GettyImages 859482398 e6dd7c5e1f09497a84ecdcdfcfda3216 scaled

Sen sijaan, että seuraat kaikkia salasanojasi manuaalisesti, voit tallentaa ne ja pitää ne turvassa salasanojen hallinnan avulla. Sen lisäksi, että salasanojen hallintaohjelmat ovat paljon turvallisempia, ne ovat myös kätevämpiä.

Mikä on salasananhallinta?

Salasanojen hallinta on ohjelmistosovellus, jonka avulla voit tallentaa, luoda ja hallita kaikkia salasanojasi yhdessä paikassa. Se voi myös tallentaa kirjautumisosoitteesi ja online-tunnistetietosi, kuten käyttäjätunnukset, luottokorttinumerot, PIN-koodit ja vastaukset turvakysymyksiisi. Ajattele salasanojen hallintaa virtuaalisena holvina. Kun aloitat sellaisen käytön, sinun on luotava «pääsalasana» kirjautuaksesi tilillesi aina, kun haluat käyttää tallennettuja salasanojasi tai kun sinun on tallennettava tai luotava uusi salasana. Tämän pitäisi olla ainoa salasana, joka sinun on muistettava.

Kuinka salasananhallinta toimii?

Salasanojen hallintaohjelmat voivat toimia useilla tavoilla. Ne voidaan asentaa paikallisesti, käyttää verkossa Internetin kautta tai käyttää kertakirjautumisena.

Paikallisesti asennetut salasananhallintaohjelmat

Paikallisesti asennetut salasananhallintaohjelmat, jotka tunnetaan myös nimellä työpöytäpohjaiset tai offline-salasanojen hallintaohjelmat, tallentavat ja salaavat salasanoja tietylle koneelle tai laitteelle, kuten tietokoneelle tai älypuhelimelle. Tietosi tallennetaan salattuun tiedostoon, johon pääset pääsalasanasi kautta salasanahallinnan kautta. Suurin haitta paikallisesti asennetun salasananhallinnan käyttämisessä on, että menetät kaikki salasananhallintatietosi, jos kadotat tai rikot laitteesi.

Web-pohjaiset salasananhallintaohjelmat

Verkkopohjaiset salasananhallintaohjelmat tallentavat salasanasi palvelimelle, joka tunnetaan nimellä «pilvi». Toisin kuin paikallisesti asennetut salasananhallintaohjelmat, voit käyttää ja synkronoida tietojasi eri koneista ja laitteista niin kauan kuin sinulla on Internet-yhteys, mikä tekee siitä suosituimman salasananhallintatyypin. Tietosi salataan laitteellasi ennen kuin ne saapuvat palvelimille, joten tiedät sen olevan turvassa. Paikallisesti asennettujen salasanojen hallintaohjelmien tapaan web-pohjaisia ​​salasanoja voidaan käyttää myös pääsalasanalla.

Salasanan hallinta kertakirjautumista varten (SSO)

Kertakirjautumisen salasanojen hallinnan avulla voit käyttää yhtä salasanaa kaikille verkkopalveluille ja sovelluksille, mikä on turvallisempi ja kätevämpi vaihtoehto erilaisten tunnistetietojen käyttämiselle kussakin verkkopalvelussa. Tämän tyyppistä salasanojen hallintaa käytetään yleisesti työpaikkaympäristöissä, jotta työntekijät pääsevät helposti työssään tarvitsemiinsa sivustoihin ja sovelluksiin välttäen samalla useiden salasanojen hallintaa ja jakamista. SSO luottaa tokenien välittämiseen sivustolle tai sovellukselle todennuksen pyytämiseksi.

Ovatko salasananhallintaohjelmat todella turvallisia?

Salasanojen hallintaohjelmat ovat uskomattoman turvallisia käyttää tietojesi tallentamiseen. Monet suosituimmista käyttävät «nolla tietämystä» -salausta, joka estää salasananhallinnan tarjoajaa pääsemästä tietoihisi, vaikka ne on tallennettu itse salasanojen hallintaan. Merkittävimmän turvallisuustason takaamiseksi salasananhallintaohjelmat käyttävät sotilasluokan AES 256-bittistä salausta. Monet tarjoavat myös kaksivaiheista todennusta ylimääräisenä suojakerroksena, jos joku koskaan saa selville pääsalasanasi. Päästäkseen salasananhallintatilillesi hakkerin on murtauduttava kaikkien kolmen suojaustason läpi: salatut tiedot, pääsalasana ja suojausavain. Olisi haastavaa, ellei lähes mahdotonta, jopa kokeneimmalle hakkerille murtaa kaikki kolme. Lopuksi salasananhallintaohjelmat auttavat sinua luomaan vahvoja salasanoja isojen ja pienten kirjainten, numeroiden ja merkkien yhdistelmillä. Tämä ominaisuus varmistaa, että kaikki salasanasi ovat ainutlaatuisia ja erittäin vaikeasti arvattavia.

Kannattaako salasananhallinnasta maksaa?

Vaikka sekä ilmaiset että maksulliset salasanojen hallintaohjelmat käyttävät sotilasluokan salausta ja tietämätöntä salausta, ilmaisista salasanoista puuttuu yleensä tiettyjä ominaisuuksia, jotka tarjoavat lisätoimintoja ja turvallisuutta, kuten sormenjäljet ​​tai kasvojentunnistus sisäänkirjautumista varten. Vaikka se saattaa kuulostaa kelloilta ja pilliltä, ​​mitä helpompaa salasananhallintaohjelmaa on käyttää, sitä todennäköisemmin käytät sitä. Jotkut maksulliset salasananhallintaohjelmat tarjoavat ilmaisia ​​vaihtoehtoja, jotka ovat olennaisesti rajoitettuja versioita maksullisista versioista. Monet heistä tarjoavat myös ilmaisia ​​kokeiluversioita maksullisesta versiosta, jotta näet tarkalleen, miten se eroaa ilmaisesta versiosta. Joten kannattaako maksaa premium-salasanojen hallinnasta? Se riippuu siitä, keneltä kysyt ja mitä haluat saada siitä irti. Ilmainen salasanojen hallinta voi olla kaikki mitä tarvitset, jos etsit turvallista paikkaa salasanojen tallentamiseen. Päivitys voi kuitenkin olla sen arvoista, jos hyödynnät kehittyneempiä ominaisuuksia ja vaihtoehtoja.

FAQ

  • Mitkä ovat parhaat salasananhallintaohjelmat?

    Joitakin suosittuja vaihtoehtoja ovat LastPass, 1Password, Dashlane ja Keeper. Useimmissa suurimmissa verkkoselaimissa on myös sisäänrakennetut salasananhallintaohjelmat. Tutustu Lifewiren oppaisiin salasananhallintaohjelmien käyttämiseen Microsoft Edgessä, Chromessa, Firefoxissa ja Ubuntussa.

  • Ovatko salasananhallintaohjelmat huonoja?

    Ei yleisesti. Salasanojen hallintaohjelmat ovat turvallinen ja helppo tapa pitää kirjaa kaikista kirjautumisistasi. Suurin riski sen käytössä on pääsalasanan unohtaminen. On myös mahdollista, että hakkeri voi saada pääsalasanasi puhelimellasi tai tietokoneellasi olevan keylogger-viruksen kautta. Monilla salasanojen hallintaohjelmilla on kuitenkin lisäsuojaustasoja tämän torjumiseksi. Lopuksi on pieni mahdollisuus, että pilvipohjaisen salasanojen hallinnan palvelimet kaatuvat ja jättävät sinut ilman kirjautumistietojasi joksikin aikaa.

Por Markus