close up of stereo speaker 556936833 5bda612ec9e77c0051658c3c

Desibelit ja wattit ovat yleisesti käytettyjä termejä kuvattaessa äänilaitteita. Yleensä desibelit ovat äänenvoimakkuuden mitta, kun taas watit mittaavat vahvistimen tehoa. Yksityiskohdat voivat olla hämmentäviä, joten tässä on selitys siitä, mitä nämä tiedot tarkoittavat ja miten ne liittyvät toisiinsa.

Mikä on desibeli?

Desibeli koostuu kahdesta sanasta: deci, tarkoittaa kymmenesosaa ja kello, se on puhelimen keksijän Alexander Graham Bellin mukaan nimetty yksikkö. Kello on äänen yksikkö ja desibeli (dB) on yksi kymmenesosa kellosta. Ihmisen korva on herkkä useille äänitasoille – 0 desibelistä, joka on täydellinen hiljaisuus ihmisen korvalle, 130 desibeliin, joka aiheuttaa kipua. 140 dB:n äänenvoimakkuus voi aiheuttaa kuulovaurioita, jos sitä siedetään pitkään, kun taas 150 dB:n äänenvoimakkuus voi räjähtää tärykalvosi ja vaurioittaa kuulosi välittömästi. Tämän tason ylittävä ääni voi olla fyysisesti haitallista ja jopa hengenvaarallista. Esimerkkejä äänistä ja niiden desibeleistä:

  • Läheltä kuultu ihmisen hengitys on noin 10 dB.
  • Normaali keskustelu on noin 60 dB.
  • Pölynimuri on usein noin 80 dB.
  • Suihkumoottori lähietäisyydeltä on noin 120 dB (siksi näet miehistön lentokentän asfaltilla suojaavissa kuulosuojaimissa).
  • Ambulanssin sireeni on myös noin 120 dB läheltä.

Ihmiskorva pystyy kuulemaan ja tunnistamaan äänitason nousun tai laskun, joka vastaa noin 1 dB. Kaikki alle +/-1 dB on vaikea havaita. Useimmat ihmiset pitävät 10 dB:n nousua noin kaksi kertaa äänekkäämpänä.

Mikä on watti?

Watti (W) on skotlantilaisen insinöörin, kemistin ja keksijän James Wattin mukaan nimetty energiayksikkö, kuten hevosvoimat tai jouleet. Äänessä watti on kaiuttimen tehonlähteenä käytettävän vastaanottimen tai vahvistimen tehon mitta. Kaiuttimet on mitoitettu sen mukaan, kuinka monta wattia ne kestävät. Jos käytät vahvistinta, joka tuottaa enemmän wattia kuin kaiutin kestää, se voi räjähtää ja vahingoittaa kaiutinta. (Kaiuttimia tarkastellessasi ota huomioon kaiuttimen herkkyys.) Lähtötehoyksiköiden ja kaiuttimen äänenvoimakkuuden yksiköiden välinen suhde ei ole lineaarinen. Esimerkiksi 10 watin lisäys ei tarkoita 10 dB:n äänenvoimakkuuden lisäystä. Jos vertaat 50 watin vahvistimen maksimivoimakkuutta 100 watin vahvistimeen, ero on vain 3 dB, tuskin suurempi kuin ihmiskorvan kyky havaita ero. Vaatii 10 kertaa suuremman tehon (500 wattia) olevan vahvistimen, jotta se havaittaisiin kaksi kertaa äänekkäämmäksi – lisäys on 10 dB. Muista tämä, kun ostat vahvistimen tai vastaanottimen:

  • Lähtötehon (watteja) kaksinkertaistaminen lisää äänenvoimakkuutta 3 dB.
  • Kymmenkertainen ulostulotehon kasvu johtaa 10 dB:n lisäykseen tai kaksi kertaa kovempaa ääntä.

Por Markus