iStock 467939282 5908ca7d5f9b5864705b858d scaled

Pohjimmiltaan sähköpostiohjelma on tietokoneohjelma, jota käytetään sähköisten viestien lukemiseen ja lähettämiseen. Sähköpostiohjelma ei kuitenkaan ole sama kuin sähköpostipalvelin; jälkimmäinen on laitteisto, joka siirtää ja tallentaa postia keskitetysti sähköpostipalveluntarjoajan monille käyttäjille. Sähköpostiohjelma puolestaan ​​on se, minkä kanssa kaltainen yksittäinen käyttäjä on vuorovaikutuksessa. Tyypillisesti asiakas lataa viestejä palvelimelta paikalliseen käyttöön (tai selaimessa käytettäväksi) ja lataa viestit palvelimelle toimitettavaksi vastaanottajille.

Mitä voin tehdä sähköpostiohjelmalla?

Sähköpostiohjelmalla voit lukea, järjestää viestejä ja vastata niihin sekä lähettää uusia sähköposteja. Sähköpostiohjelmat tarjoavat yleensä kansioita, tunnisteita tai molempia sähköpostin järjestämiseksi. Integroidun hakukoneen avulla voit etsiä viestejä tietojen, kuten lähettäjien, aiheiden, vastaanottoajan ja sisällön mukaan. Sähköpostitekstin lisäksi sähköpostiohjelmat käsittelevät myös liitteitä, jolloin voit lähettää ja vastaanottaa tietokonetiedostoja (kuten kuvia, asiakirjoja tai laskentataulukoita) sähköpostitse.

Miten sähköpostiohjelma kommunikoi sähköpostipalvelimien kanssa?

Sähköpostiohjelmat voivat käyttää useita protokollia sähköpostien lähettämiseen ja vastaanottamiseen sähköpostipalvelimien kautta. Viestit joko tallennetaan paikallisesti tietokoneellesi (yleensä kun POP- tai Post Office Protocol -protokollaa käytetään postin lataamiseen palvelimelta) tai sähköpostit ja kansiot synkronoidaan palvelimen kanssa (yleensä kun käytetään IMAP- ja Exchange-protokollia). Internet Message Access Protocolin (IMAP) ja Exchangen avulla samaa tiliä käyttävät sähköpostiohjelmat näkevät samat viestit ja kansiot ja synkronoivat automaattisesti kaikki toiminnot. Sähköpostiohjelmat käyttävät sähköpostin lähettämiseen lähes yksinomaan SMTP:tä (Simple Mail Transfer Protocol). (IMAP-tileillä lähetetty viesti kopioidaan yleensä Lähetetyt-kansioon ja sähköpostiohjelmat voivat käyttää sitä.) Myös muita sähköpostiprotokollia on olemassa. Jotkut sähköpostipalvelut tarjoavat sovellusliittymiä (sovellusohjelmointirajapintoja), joiden avulla sähköpostiohjelmat voivat käyttää sähköpostia palvelimillaan. Nämä protokollat ​​voivat tarjota lisäominaisuuksia, kuten viivästettyjen lähetysten tai sähköpostien väliaikaisen siirtämisen sivuun. Historiallisesti X.400 oli tärkeä vaihtoehtoinen sähköpostiprotokolla, jota käytettiin pääasiassa 1990-luvulla. Sen kehittyneisyys tekee siitä sopivan valtion ja yritysten käyttöön, mutta vaikeampi toteuttaa kuin SMTP/POP-sähköposti.

Ovatko verkkoselaimet sähköpostiohjelmia?

Kun verkkopohjaiset sovellukset käyttävät sähköpostia palvelimella, selaimet muuttuvat sähköpostiohjelmiksi. Jos esimerkiksi avaat Gmailin Mozilla Firefoxissa, Mozilla Firefoxin Gmail-sivu toimii sähköpostiohjelmasi. voit lukea, lähettää ja järjestää viestejä. Sähköpostiin pääsyyn käytetty protokolla on tässä tapauksessa HTTP.

Voiko automaattinen ohjelmisto olla sähköpostiohjelma?

Tietyssä mielessä mikä tahansa ohjelmisto, joka käyttää sähköpostia palvelimella POP:n, IMAP:n tai vastaavan protokollan avulla, on sähköpostiohjelma. Joten mitä tahansa ohjelmistoa, joka käsittelee automaattisesti saapuvan sähköpostin, voidaan kutsua sähköpostiohjelmaksi (vaikka kukaan ei koskaan näkisi viestejä), erityisesti sähköpostipalvelimen suhteen.

Yleiset sähköpostiasiakkaat

Suosittuja sähköpostiohjelmia ovat Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, macOS Mail, IncrediMail, Mailbox ja iOS Mail. Suosituin verkkopohjainen sähköpostiohjelma on Gmail. muita ovat Yahoo! Mail ja Outlook.com. Historiallisesti tärkeitä sähköpostiohjelmia ovat Eudora, Pine, Lotus (ja IBM) Notes, nmh ja Outlook Express.

FAQ

  • Mitä tietoja tarvitaan sähköpostiohjelman määrittämiseen POP3-tiliä varten?

    Sinun on tiedettävä palveluntarjoajasi POP-palvelinasetukset, jotka löydät POP-ohjedokumentaatiosta. Jos esimerkiksi haluat lisätä Gmailin POP-tiliksi Outlookiin, ota POP-käyttö käyttöön Gmailissa osoitteesta asetukset > Näytä kaikki asetukset > Edelleenlähetys ja POP/IMAP > Ota POP käyttöön kaikissa sähköpostiviesteissä. Lisää sitten tili Outlookissa > valitse POP -lta Lisäasetukset Valinnat > ja aloita sähköpostin synkronointi antamalla Gmailin POP-asetukset.

  • Mitä eroa on sähköpostiohjelmalla ja webmaililla?

    Sähköpostiohjelma on tietokoneohjelma, joka liittyy yhteen tietokoneeseen, kun taas webmailia voidaan käyttää useiden selaimien kautta. Joissakin tapauksissa palveluntarjoajat tarjoavat verkkopohjaisia ​​versioita sähköpostiohjelmistaan. Esimerkiksi Outlook on saatavana sekä työpöytäversiona että verkkoversiona Outlook.comin kanssa.

Por Markus