GettyImages 92434128 59b9503503f40200105dd331

Macisi iästä riippuen se sisältää pienen määrän erikoismuistia, jota kutsutaan nimellä NVRAM (Non-Volatile RAM) tai PRAM (Parameter RAM). Molemmat tallentavat asetukset, joita Mac-tietokoneesi käyttää eri järjestelmien ja laitteiden konfigurointiin. Ero NVRAM:n ja PRAM:n välillä on enimmäkseen pinnallinen. Vanhempi PRAM käytti pientä erikoisakkua RAM-muistin virtalähteenä aina, vaikka Mac oli irrotettu virtalähteestä. Uudempi NVRAM käyttää SSD-levyillä käytettävää flash-pohjaista tallennustilaa muistuttavaa RAM-muistia parametritietojen tallentamiseen ilman akkua. Käytetyn RAM-muistin tyyppiä ja nimenmuutosta lukuun ottamatta molemmilla on sama toiminto tallentaa tärkeitä tietoja, joita Mac tarvitsee, kun se käynnistyy tai käyttää eri palveluja.

Mitä NVRAM- tai PRAM-muistiin on tallennettu?

Useimmat Mac-käyttäjät eivät ajattele paljon Macin RAM-parametrista, mutta se toimii joka tapauksessa kovaa ja seuraa seuraavia asioita:

 • Käynnistysvoimakkuus
 • Kaiuttimen äänenvoimakkuus
 • Näyttöasetukset (resoluutio, värisyvyys, virkistystaajuus, näyttöjen määrä)
 • Ytimen paniikkitiedot
 • DVD-alueen asetukset
 • Päivämäärä ja aika, mukaan lukien aikavyöhyke
 • Tietokoneen nimi
 • Taustavalon tasot
 • näppäimistön kieli
 • Sijaintipalvelujen tila (käytössä tai poissa käytöstä)

Kun Mac käynnistyy, se tarkistaa RAM-parametrin nähdäkseen, miltä taltiolta käynnistetään ja kuinka muita tärkeitä parametreja asetetaan. Toisinaan parametrin RAM-muistiin tallennetut tiedot ovat huonoja, mikä voi aiheuttaa erilaisia ​​​​ongelmia Macissasi, mukaan lukien seuraavat yleiset ongelmat:

 • Väärä päivämäärä, aika tai aikavyöhyke.
 • Kaiuttimen äänenvoimakkuus asetettu liian kovaksi tai liian hiljaiseksi.
 • Näytön ongelmat. Joskus näet harmaan Applen aloitusnäytön ja näyttö pimenee. Muina aikoina näet viestin, että resoluutio tai virkistystaajuus on alueen ulkopuolella.
 • Väärä käynnistysvoimakkuus.
 • Kysymysmerkki (?) käynnistyksen yhteydessä, jota seuraa pitkä viive ennen kuin Mac käynnistyy.

Miten RAM-parametri menee pieleen?

Onneksi Parameter RAM ei itse asiassa hajoa; vain sen sisältämät tiedot vioituvat. Tämä voi tapahtua useilla tavoilla. Yleinen syy on tyhjentynyt tai tyhjenevä akku Maceissa, jotka käyttävät PRAMia, akkua, jossa on pieniä painikkeita Macissa. Toinen syy on Macin jumiutuminen tai tilapäinen virran katkeaminen ohjelmistopäivityksen aikana. Asiat voivat myös mennä pieleen, kun päivität Macisi uudella laitteistolla, lisäät muistia, asennat uuden näytönohjaimen tai vaihdat käynnistyslevyjä. Kaikki nämä toiminnot voivat kirjoittaa uutta tietoa RAM-parametriin. Tietojen kirjoittaminen RAM-parametriin ei sinänsä ole ongelma, mutta se voi aiheuttaa ongelmia, kun muutat useita kohteita Macissasi. Jos esimerkiksi asennat uuden RAM-muistin ja poistat sitten RAM-muistitikun, koska se on viallinen, RAM-parametri saattaa tallentaa väärän muistikokoonpanon. Samoin jos valitset käynnistystaltion ja poistat sen myöhemmin fyysisesti, RAM-parametri saattaa sisältää väärät käynnistystaltiotiedot.

