monitor SuwannarKawila EyeEm Getty 7169d06443e8415ea385f81cf9550052

Näyttö on tietokonelaitteisto, joka näyttää liitetyn tietokoneen tuottamat video- ja grafiikkatiedot tietokoneen näytönohjaimen kautta. Näytöt ovat samanlaisia ​​kuin televisiot, mutta yleensä näyttävät tiedot paljon korkeammalla resoluutiolla. Myös toisin kuin televisiot, näytöt yleensä istuvat pöydän päällä sen sijaan, että ne olisivat asennettuina seinälle. Näyttöä kutsutaan joskus näytöksi, näytöksi, videonäytöksi, videonäyttöpäätteeksi, videonäyttöyksiköksi tai videonäytöksi. Koska näyttöjä ja käyttötapoja on niin monia erilaisia, olemme koonneet yhteen artikkeleita, jotka auttavat sinua selviytymään kaikesta. Käytä opasta avaamalla linkit navigointipalkissa ja napsauttamalla yksittäisten sinua kiinnostavien artikkelien linkkejä. Opas on jaettu viiteen osaan: Näytön perusteet, Näytön lisääminen tai liittäminen, Kalibroi itsesi, Vianetsintä ja Suosituksemme: Parhaat näytöt.

Yleiskuvaus monitorista

Pöytätietokoneessa näyttö liitetään kaapelilla tietokoneen näytönohjaimen tai emolevyn porttiin. Vaikka näyttö sijaitsee tietokoneen pääkotelon ulkopuolella, se on olennainen osa järjestelmää. On tärkeää tehdä ero näytön ja varsinaisen tietokoneen välillä, erityisesti pöytätietokoneissa. Tietokoneeseen kytketyn näytön sammuttaminen ei ole sama asia kuin varsinaisen tietokoneen sammuttaminen, jonka osat (kuten kiintolevy ja näytönohjain) ovat tietokoneen kotelossa. Näytöt on sisäänrakennettu kannettaviin tietokoneisiin, tabletteihin, netbookeihin ja all-in-one-pöytätietokoneisiin osana tietokonetta. Voit kuitenkin ostaa sellaisen erikseen, jos haluat päivittää nykyisestä näytöstäsi tai määrittää usean näytön asetukset. Näyttöjä on kahta päätyyppiä, LCD ja CRT. CRT-näytöt, jotka ovat kooltaan syvät, näyttävät vanhanaikaisilta televisioilta. LCD-näytöt ovat paljon ohuempia, kuluttavat vähemmän virtaa ja tarjoavat paremman grafiikan laadun. OLED on toinen näyttötyyppi, joka on parannus LCD-näyttöön, joka tarjoaa entistä paremmat värit ja katselukulmat, mutta vaatii myös enemmän tehoa. LCD-näytöt ovat tehneet CRT-näytöistä vanhentuneita korkeamman laadun, pienemmän pöydän jalanjäljen ja LCD-näytön hinnan laskun vuoksi. OLED-näytöt ovat kuitenkin edelleen kalliimpia, joten niitä ei käytetä niin laajasti kotona.

Useimmat näytöt ovat kooltaan 17 tuumasta 24 tuumaan, mutta toiset ovat 32 tuumaa tai enemmän, jotkut jopa paljon leveämpiä, kuten yllä näkyvä pelinäyttö. Näytön koko mitataan näytön kulmasta toiseen, ulkokuorta lukuun ottamatta. Useimpia näyttöjä pidetään tulostuslaitteina, koska ne yleensä vain lähettävät tietoa näytölle, mutta jotkut ovat myös kosketusnäyttöjä. Tämän tyyppistä näyttöä pidetään syöttö-/tulostuslaitteena tai I/O-laitteena. Joissakin näytöissä on integroituja lisävarusteita, kuten mikrofoni, kaiuttimet, kamera tai USB-keskitin.

