahoinvointiin ja – jos et lopeta pelaamista heti – oksennat huuhdellaksesi myrkyt pois kehostasi.

Miten pelit aiheuttavat sen?

Kaikki pelit eivät aiheuta matkapahoinvointia, mutta tietyt pelit aiheuttavat. Joissakin peleissä on matala näkökenttä, joka saa sinut tuntemaan, että putoat tai olet liian matalalla maassa. Mutta useimmissa tapauksissa se johtuu kameran liikkeestä ja siitä, että sinulla on jotain, johon katseesi keskittyä. Mitään yhtä matkapahoinvoinnin standardia ei voida soveltaa kaikkiin ihmisiin. Kun yksi henkilö voi kyllästyä peliin, kuten Guitar Hero tai Rock Band, joku muu voi ottaa vastaan ​​minkä tahansa 3D-kokemuksen ilman pienintäkään huimausta. Jotkut videopeleissä tapahtuvat asiat aiheuttavat todennäköisemmin sairauksia. Yksi suurimmista videopelien matkapahoinvoinnin syistä on pelit, joissa on kahta liikettä samanaikaisesti. Näin on usein kolmannen persoonan ja ensimmäisen persoonan ammuntapeleissä.

Esimerkiksi päävarsi (kävelessäsi näkösi liikkuu hieman ylös ja alas) ja aseen bob (ase liikkuu ylös ja alas) toisiinsa yhdistettyinä voivat aiheuttaa helposti matkapahoinvointia joillekin ihmisille. Jos liikettä on vain yksi – pään nyppi tai aseen nyppi, mutta ei molempia – matkapahoinvoinnin merkkejä ei välttämättä ole. Jos pystyt keskittymään johonkin paikallaan olevaan, kuten aseeseen näytöllä tai edessäsi olevaan seinään, saatat huomata matkapahoinvoinnin vähenemisen tai häviämisen. Kun kaikki liikkuu eri nopeuksilla, etkä pysty kiinnittämään huomiota yhteen asiaan, se voi olla matkapahoinvoinnin hiipiminen. Tässä on joitain pelejä, jotka voivat aiheuttaa matkapahoinvointia ja miksi:

  • Call of Dutylla on päänsärky.
  • Halolla on pistooli.
  • BioShockissa on pistoolin bob.
  • Gears of Warissa on kamera, joka seuraa sinua tavallaan realistisella tavalla, joten kameran heiluessa itsestään, myös Marcuksen pää heiluu.

Muut pelit voivat saada sinut sairaaksi pelkästä katsomisesta. Sinun ei tarvitse olla mukana pelissä. Nämä ovat yleensä pelejä pelaajan ohjaamilla kameroilla. Jos näet jonkun muun pelaavan eikä kamera reagoi ja liiku niin kuin pääsi ajattelee sen pitäisi, saatat saada matkapahoinvoinnin.

Hoito ja riskin vähentäminen

Jos tunnet matkapahoinvoinnin oireita, lopeta pelaaminen välittömästi. Avaa ikkuna tai mene ulos ja hae raitista ilmaa. Jos koet matkapahoinvointia videopeleistä, voit tehdä muutaman asian estääksesi sen tulevaisuudessa:

  • Sytytä lisää valoja. Pimeässä huoneessa pelaaminen on haitallista silmillesi.
  • Istu kauemmaksi televisiosta.
  • Kehosi voi tottua siihen toistuvien harjoitusten jälkeen – leikkiminen ja sairastuminen, lopettaminen ja uudelleen aloittaminen myöhemmin, kun voit paremmin. Tee näin, kunnes et sairastu ollenkaan ja aivosi ymmärtävät, että se, mitä näet ja teet, ei vahingoita sinua.
  • Jotkut lääkkeet voivat auttaa (esimerkiksi Dramamine, Bonine, Meclizine ja Benadryl), mutta ne voivat myös tehdä sinut uneliaaksi.
  • Jos et ole tarpeeksi onnekas vähentämään matkapahoinvointia pelatessasi tiettyjä pelejä, saatat joutua luopumaan näistä peleistä. Pysy peleissä yksinkertaisilla liikkeillä.

Por Markus