Parametrin RAM-muistin nollaus

Helppo ratkaisu moniin ongelmiin on yksinkertaisesti palauttaa RAM-parametri oletustilaan. Tämä aiheuttaa joidenkin tietojen, erityisesti päivämäärän, kellonajan ja käynnistystilavuuden valinnan, katoamisen. Onneksi voit korjata nämä asetukset helposti Macin järjestelmäasetuksista. RAM-parametrin nollaamiseen vaadittavat vaiheet ovat samat riippumatta siitä, käyttääkö Mac NVRAM- tai PRAM-muistia.

 1. Sammuta Mac.

 2. Käynnistä Mac uudelleen.

 3. Paina välittömästi ja pidä alhaalla seuraavia näppäimiä: Tilaus+valinta+s+R. Se on neljä näppäintä: komentonäppäin, optionäppäin, kirjain P ja kirjain R. Sinun on pidettävä näitä neljää näppäintä painettuna, ennen kuin näet harmaan näytön käynnistyksen aikana.

 4. Pidä edelleen neljä näppäintä painettuna. Tämä on pitkä prosessi, jossa Macisi käynnistyy uudelleen itsestään.

 5. Lopuksi, kun kuulet toisen käynnistysäänen, voit vapauttaa näppäimet.

 6. Mac suorittaa käynnistysprosessin loppuun.

NVRAM-muistin nollaus loppuvuodesta 2016 ja myöhemmissä MacBook Proissa

Vuoden 2016 lopulla esitellyissä MacBook Pro -malleissa on hieman erilainen prosessi NVRAM-muistin palauttamiseksi oletusarvoihinsa. Vaikka pidät edelleen neljää näppäintä painettuna, sinun ei enää tarvitse odottaa toista uudelleenkäynnistystä tai kuunnella tarkkaavaisesti käynnistysääniä.

 1. Sammuta Mac.

 2. Käynnistä Mac.

 3. Pidä välittömästi . painetaan Tilaus+valinta+s+R Avaimet.

 4. Paina ja pidä painettuna Tilaus+valinta+s+R näppäimiä vähintään 20 sekuntia; pidempi on hyvä, mutta ei välttämätöntä.

 5. 20 sekunnin kuluttua voit vapauttaa näppäimet.

 6. Mac jatkaa käynnistysprosessia.

Vaihtoehtoinen tapa nollata NVRAM

On olemassa toinen tapa nollata NVRAM Macissa. Jotta voit käyttää tätä menetelmää, sinun on voitava käynnistää Mac ja kirjautua sisään. Kun työpöytä tulee näkyviin, toimi seuraavasti:

 1. Käynnistä Terminal, joka sijaitsee osoitteessa /Applications/Utilities.

 2. Kirjoita avautuvan Pääte-ikkunan Pääte-kehotteeseen seuraava: nvram ​-c

  type=»code»>

 3. Paina sitten tuotto tai tulla sisään näppäimistölläsi.

 4. Tämä tyhjentää NVRAM-muistin ja palauttaa sen oletustilaan.

 5. Nollausprosessin viimeistelemiseksi sinun on käynnistettävä Mac uudelleen.

PRAM- tai NVRAM-muistin nollauksen jälkeen

Kun Mac on käynnistynyt, voit määrittää aikavyöhykkeen, päivämäärän ja kellonajan, valita käynnistysäänen ja määrittää haluamasi näyttöasetukset Järjestelmäasetuksissa. Klikkaa Järjestelmäasetukset -kuvaketta Dockissa. Napsauta Järjestelmäasetukset-ikkunan Järjestelmä-osiossa Treffiaika -kuvaketta asettaaksesi aikavyöhykkeen, päivämäärän ja kellonajan ja napsauta Käynnistyslevy -kuvaketta valitaksesi käynnistyslevyn. Voit määrittää näyttöasetukset napsauttamalla Näytöt -kuvaketta Järjestelmäasetukset-ikkunan Laitteisto-osiossa. Onko sinulla edelleen ongelmia? Yritä nollata SMC tai suorita Apple Hardware Test.

FAQ

 • Mikä komento näyttää NVRAM:n sisällön?

  Jos haluat näyttää NVRAM:n sisällön Macissa, kirjoita seuraava komento terminaaliin: näytä käynnistysasetukset.

 • Milloin minun pitäisi nollata PRAM/NVRAM?

  PRAM-/NVRAM-muistin nollaaminen voi auttaa ratkaisemaan macOS-käynnistysongelmia, erityisesti niitä, jotka liittyvät järjestelmän ääniongelmiin tai grafiikan näyttöongelmiin Macissa.

Por Markus