Tärkeitä tietoja monitorista

Suosituimmat tietokonenäyttömerkit ovat Acer, Hanns-G, Dell, LG Electronics, Scepter, Samsung, HP ja AOC. Voit ostaa näyttöjä suoraan näiltä valmistajilta tai jälleenmyyjien, kuten Amazonin ja Neweggin, kautta. Näyttö liitetään yleensä HDMI-, DVI- tai VGA-porttiin. Muita liittimiä ovat USB, DisplayPort ja Thunderbolt. Ennen kuin ostat uuteen näyttöön tietokoneesi kanssa käytettäväksi, varmista, että molemmat laitteet tukevat samaa liitäntätyyppiä. Älä esimerkiksi osta HDMI-portilla varustettua näyttöä, jos tietokoneesi hyväksyy vain VGA-liitännän. Vaikka useimmissa näytönohjaimissa ja näytöissä on useita portteja, jotka toimivat erityyppisten laitteiden kanssa, on tärkeää tarkistaa niiden yhteensopivuus. Jos joudut kytkemään vanhan kaapelin uudempaan porttiin (kuten HDMI–VGA), sitä varten on sovittimet.

Sovitin VGA-kaapelin liittämiseen HDMI-tietokoneeseen

Näytön vianmääritys

Näytön suorituskyky määräytyy yleensä useiden tekijöiden eikä vain yhden toiminnon, kuten näytön kokonaiskoon, perusteella. Jotkut niistä sisältävät kuvasuhteen (vaakasuuntainen pituus pystypituuteen), virrankulutuksen, virkistystaajuuden, kontrastisuhteen (kirkkaimpien värien pitoisuus vs. tummimpien värien), vasteajan (kuinka kauan pikselin siirtyminen aktiivisesta, ei-aktiivinen, takaisin aktiiviseen ), näytön tarkkuus ja muut. Voit ehkä korjata monet näytön ongelmat itse, mutta turvallisuussyistä älä avaa koteloa. Jos et pysty ratkaisemaan ongelmaa tässä lueteltujen ehdotusten avulla, vie näyttösi ammattilaiselle.

Perustaa. Näytöt ovat yleensä helposti saatavilla plug-and-play-toiminnolla. Jos näytöllä oleva video ei näy kuten luulet, harkitse näytönohjaimen ohjaimen päivittämistä. Jos tarvitset apua, katso Ohjainten päivittäminen Windowsissa.

Puhdistus. Uudemmat LCD-näytöt tulee puhdistaa varoen, äläkä lasinpalan tai vanhemman CRT-näytön tapaan. Katso Taulutelevision tai tietokonenäytön puhdistaminen, jos tarvitset apua.

Ei kuvaa. Onko kyseessä monitori, joka ei näytä mitään näytöllä? Lue oppaamme tietokoneen näytön testaamiseen, joka ei toimi, jotta voit tarkistaa näytön löystyneiden liitäntöjen varalta, varmistaa, että kirkkaus on asetettu oikein ja paljon muuta.

Epätarkka näyttö. Lue ohjeet tietokoneen näytön värjäytymien ja vääristymien korjaamiseen, kun näyttösi ei näytä näyttävän asioita niin kuin pitäisi, kuten värit ovat pois päältä, teksti on epäselvää jne.

Väriongelmat vanhemmassa näytössä. Jos sinulla on vanhempi CRT-näyttö, jolla on ongelmia värien näyttämisessä, esimerkiksi jos näet useita värejä näytön reunojen ympärillä, sinun on poistettava se tyhjästä näytön luoman magneettisen päättelyn vähentämiseksi. Katso kohdasta Tietokonenäytön kaasunpoisto, jos tarvitset apua.

Näyttö välkkyy. Näytön välkkyminen CRT-näytössä voidaan ratkaista muuttamalla näytön virkistystaajuutta, jonka voit tehdä Windowsin Ohjauspaneelin kautta.

FAQ

  • Mitä on haamukuva näytössä?

    Näytön haamukuvia esiintyy, kun objektin taakse ilmestyy pikselien jälki. Se on yleisintä katseltaessa pelejä tai videoita, joissa on nopeasti liikkuvia kuvia. Yleisin ratkaisu haamukuviointiin on ottaa käyttöön overdrive-ominaisuus.

  • Mikä on näytön ylinopeus?

    Overdrive on ominaisuus, joka voi pidentää näytön vasteaikaa. Näytön valmistajasta riippuen tätä kutsutaan nimellä Response Overdrive, Response Time Compensation, OD tai vastaava.

  • Mikä on 4K-näyttö?

    4K tarkoittaa näytön resoluutiota. 4K-näytössä on toinen kahdesta teräväpiirtoresoluutiosta: 3840 x 2160 pikseliä tai 4096 x 2160 pikseliä.

Por Markus